Naše rijeke
1.8.2014. 6:26:57h
Pazinčica je čista, a i turista je sve više
Voda Pazinčice ispravna je za kupanje, rekao je na konferenciji za novinare pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.
M. Rimarić / glasistre.hr

Voda Pazinčice ispravna je za kupanje, rekao je na konferenciji za novinare pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Podsjetio je da je uzorkovanje Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, provedeno 26. lipnja 2014. po nalogu pazinskog Crvenog križa, pokazalo povećano prisustvo bakterija enterokoka, o čemu je javnost promptno izviještena.

Tada je odlučeno da će se uzorkovanje vode Pazinčice provoditi svakih 15 dana, rekao je Krulčić, naglasivši da su uzorkovanja provedena 3., 7. i 28. srpnja 2914. pokazala da je voda ispravna za kupanje. Uzorkovanja će se provoditi do konca kolovoza, a o rezultatima će javnost biti na vrijeme obavještavana.

Nadzor vodotoka Pazinčice je, kaže, u nadležnosti Hrvatskih voda i vodopravne inspekcije, koji bi trebali otkriti uzroke zagađenja. Krulčić je podsjetio da je početkom 1990-ih, zbog zaštite površinskih i podzemnih voda Pazinčice, počela izgradnja kanalizacijske mreže Pazina i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Otad je izgrađena ili obnovljena sva fekalna i oborinska odvodnja Pazina te razdjelni sustav odvodnje cijele Pazinske kotline. Ovime se, kaže Krulčić, postiglo to da u Pazinu više nema neugodnih mirisa, da su zaštićena izvorišta i da unatoč obilnim kišama u proteklom razdoblju grad ne poplavljuje.

Za sve to utrošeno je više od 70 milijuna kuna, a oko 40 milijuna kandidirano je za 11 projekata Europske unije i Hrvatskih voda za izgradnju kanalizacijske mreže kojom će se na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda priključiti rubni dijelovi grada i okolna naselja.

Pazinski pročistač otpadnih voda jedan je od najboljih u Hrvatskoj, rekao je Krulčić. Dodao je da je 98 posto objekata u gradu, a 78 posto cjelokupne novoformirane aglomeracije Pazina, spojeno na pročistač. To Pazin u ovom segmentu svrstava među vodeće gradove u Hrvatskoj.

"Nizvodno od Pazinskog krova ne postoji fekalni kolektor ili ispust fekalne odvodnje koji vodi u Pazinsku jamu, već Pazinčica ima nekoliko oborinskih ispusta, vjerojatno i nekih prirodnih koji se nakon oborina sami aktiviraju", rekao je Krulčić.

Po podacima Turističke zajednice Središnje Istre, kojoj je Krulčić predsjednik, u prvoj polovici 2014. godine zabilježeno je povećanje kapaciteta za 15 posto, a u istom je razdoblju i ostvareno 19 posto dolazaka (5.298) te 24 posto više noćenja (30.505) nego lani u istom razdoblju.

Posebno je dobar rezultat ostvaren u lipnju, koji je bio dvaput bolji nego prošle godine. Po nepotpunim podacima za srpanj, Turistička zajednica Središnje Istre bilježi 4.000 dolazaka i 31.400 noćenja, prema čemu je samo u srpnju zabilježeno više noćenja nego u prethodnih šest mjeseci.

"U srpnju, unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama, bilježimo 12 posto više dolazaka i 17 posto više noćenja nego u istome mjesecu 2013.", rekao je Krulčić.

Piše: M. Rimarić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved