Još jedna u nizu...
1.8.2014. 12:03:59h
HTZ u nemogućoj misiji, poništili sporni natječaj za snimanje promo filma o Hrvatskoj
HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA bila je prisiljena poništiti natječaj za izradu video i audio materijala te najam i nabavu tehničke opreme za projekcije na sajmovima Hrvatske turističke zajednice.
Screenshot / youtube.com

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA bila je prisiljena poništiti natječaj za izradu video i audio materijala te najam i nabavu tehničke opreme za projekcije na sajmovima Hrvatske turističke zajednice.

Iako smo u HTZ-u pokušali doznati čija je uopće ideja bila da se opsežni milijunski natječaj raspiše s nemogućim rokovima i točno specificiranom opremom, što je potaknulo insinuacije o namještanju natječaja, odgovore na brojna postavljena pitanja i nedoumice koje su se vezale uz natječaj nismo dobili.

Zašto je natječajem propisana točno određena oprema i je li se time HTZ ograničio na samo određenog ponuđača? Zašto je natječaj raspisan "5 do 12", s prekratkim rokovima? Tko je procijenio da je rok od svega 7 dana dovoljan za sastavljanje kvalitetne ponude/troškovnika, okupljanje tima potrebnih stručnjaka te prikupljanje sve potrebne dokumentacije? Vjeruju li da je rok od svega mjesec dana od otvaranja ponuda (izuzme li se činjenica da nakon toga postoji još i rok za žalbe od 14 dana) dovoljan da bi se kvalitetno odradilo posao? Kako komentiraju optužbe da je riječ o "namještenom milijunskom natječaju"? - sve su to pitanja koja smo postavili, a u HTZ-u su ih jednostavno - ignorirali.

Iz HTZ-a su kratko odgovorili tek sljedeće: "Shodno istom slobodni smo izvijestiti Vas da je predmetni natječaj objavljen putem javnog poziva, poništen, obzirom da je na isti pristigla jedna ponuda koja je premašivala procijenjenu vrijednost nabave".

"To ne bi uspio ni Warner Bros."
Sporni natječaj HTZ je raspisao 24. srpnja, a rok prijava bio je svega do 31. srpnja, iako je iz zahtjeva natječaja razvidno da je tjedan dana prekratak rok za samu pripremu projekta i dostavu sve potrebne dokumentacije. Još bizarniji bio je rok izvršenja natječaja - mjesec dana od otvaranja ponuda, odnosno svega dva tjedna uzme li se u obzir zakonski rok žalbi od 14 dana, trebali su nekome biti dovoljni da snimi sedam tematskih promo spotova te dva "općenita filma" o Hrvatskoj, jedan dvominutni za 3D i 360 stupnjeva projekciju te jedan polusatni u 2D tehnici.

Neki od zainteresiranih požalili su se Indexu kako je riječ o "naočigled namještenom milijunskom natječaju":

"Poziv je raspisan 24.07., a otvaranje ponuda je zakazano za 31.07. u 12 sati. S obzirom na obim posla koji se traži u pozivu, nemoguće je i Warner Bros. Co. sastaviti ponudu u tako kratkom roku, prikupiti svu potrebnu dokumentaciju, sastavit ekipu stručnjaka i sve njihove reference, diplome..., izraditi realan troškovnik od par milijuna kuna za produkciju, post produkciju, glazbu, nabavu opreme, razradu opreme... i šećer na kraju - napraviti i osmisliti scenarije za 7 spotova + jedan polusatni film o ljepotama Hrvatske. Za postprodukciju svih navedenih materijala bila su predviđena dodatna dva tjedna.

Interesantno je da jedna krovna turistička državna institucija uvjetuje kojom se opremom (model, proizvođač, količina kamera) trebaju snimiti filmovi, i to, GoPro kamera (amaterska sportska kamera koju ima svaki malo bolje situirani školarac), u ovom slučaju 8 za kojih smatraju da se trebaju koristiti za 360 stupnjeva videe. Da paradoks bude još veći, za 3D video uvjetuju uporabu 2 Canon C500 kamere sa dodatnom opremom (radi se o low budget pro kameri od par desetaka tisuća kuna), mada u Hrvatskoj ima jako puno firmi koje raspolažu sa puno, puno kvalitetnijom i skupljom opremom (mislim na kamere od 100.000 dolara pa na gore...).

I to nije sve! Ista ta sposobna firma koja mora raspolagati sa 8 GoPro kamera i 2 Canon C500 kamere mora nabaviti kino dvoranu unaprijed određenih dimenzija sa svom dodatnom opremom, uključujući i 3D naočale, projektore... i iznajmiti je HTZ-u na rok od 2 godine... A da ponovim, sve se to treba osmisliti, sastaviti... u roku od 7 dana.

Da ludilo bude savršeno, rok za izradu svih tih filmova je 01.09.2014. godine, dakle 30 dana nakon otvaranja ponuda... Ako uzmemo u obzir da je rok za žalbu 14 dana, kao što rekoh, ni Warner Bros. sa svim svojim kapacitetima ne bi mogao definirati niti ekipu koja bi radila na projektu u tom roku".

Što je sve bilo precizirano u zahtjevima natječaja detaljnije možete pročitati ovdje (.doc).

Usporedbe radi, na 1,5 milijuna kuna vrijednom nagrađivanom turističkom filmu "Oda radosti" iz 2011. godine, kako je svojedobno otkrio tadašnji direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, radilo se - dva mjeseca.

Piše: I.M.
Link na originalni članak


COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved