Krk
Slovenci na Krku
11.8.2014. 6:13:25h
Krk je ljeti treći slovenski grad po broju stanovnika
Čak 83,3 tisuće naših susjeda ove je godine boravilo na otoku Krku te time za 3 posto popravilo lanjsku statistiku kada su također držali prvo mjesto. Za njima po brojnosti slijede Nijemci kojih je 7% manje
sikeri / flickr.com

Ono što su svi znali i proteklih tjedana vidjeli »na terenu« sad je napokon dobilo i službenu potvrdu. Glavna turistička sezona, barem u onom njenom početnom, srpanjskom dijelu sasvim očito nije ispunila očekivanja niti ostvarila nadanja otočana pa je tako protekli, samo kalendarski ljetni (a osjetilno prije jesenski mjesec) zaključen s osjetnim zaostatkom u odnosu na rezultate bilježene pred točno 12 mjeseci. Prema službenim statistikama Turističke zajednice otoka Krka, na spomenutom je području u srpnju boravilo 169.910 posjetitelja (od kojih 161.795 stranih) odnosno njih gotovo 8 posto manje no lani. U istom vremenu na Boduliji je ostvareno 1,13 milijuna noćenja, 9 posto manje no prošle godine čime su konačno i formalno potvrđene slutnje temeljene na dnevnim statističkim presjecima koje su ukazivale kako bi »srpanjske rupe« ove godine i na Krku mogle biti dublje no što obično bivaju.

Kućna radinost
U srpnju je najposjećenije otočno turističko odredište bio Grad Krk gdje je u tom razdoblju zabilježeno 40,4 tisuća dolazaka te gotovo 270 tisuća noćenja. Za Krkom po broju posjetitelja i ostvarenih noćenja slijedi Baška (37 tisuća dolazaka te 247 tisuća noćenja) a potom i Omišalj (189 tisuća noćenja), Punat (159 tisuća noćenja), Malinska (150 tisuća), Dobrinj (99 tisuća) te Vrbnik sa svojih 18,5 tisuća turističkih noćenja. Najviše su posjetitelja i ovog srpnja ugostili otočni iznajmljivači. U »kućnoj je radinosti« tijekom proteklog mjeseca zabilježeno 78,6 tisuća dolazaka (8 posto manje no lani) te 555 tisuća noćenja (9 posto manje). U kampovima je istovremeno zabilježeno 367 tisuća noćenja (11 posto manje no prošle godine) dok su hotelijeri tome pridodali svojih 185 tisuća noćenja (tri posto manje).

Početak kolovoza ipak bolji od lanjskog – za pet posto
Iako srpanjski, kao i »kumulativ« cijele 2014. godine zasad uglavnom pokazuje minuseve, tračak optimističnih nadanja u finalni rasplet ovogodišnje sezone oni kojima je »čaša uvijek napola puna« naći će u najsvježijoj dnevnoj statistici koja pokazuje da Krčani u kolovoz ipak ulijeću u petoj brzini. Prvi kolovoški ponedjeljak rezultirao je s više no respektabilnih 52.112 na otoku registriranih posjetitelja što je skoro 5 posto više u odnosu na datumski usporediv termin 2013. godine te 6 posto više gostiju u odnosu na isti dan pretprošle godine!

  U plusu su tako počekom ovog tjedna napokon bili i iznamljivači u čijim je apartmanima i sobama boravilo nešto više od 27 tisuća mahom stranih gostiju (što je gotovo 9 posto više no početkom lanjskog kolovoza), jednako kao i vlasnici kampova u čijim čarima trenutno gušta 15,2 tisuće turista (odnosno 4 posto više no lani). U minusu su 4. kolovoza još uvijek ipak bili hotelijeri u čijim je objektima boravilo »tek« 6,7 tisuća posjetitelja, što je 5 posto manje od brojke koju su bilježili istog dana prošlog ljeta.

  Ponešto blaže kaskanje ovogodišnjih tursitičkih rezultata za lanjskima razaznaje se iz objedinjenih, godišnjih statistika TZO Krka iz kojih proizlazi da je od početka godine pa do konca srpnja otočna turistička bilanca tanja za dva posto (u dolascima), odnosno 5 posto (u noćenjima). Tijekom prvih sedam mjeseci na Krku je tako zabilježeno 353,5 tisuća dolazaka (lani 357,5 tisuća) te 1,94 milijuna noćenja. Usporedbe radi, s 31. srpnjem 2013. godine krčka je turistička bilanca već premašivala 2,02 milijuna noćenja.

Nijemci najviše noće
Zanimljiv je i spomena vrijedan podatak kako su uvjerljivo najbrojniji gosti Bodulije ove godine Slovenci. Čak 83,3 tisuće naših susjeda ove je godine boravilo na otoku Krku te time za 3 posto popravilo lanjsku statistiku u kojoj su, na sredini ljeta, također držali prvo mjesto. Za Slovencima po brojnosti slijede Nijemci kojih je, spomenimo i to, ovog ljeta gotovo 7 posto manje no lani. Njih 69.131 ove je godine na Krku ostvarilo 466 tisuća noćenja čime su prestigli brojnije Slovence koji su krčkim hotelijerima i iznajmljivačima istovremeno »donijeli« 410 tisuća noćenja. Treće mjesto u strukturi posjetitelja otoka Krka tradicionalno drže Austrijanci (sa 45,4 tisuća dolazaka te 242 tisuća noćenja) dok četvrto mjesto zauzimaju Talijani sa svojih 25,6 tisuća dolazaka te 119 tisuća noćenja. Posljednje mjesto unutar »top 5« liste najbrojnijih posjetitelja otoka Krka drže Česi s 19,9 tisuća dolazaka, ali i čak 128 tisuća noćenja po čemu su ispred Talijana.

Piše: Mladen Trinajstić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved