Županja
29.8.2013. 4:38:11h
Davor Miličević: Županja se želi turistički razvijati i zadržati mlade
Gradonačelnik Županje Davor Miličević svojedobno je u Hrvatskoj bio jedan od najmlađih gradonačelnika, a ove, 2013. godine, Dan grada Županje dočekao je kao prvi čovjek grada na Savi u trećem mandatu, što nije uspjelo ni jednom njegovom prethodniku od ustroja grada Županja.
Modzzak / wikipedia.org

Blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, 29. kolovoza, u Županji se obilježava kao Dan grada.

Gradonačelnik Županje Davor Miličević svojedobno je u Hrvatskoj bio jedan od najmlađih gradonačelnika, a ove, 2013. godine, Dan grada Županje dočekao je kao prvi čovjek grada na Savi u trećem mandatu, što nije uspjelo ni jednom njegovom prethodniku od ustroja grada Županja. Razgovor u povodu Dana grada počeli smo pitanjem koliko je Županja osjetila ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

- Svi znaju, Hrvatska je drugi mjesec u EU, no nismo nešto puno toga boljega osjetili. Valjda je to na tragu činjenice da kada deset godina čekate ulazak u Europsku uniju, sve neke dobrobiti toga, sve neke želje i nade glede toga jednostavno su se ugasile. Pa i Europska unija je u krizi i ne znam što će nam dobroga donijeti. U svakom slučaju, jesam za EU. Županja ima velike potencijale, geografski dobru poziciju i hoćemo li to uspjeti iskoristiti, pokazat će vrijeme. Također, očekujemo i da ćemo kroz fondove napredovati, no istovremeno se pitam tko je to u Hrvatskoj dobio neki veliki novac? Šetnica nam ide s 4,5 milijuna kuna, 2,7 dobivamo, dobit ćemo pročistač za vodu koji je 10 milijuna eura, što je velika stvar. Očekujemo puno od EU, pokušat ćemo iskoristiti dobra iskustva naših prijatelja iz Poljske, grada Willamovica, koji su iskoristili sredstva iz europskih fondova. Pozivam sve ljude koji imaju dobre informacije, dobre ideje, da se jave, jer vidim da se priča što smo mogli, što nismo mogli. Znate, kad nešto želite, a ne znate kako ćete, onda osnujete neku agenciju, komisiju, i onda oni to rade, u principu ništa ne rade. I sam proces dobivanja tih sredstava ne ide preko noći.

Turistička zajednica Grada Županje vrlo je aktivna. I ovoga je ljeta uložila snažne napore za predstavljanje izvan Vukovarsko-srijemske županije, primjerice u Istri.

- Mislim da moramo mnogo više raditi i na tome području, no moram posebno pohvaliti našu turističku zajednicu. Puno su promovirali Županju, koja je lani bila i dobitnik brončanog Zelenog cvijeta HTZ-a. Cilj će nam i ubuduće biti da se kao mali grad prezentiramo našoj javnosti, naročito u turističkome smislu. Imali smo ove godine iznova Savski sajam, pa primjerice manifestaciju Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti, koja je bila izuzetno dobro posjećena, uz nazočnost i Meri Matešić, direktorice glavnog ureda HTZ-a. Bili su nam, primjerice, zahvaljujući našim tamburašima, u Županji i gosti iz Amerike, iz Hrvatske bratske zajednice. Imali smo i puno drugih aktivnosti.
Tko će ostati?

U odnosu na prošlu godinu, je li u Županji bolje ili lošije stanje kada se govori o ekonomskoj, odnosno socijalnoj slici?

- Što se tiče komunalne infrastrukture, što i jest u nadležnosti Grada, na dobrome smo putu i standarde koje smo postavili zadržavamo. No, ono što je goruće u Županji, županiji, Slavoniji, jest problem nezaposlenosti. Kao čovjeku bude mi žao što velik broj mladih ljudi koje školujemo, koji sutra trebaju stvarati obitelj i živjeti ovdje, ima male šanse da to i učini. Ono što ne valja, proces iseljavanja se nastavlja, naročito ulaskom u EU. To nije dobro i postavlja se pitanje tko će ostati ovdje. Je li prošla godina bila bolja ili lošija, teško je usporediti. Stariji smo godinu dana, jesmo li pametniji, tko zna... Vidimo da situacija oko nas nije dobra, ne želim se baviti visokom politikom, no priča koja nam se pruža preko medija, Sabora, odnosno različitih izvora iz kojih neprestano dobivamo informacije da će biti bolje, da će doći neke nove investicije, da će se nešto popraviti, ostaje izgleda samo priča, ništa se ne poduzima.

Uvijek u razgovorima za medije naglašavate kako je Županja rasadnik dobrih tamburaša, grad kulena i rakije, Šokačkog sijela i tradicije, ali i grad brojnih entuzijasta koji puno truda, slobodnog vremena, pa čak i vlastitih financijskih sredstava ulažu u rad udruga građana, kulturno-umjetničkih društava, sportskih kolektiva...

- Udruge i jesu stvarno i veliko bogatstvo našega grada. Imamo dva KUD-a, tri nogometna kluba, rukometni i košarkaški klub, šahovski klub, naša Opća opasnost dobila je Porina, tu je Indira, Kristali, Patria... Možemo se mi ljutiti i reći da nije bilo aktivnosti tijekom ljeta, no Županjsko ljeto 2013. bilo je izuzetno dobro i dobro posjećeno. Imamo amatersko kazalište koje izuzetno dobro radi, imamo glumca koji je dobio nagradu za amaterskog djelatnika, imamo puno dobrih stvari. Pa naši mladi nogometaši su u Dinamu, u omladinskim kategorijama naše nogometne reprezentacije, to je rezultat dobrog rada. I ovom prigodom zahvaljujem svim entuzijastima koji vode naše udruge, koji dobro rade, koji troše svoje slobodno vrijeme, pa čak ulažu i vlastiti novac... No ostao im je samo Grad. Jer, u ovome sufinanciranju događanja pred obilježavanje Dana grada 90 posto sredstava osigurava se iz gradskog proračuna. Nekada se moglo tražiti od naših tvrtki, međutim, sada je to jako teško.
Dobra promocija grada

Što poručujete dobitnicima ovogodišnjih priznanja Grada Županje?

- Puno je osoba dalo veliki doprinos razvoju Županje, utkale su svoj život u svoju i našu Županju i ta se priča nastavlja, to je jako bitno i jedno je od obilježja grada. I ove godine imamo dobitnike gradskih priznanja, kojima čestitam. Tu je, među dobitnicima, naš Zavičajni muzej Stjepana Grubera, koji ove godine obilježava značajnu obljetnicu, tu je naša Indira koja godinama “bježi” od priznanja, ali zaslužila ga je jer promiče svoju Županju, a da ne pričam o grupi Opća opasnost koja je dobila Porina i svima nam ukazala čast. Pokraj toliko gradova i općina koji promoviraju svoje udruge, grupe, upravo Opća opasnost dobila je veliko priznanje kroz Porin, a našu Županju svojim radom promoviraju u jednom iznimno dobrom i pozitivnom svjetlu. Svima čestitam.

A svojim sugrađankama i sugrađanima?

- Svim sugrađankama i sugrađanima želim ugodan blagdan i da ga provedu što ljepše. Našim dragim gostima želim ugodan boravak u Županji i još jednom svim Županjkama i Županjcima čestitam 20. kolovoza, blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja i Dan grada Županje.

Piše: Zdenka KNEŽEVIĆ

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved