27.8.2013. 6:16:39h
Država uložila milijun eura u destinacijski softver, a HTZ nezainteresiran
U turističkim agencijama kažu da bi rado primjenili softver, no za njega nemaju novca, a država im ne nudi način da financiraju kupnju.
mlakarmarko / flickr.com

Dok HTZ traga za najboljim rješenjem kako u Hrvatskoj potaknuti stvaranje 50 destinacijskih menadžment kompanija zacrtanih strategijom razvoja domaćeg turizma, zagrebačka tvrtka iTurus sum, u koju je država uložila više od milijun eura kako bi razvila softver i poslovne procedure za upravljanje turističkim destinacijama bezuspješno pokušava prodati plod tog razvoja. Štoviše, čini se da će prije prodaju ostvariti u inozemstvu nego u Hrvatskoj. Žarko Vorkapić, suvlasnik iTurus suma kaže da su već bili pred zaključivanjem dva ugovora u Bugarskoj, ali su oni stopirani nakon što je tamo pala vlada.

Previše teoretičara

“Naše tržište su mediteranske zemlje poznate po tome da na svakoj destinaciji imaju mnoštvo malih obiteljskih turističkih agencija koje su zbog interneta turisti počeli preskakati pri planiranju odmora, ali s našim rješenjem oni postaju nositelji ponude na destinaciji i u velikoj su prednosti u odnosu na servise poput Expedije, jer u dušu poznaju poznaju destinaciju što netko iz Londona ne zna i ne može znati”, pojašnjava Vorkapić.

Dodaje da su do sada napravili dva uspješna pilot-projekta u Vukovaru i Bolu. U tome su im podršku dali Bicro, Hamag i Ministarstvo turizma. O tome je li i HTZ dao podršku, Vorkapić nije bio razgovorljiv. Drugi suvlasnik, Nenad Štancl, koji je ujedno direktor tvrtke iTurus sum, umjesto toga naglašava da je u njihovom slučaju država bila pozitivan igrač, dok se privatni sektor prema ideji destinacijskog menadžmenta drži rezervirano.

Navodi da je agencija Adria Tours Bol uspjela zahvaljujući njihovom konceptu produljiti sezonu i značajno narasti. Stanko Kvesić, suvlasnik te agencije kaže da su sa šest narasli na 60 zaposlenika, što sezonskih što stalnih, te smještajne kapacitete povećali sa sto na 300 kreveta. “Rješenje koje smo pokušali uvesti je odlično zamišljeno, ali ga je teško provesti u praksi s obzirom da ni nakon prezentacija lokalnoj upravi i turističkoj zajednici nismo ga uspjeli u cijelosti primijeniti u praksi”, kaže Kvesić.

Piše: Bernard Ivezić

Link na cijeli članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved