Dubrovnik
28.8.2013. 23:46:24h
Vlahušić potiče ‘zimmer frei’ i ruši kvalitetu Dubrovnika kao destinacije
Iako se Dubrovnik godinama promovirao kao hotelska i visokokvalitetna turistička destinacija u kojoj posluje čak polovica hrvatskih hotela s pet zvjezdica, Grad Dubrovnik i turistička zajednica u zadnje dvije godine krenuli su žešću kampanju ekspanzije i promocije privatnog smještaja.
Näystin / flickr.com

Iako se Dubrovnik godinama promovirao kao hotelska i visokokvalitetna turistička destinacija u kojoj posluje čak polovica hrvatskih hotela s pet zvjezdica, Grad Dubrovnik i turistička zajednica u zadnje dvije godine krenuli su žešću kampanju ekspanzije i promocije privatnog smještaja. To vodi u rušenje kvalitete čitave destinacije i nije u skladu sa strateškim dokumentima, upozoravaju turistički stručnjaci te hotelijeri i tvrde kako će pogrešna politika napraviti nepopravljivu štetu cijeloj dubrovačkoj regiji. Napominju ipak da i u privatnom smještaju postoje iznimke, kapaciteti koji kvalitetom nadmašuju i hotelske sobe s pet zvjezdica, no u službenim statistikama ta se kvaliteta ne vidi jer Hrvatska na globalnoj razini nije napravila potrebnu klasifikaciju privatnog smještaja.

Jača promocija dubrovačkog privatnog smještaja krenula je u 2012. godini pod egidom podizanja kvalitete postojećih kapaciteta, no gotovo dvije godine kasnije ispostavilo se da je broj apartmana i soba u Dubrovniku porastao, a najveće pohvale idu baš privatnim iznajmljivačima. Tako se gradonačelnik Andro Vlahušić u srpnju pohvalio da “dubrovačke obitelji postaju jedna od glavnih nositelja turističke smještajne ponude”, a njegov pročelnik gradskog ureda za poduzetništvo, Milan Perić u medijima je izjavio da treba “razbiti predodžbu o Dubrovniku kao elitnoj destinaciji i učiniti ga prihvatljivim za svačiji džep”. “Prije četiri godine privatni smještaj nije imao značajniju ulogu u ukupnoj smještajnoj ponudi Dubrovnika, no u proteklom razdoblju načinjen je značajan iskorak koji je rezultirao današnjim ostvarenjima”, kazao je Vlahušić.

Tom je prilikom prikazana i detaljna struktura kapaciteta privatnog smještaja u Dubrovniku, koja je pokazala da je u zadnjih pet godina broj kreveta u privatnom smještaju porastao za 4000 (14 posto), a samo u prvih šest mjeseci ove godine u Dubrovniku je registrirano novih 1200 postelja u privatnom smještaju.

Piše: Marija Crnjak

pročitajte cijeli članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved