Srpanjska rupa
29.7.2014. 6:29:51h
Nijemci neće u skupe hotele koje su prije punili Rusi
Nastavak ljeta – 
Nema katastrofe, ali ne treba očekivati ni sjajne rezultate, kaže S. Ognjenović
Brian Eager / flickr.com

Famozna srpanjska rupa, koliko god stresna bila za sve, od šjore Kate i njena zimmer freija do državne blagajne, neće biti fatalna za sezonu. Minusi će biti poravnani, ali glavna enigma ostaje. Kako je moguće da turističke glave, koje se s tom pojavom susreću već nekoliko posljednjih godina, još nisu domislile kako napuniti i ta dva-tri vruća ljetna tjedna.

Pa makar i kiša padala. Srpanj i kolovoz mjeseci su kad se milijuni Europljana zasigurno okreću Mediteranu. Hrvatska im je na putu. Zašto mnogi produže dalje? Ovog ljeta naročito prema Grčkoj.

Tko govori o Grčkoj
– O grčkom se turizmu govorilo kad je Grčka bila u problemima, a mi knjižili pluseve, no sad kad se klima promijenila i Grčka postala “in”, hrvatski turizam ne reagira. Kao što se nije reagiralo i potražilo zamjenu za Ruse. Njemačke obitelji sigurno neće u de luxe hotele koje su prije punili novopečeni ruski bogataši. Istina, rješenje sezone ne drži u rukama jedan čovjek i jedno ministarstvo, to je slagalica koja se slaže svake godine iznova i u čemu moraju sudjelovati svi u turističkom lancu. Srpanjska rupa može se zatvoriti samo uz zbir mjera: pojačano oglašavanje, namještanje cijena prema smanjenoj potražnji, povećanje atrakcija u tom manje atraktivnom razdoblju – kaže jedan od ponajboljih poznavatelja domaćeg turizma Selimir Ognjenović iz njemačkog turoperatora ID Riva tours.

Slično će reći i ministar turizma Darko Lorencin, koji ističe da su nepovoljan kalendar školskih praznika u Njemačkoj ili loše vrijeme isprike te kako su za veliki zaokret, uvođenje novih tržišta i eliminiranje sezonskih rupa potrebne tri godine.

Osuđeni na prosjek
U međuvremenu, Hrvatska ostaje osuđena na prosjek. – Ne treba se bojati katastrofe, što bi bio podbačaj od, recimo, deset posto. No, neće biti ni čuda koje bi donijelo plus od deset posto. Hrvatska, dok god za svako razdoblje ne ponudi gostu odgovor zašto da dođe baš tada, može računati na sezone s najviše tri-četiri posto više gostiju. Ili, kad su okolnosti manje sklone, na otprilike toliki minus – kaže Ognjenović.

Sve upućuje na to da nakon srpanjskog šoka (u prva dva tjedna Istra je podbacila 9%) stiže pozitivnije razdoblje. Krivulja ulazaka stranaca u zemlju posljednjih se tjedana penje, MUP vikendima registrira i više dolazaka nego lani, završava nastava u svim njemačkih državama pa će i Nijemci napokon masovno dolaziti.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved