Karlobag
27.8.2013. 6:53:37h
Ruski vlasnik promijenio turističku sliku Karlobaga
Jedini hotel u tom kraju zapošljava domicilno stanovništvo, sezona im traje čak šest mjeseci, a samo će u rujnu zabilježiti osam tisuća noćenja
Moto Itinerari / flicker.com

Jedini hotel u tom kraju zapošljava domicilno stanovništvo, sezona im traje čak šest mjeseci, a samo će u rujnu zabilježiti osam tisuća noćenja

KARLOBAG Iako je kraj kolovoza, turistička sezona još uvijek broji dovoljan broj gostiju. Za mnoge turističke djelatnike, bilo da su u hotelijerstvu ili privatnom smještaju, drugi dio ljeta puno je bolji nego što se to dalo naslutiti u lipnju, odnosno srpnju. Predsezonsko razdoblje donijelo je službeno bolje statističke brojke, međutim, nekako su se »pobrkali lončići« pa je srpanj za mnoge bio loš i mnogi su se čudili što je s turistima.

Zašto ih nema, kamo su otišli ovog ljeta, tko je snizio cijene, gdje se nudi bolje i više nego kod nas. No, što je tu je. Kad sezona završi, ministar turizma i šefica Hrvatske turističke zajednice zbrojit će goste, noćenja i potrošnju, reći će da je sezona bila jako uspješna jer smo »za toliko i toliko posto prebacili brojke od lani«. Bez obzira na službene ocjene i prognoze, na Jadranu i na otocima ima malih mjesta koji sasvim sigurno mogu biti zadovoljni svojim »brojkama i slovima«.
   
Alfa i omega

Jedno od njih svakako je Karlobag, lijepo podvelebitsko mjesto gdje je hotel »Zagreb« jedan od glavnih nositelja sezone. Izgrađen davnih godina, kada je poznata »Industrogradnja« gradila diljem obale, karlobaški hotel nosio je turistički image općine. No, kako se to kod nas često događalo, hotel je brzo mijenjao vlasnike. Jedno vrijeme bio je tu Stjepan Vrban iz Velike Gorice.

Nije išlo, pa je hotel ponovo doživio promjene. Hotel koji je imao 500 soba malo je »raskomadan« pa je otrgnut jedan cijeli paviljon s 200 soba od čega su napravljene stambene jedinice i tako su prodane na tržištu. Ostatk, od 300 soba, dobiva ruskog vlasnika. Kupio ga je 2006. godine Sergej Te iz Moskve i od tada sve ide na bolje, a to znači sezona koja traje šest mjeseci, a u ljetnim danima sve je dupkom puno. Zadovoljan vlasnik, zaposlenici, a i turisti jer na samoj magistrali imaju hotel s tri zvjezdice, pa ako s noćenjem u »Zagrebu« ne prekidaju dugačak put prema jugu, ostaju u Karlobagu.

Ruskom vlasniku, osim soba pripalo je i parkiralište, ali nije mogao dobiti koncesiju na plažu. Sergej Te uložio je veliku sumu novca i kompletno uredio hotel, dotjerao ga do 3 zvijezdice i dodao još neke sadržaje. Ervin Bakarčić postao je voditelj prodaje hotela, a kći Alina Te, koja je školovanje završila u Dubrovniku i Zagrebu, postala je »alfa i omega« hotela. 

Ervin Bakarčić je već nekoliko godina najzaslužniji što hotel postiže samo rekorde u broju gostiju. Po fizičkom broju noćenja već smo postigli lanjski maksimum. Sada, krajem kolovoza potpuno smo popunjeni, a bit će tako i do početka listopada. Iako je početak sezone bio nešto slabiji kao svugdje, ali smo nadoknadili taj početni manjak. Nažalost ova sezona je bila zbog vremena nešto slabija, ali mi, međutim, imamo uglavnom agencijske goste pa se to kod nas ne izražava toliko. U hotelu imamo 470 gostiju, to je naš maksimum, oni u mjestu predstavljaju nekakvu potrošnju i to treba respektirati.

Plaža kojom se koristi i hotel »Zagreb« i njegovi gosti, predstavlja nam, međutim, velik problem, kaže Bakarčić. Mi nemamo koncesiju na nju, a gosti prigovaraju zbog prljavštine. Županija je vlasnik tih plaža pa smatram da bi trebalo više suradnje između županije, lokalne zajednice i hotela, pa bi se riješilo na zadovoljstvo turista i nas. Znate, gosti misle da je plaža naša i da mi s njom upravljamo, pa reklamacije idu nama.
   
Stalni sezonci

Hotel »Zagreb« je perjanica karlobaškog turizma, kaže Alina Te. Naši gosti oživjeli su mjesto. Pune su trgovine, slastičarnice, caffe barovi, tržnica, gužva je na ulicama, a da o špici sezone i ne govorimo. Samo u rujnu ostvarit ćemo 8000 noćenja, što je za nas velik uspjeh, tim više što mnogi objekti tada već zatvaraju vrata. U hotelu je zaposleno oko 50 ljudi, većina ih je iz Karlobaga ili iz Ličko-senjske županije. Hotel ima stalne sezonce koji već godinama dolaze u Karlobag i tu ostaju šest mjeseci.

Na pitanje je li se privikla na malo mjesto, Alina Te nam je rekla da je Moskva nekoliko puta veća i od Hrvatske, ali da voli Karlobag jer je zrak čist, voda je čista, klima je u najvećem dijelu godine vrlo ugodna, pa je i to jedan od razloga sretnog boravka.

Piše: Mladen Kukina

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved