Dubrovnik
5.7.2013. 4:30:46h
Više od 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta stiže u Dubrovnik
Podizanjem festivalske zastave Libertas na Orlandov stup 10. srpnja svečano će biti otvorene 64. Dubrovačke ljetne igre koje će se i ove godine tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza, a okupit će više od 2000 umjetnika iz cijelog svijeta.
/ wikipedia.org

Oni će u 47 dana na dvadesetak scenskih i ambijentalnih lokacija renesansnog grada Dubrovnika pred međunarodnom publikom izvesti više od 130 dramskih, glazbenih, opernih, baletnih, folklornih i drugih programa.

Tri nova naslova na Dubrovačkim ljetnim igrama

Ovogodišnji dramski program obuhvaća tri nova naslova, dvije reprizne predstave, jednu dramsku obnovu te čak pet gostovanja. Premijerni dramski program u Gradskoj vijećnici otvara projekt Boba Jelčića i Nataše Rajković Allons enfants u kojem uz glumce sudjeluju i građani Dubrovnika, a na duhovit način se bavi osvještavanjem sadašnjosti grada.

Boris Bakal potpisuje projekt Otac hrabrost, inspiriran Bertoltom Brechtom, koji će se istovremeno odvijati na pet gradskih lokacija. Platonovu monodramu Obrana Sokratova na Lovrjencu postavlja ugledni slovenski redatelj Tomi Janežič s Alenom Liverićem kao Sokratom, a propitivat će konformizam i hrabrost pojedinca da misli svojom glavom, pitanja autoriteta i mladih, doma i prognanstva te smrti.

Legendarni Vojnovićev i Juvančićev Ekvinocijo, dobitnik četiri nagrade hrvatskog glumišta, premijerno izveden 2004. godine na 55. Igrama na otoku Lokrumu, vraća se na program, a publika će ponovno uživati u Stullijevoj Kati Kapuralici u režiji Daria Harjačeka i Euripidovoj Medeji u režiji Tomaža Pandura.


DANTONOVA SMRT
Oliveru Frljiću dodijeljena nagrada Orlando
Igre u Dubrovnik dovode najbolju predstavu prošle hrvatske kazališne sezone Unterstadt I. Š. Kuči u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Histrione s monodramom Moj slučaj, HNK u Šibeniku s adaptiranom Molièrovom Škrtičinom, a gostovat će i najuspješnija ovosezonska predstava Kazališta Marina Držića Braća Karamazovi u režiji Dejana Projkovskog.

Cjelovečernja klaunska predstava za odrasle

Slavuj redateljice Lee Delong u izvedbi Triko cirkus teatra prva je cjelovečernja klaunska predstava za odrasle izvedena u Hrvatskoj koja festivalskoj publici obećava mnogo smijeha, a Triko cirkus teatar projektom Kaleidoskop će na Igrama nastupati i s nizom ulično-kazališnih izvedbi u tri faze po sedam dana priređujući „hodajuće“ performanse na štulama i ulične spektakle u maniri novog cirkusa u večernjim satima.

Slovensko narodno gledališče iz Maribora gostuje s hvaljenim Prokofjevovim baletom Romeo i Julija u koreografiji Valentine Turcu. U sklopu bogatog popratnog programa, Hrvatsko društvo pisaca, Ljetne igre i Mani Gotovac kao autorica projekta priredili su program Pisci u Sponzi: „I da te ljubim i da te čuvam“. Prigodno naslovljen po stihu Luka Paljetka, predstavit će pet uglednih pisaca koji, svaki na svoj način, progovaraju o ljubavi, a pritom će svako predstavljanje biti mala festivalska premijera.

Pogledajte odličnih 45 projekcija u ljetnim kinima Jadran i Slavica

Filmski program Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Kinematografima Dubrovnik je s četrdeset i pet projekcija bogatiji nego ikad, a održavat će se u ljetnim kinima Jadran i Slavica. U izboru umjetničkog ravnatelja Festivala igranog filma u Puli Zlatka Vidačkovića bit će prikazani dječji filmovi, najbolja ostvarenja s prestižnih svjetskih festivala i iz Pule uz gostovanja filmskih umjetnika, dok će se u programu Filmokaz prikazivati ekranizacije djela Oscara Wildea. Nastupi Folklornog ansambla Linđo i likovne izložbe u Sponzi i dalje su sastavnica popratnog programa Igara, a ove godine to su Dva pogleda unatrag Duška Šibla i Carta canta 2 Jagode Buić.


FESTIVAL MEDITERANSKOG TEATRA
Ivana Sajko nagrađena za 'Prizore s jabukom'
200. obljetnica rođenja Verdija i Wagnera

Glazbeni program Igara obilježit će dvjestotu obljetnicu rođenja Verdija i Wagnera opernim gala programom 1813. – Verdi vs. Wagner u izvedbi Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i brojnih solista pod ravnanjem Ire Levina i u režiji Giancarla del Monaca, te stotu praizvedbu Posvećenja proljeća Igora Stravinskog programom 1913. – Stravinski vs Ravel u izvedbi Simfonijskog orkestra i zbora Mađarskog radija pod ravnanjem Mladena Tarbuka.

Stotu obljetnicu rođenja velikog zaljubljenika u Dubrovnik Benjamina Brittena obilježit će Dubrovački simfonijski orkestar s ruskom pijanisticom Natalijom Trull, a sto i pedeseti rođendan Claudea Debussyja čuveni talijanski violončelist Enrico Dindo izvedbom njegove Sonate. Cijeli glazbeni program u znaku je 1813. i 1913. godine koje su odredile tok nadolazećih stoljeća u glazbi, a na 64. Igrama bit će suprotstavljene suvremenoj glazbi kroz praizvedbe naših skladatelja Klobučara i Seletkovića.

Klavirske recitale u Dvoru priredit će mađarski pijanist Gergely Bogányi i glasovita pijanistica Elena Bashkirova, a nastupit će i violinistica Lana Trotovšek. Mezzosopranistica Dubravka Mušović Šeparović u pratnji Đorđa Stanettija na glasoviru obilježit će 150. obljetnicu rođenja hrvatske operne dive Milke Trnine. Cantus ansambl će nastupiti s gostima solistima pod ravnanjem Berislava Šipuša, Petrit Çeku kao član gitarskog trija Elogio, a ugledni gitarist Peter Finger zajedno s Damirom Halilićem-Halom. Brahmsovu Lijepu Magelonu izvest će bas-bariton Krešimir Stražanac s recitatoricom Uršom Raukar u pratnji Mihályja Zekea.

Pored Rufusa Wainwrighta, jednog od najvećih kantautorskih imena mlađe generacije, dobitnika brojnih nagrada koji osvaja originalnim stilom, sjajnu jazz večer publici jamči dobitnik ovogodišnjeg Grammyja za najbolji R&B album Robert Glasper Experiment kao i Matija Dedić s kontrabasistom Scottom Colleyem i Antoniom Sanchezom na bubnjevima, ali i Mozes Rosenberg, Mate Matišić i Jurica Štelma s programom Gypsy Swing na taraci tvrđave Revelin. Povodom proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju, fondacija Music Without Frontiers iz Londona, Agavent iz Dubrovnika i Dubrovačke ljetne igre festivalskoj publici predstavljaju Mozartovu operu Così fan tutte u parku Umjetničke škole, u režiji Sally Burgess i izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Olivera Gilmoura kojom se ujedno otvara program Igara 11. srpnja. 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved