Novi Vinodolski
1.9.2013. 0:36:49h
135 godina turizma: Novi Vinodolski želi u top pet hrvatskih destinacija
Sve razvojne projekte i planove usmjerili smo ka otvaranju novih hotelskih kapaciteta, naglasio je gradonačelnik Oleg Butković na terasi hotela Lišanj, odakle puca pogled na istoimenu uvalu u kojoj je nastao i razvijao se novljanski turizam
Sl-Ziga / wikipedia.org

Sve razvojne projekte i planove usmjerili smo ka otvaranju novih hotelskih kapaciteta, naglasio je gradonačelnik Oleg Butković na terasi hotela Lišanj, odakle puca pogled na istoimenu uvalu u kojoj je nastao i razvijao se novljanski turizam

NOVI VINODOLSKI   Povodom obilježavanja 135 godina turizma u Novom Vinodolskom održana je svečana sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog.

Svečarska sjednica održala se na terasi hotela »Lišanj« s koje puca pogled na istoimenu uvalu u kojoj je rastao i razvijao se novljanski turizam.

Gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog, ujedno i predsjednik TZ Grada Novog Vinodolskog, Oleg Butković je istaknuo da Novljani mogu biti ponosni na sve što je učinjeno u turizmu, ali i svjesni izazova koji ih čekaju.

Prošlost treba znati da se tragedije ne bi ponavljale, Novi nije imao puno tragedija, ali je imao grešaka, istaknuo je Butković dodavši da je cilj Novog Vinodolskog da se svrsta među pet najpoželjnijih destinacija u Hrvatskoj.

Novljanski gradonačelnik je, nabrajajući godine i događaje, podsjetio na razvoj turizma od 1878. godine do danas kada Novi u osam hotela nudi 2.250 kreveta, kada je svaki drugi krevet u privatnom smještaju odnosno u vlasništvu gotovo 800 iznajmljivača.

Butković je primijetio da Novi ima nepovoljnu strukturu smještaja jer uz prevladavajući privatni smještaj hoteli drže 22 posto, a kampovi 26 posto kapaciteta. Zato smo sve razvojne projekte i planove usmjerili ka otvaranju novih hotelskih kapaciteta, naglasio je Butković dodajući da je 2013. godina donijela pozitivne pomake jer su hoteli Klek, San Marino, Lišanj i Turističko naselje Povile našli svoje kupce nakon odlaska u stečaj Hotela Novi d.d.

Čestitka iz Beča
Čestitke Novljanima stižu sa svih strana. Jednu je poslala vjerna gošća Novog i hotela »Lišanj« Vivian Korwin iz Beča.

– Dragi Novljani, želim Vam od svega srca da hrabro doživljavate ovu novu Europu i da ostanete vjerni Vašim divnim narodnim običajima, posebno »besedi«. Nemojte nikada zaboraviti Vašu slavnu i dičnu prošlost pa i bure i oluje, a »Lišanj« čuvajte jer on je generacijama stup Vašeg Novog. Neka Vam bude mirno more, poručila je Bečanka koja u Novom ljetuje 57 godina.

Taoci Resorta
Butković je naglasio da je Novi Vinodolski talac situacije u Hotelima Novi d.o.o., koji upravljaju Resortom odnosno elitnim kapacitetima na gradskom području.

Njihovi dugovi iznose 3,5 milijarde kuna i pozivam hrvatsku vladu i sve državne institucije da se uključe u rješavanje problema jer se radi o velikim dugovima Gradu Novom Vinodolskom i državi, rekao je Butković podvukavši da je Resort najveći gospodarski subjekt u Novom i da će njegovo nefunkcioniranje otežati funkcioniranje svih koji žive u Novom Vinodolskom. Ljudi u Novom su zaslužili da rade u Resortu i da za to dobiju plaće, a ne da se porezi i doprinosi ne plaćaju tri-četiri godine i da se dovodi ljude sa strane.

Butković je u svom govoru istaknuo da je Novi postao grad poželjan za život, da je u proteklih osam godina u infrastrukturu uloženo sto milijuna kuna, dobitnik brojnih nagrada poput »Plavog cvijeta Kvarnera«, »Srebrnog cvijeta Europe« te da je Novi danas uz bok destinacijama poput Raba i Krka. Gradonačelnik je najavio gradnju dviju marina, jedne u gradskoj luci koja već ima sve građevinske dozvole i druge u uvali Muroskva, na istočnom prilazu Novom.

Od prvog kupališta do pola milijuna noćenja
Za rođendan novljanskog turizma uzima se 1878. godina, kada je obitelj Mrzljak uz Bribirsku rivu izgradila prvo kupalište. Koliko je Novi napredovao, jasno se vidi usporede li se današnji podaci o broju noćenja s 1931. godinom. Prije 84 godine upisano je 45 tisuća noćenja, a danas se Novi ponosi s pola milijuna noćenja godišnje.

Josipović pokrovitelj
Izaslanik Primorsko-goranske županije, predsjednik županijske supštine Erik Fabijanić podsjetio je da su ključ uspjeha prije svega ljudi, Novljani te primijetio da Novi usprkos razvoju nije izgubio draži pitomog primorskog gradića. U ime susjeda, Vinodolske općine, Novljanima je 135. rođendan turizma čestitao Ivica Jerčinović, direktor zajedničke institucije, Poduzetničkog centra »Vinodol«.
 
Pokrovitelj proslave 135 godina turizma u Novom Vinodolskom je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a supokrovitelj Ministarstvo turizma Republike Hrvatske.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Joso Butorac, ženska klapa Puntape i Pučki pivači.

Piše: Anto Ravlić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved