Baška
Turistička patrola
28.7.2014. 6:25:23h
Ne bi škodio i koji putokaz do tih brojnih znamenitosti
Jedan od aduta je uvala s pješčanom plažom na kojoj bi svatko želio spustiti ručnik
ahenobarbus / flickr.com

Dolazim iz Rijeke, ali ljubav prema Baškoj dogodila se na prvi pogled. Ima ono nešto, posebno... Ovim riječima dobrodošlicu želi Maja, ugodna recepcionarka ugodnog hotela Zvonimir, prava promotorica ovdašnjeg turizma. Ljubav turista i Baške, čini se, jest uzajamna. Glavni adut prekrasan je pogled preko mora koji seže prema Velebitu i na otoke sjevernog Jadrana iz neobično primamljive uvale s pješčanom plažom na kojoj bi svatko želio spustiti svoj ručnik. Duga je 1800 metara i za nju s pravom kažu da je jedna od najljepših na Jadranu.

U ljetnim mjesecima, temperature mora dosežu do 25 celzijusevaca, a sezona kupanja traje od svibnja do listopada, što je dobra preporuka za odmor izvan sezone. Hotelska je ponuda također zadovoljavajuća. Svoju 110. obljetnicu turizma dočekuje s 9572 ležaja u hotelima od tri do pet zvjezdica, koji turistima nude i prvoklasne (i skupe) wellness programe i pakete. Ima tu i kampova na izbor svima koji si takav luksuz ne mogu priuštiti, a Baška se diči i naturističkim rajem Bunculuka s četiri zvjezdice. No, bi li baščanski pionir turizma Emil Geistlich, čija skulptura krasi šetnicu uz more, bio posve zadovoljan postignućima ovdašnjeg turizma 2014. godine?

Baška posjeduje jednu od najimpresivnijih i najstarijih kultura u Europi. Svojom kulturnom baštinom i ponudom ima potencijal da postane jednim od najprimamljivijih mjesta na Jadranu, čemu bi i te kako mogla pridonijeti glasovita Baščanska ploča i druge vrijedne kulturne znamenitosti poput stare jezgre mjesta, ostataka rimskih naselja te sakralnih spomenika kulture. Međutim, turist se mora i te kako pomučiti da ih pronađe, čak i Baščansku ploču, najpoznatiji pisani spomenik hrvatske kulture iz 1100. godine koji bi trebao biti neprikosnoveni simbol ovdašnjeg turizma. Putokaza nigdje, oni postojeći goste više upućuju na obližnje restorane i sobe u privatnom smještaju. Budu li sreće da ga pronađu, u Jurandvoru se ne snalaze ni domaći gosti jer nemaju koga pitati informaciju više. One na ploči su šture, nigdje objašnjenja ni na jednom svjetskom jeziku.

U konačnici, potencijalno dobra turistička priča svodi se na dugu plažu i još duži niz bezličnih štandova i restorana.

Baška - ukupna ocjena: 88 bodova
* Urednost, izgled mjesta, čistoća, zaštita okoliša 9

* Kvaliteta i raznolikost smještaja 9

* Ugostiteljska ponuda 8

* Gostoljubivost 9

* Večernja zabava 8

* Kulturni, izletnički i rekreativni sadržaji 7

* Opskrbljenost i šoping-ponuda 6

* Uređenost i opremljenost plaža 9

* Inovativnost, originalnost i autohtonost ponude 7

* Opći dojam 7

PLUS
Premda se na baščanskoj rivi nagomilalo objekata brze prehrane, u gastroponudi većine restorana mogu se pronaći i tradicionalna jela: šurlice s gulašem od janjetine, brudet s palentom, domaće lazanje sa slanom ribom, kozlić na padelu s blitvom i bobom.

MINUS
Slastičari iz jednog u nizu pokretnih štandova na rivi svake večeri izvode nešto što oni zamišljaju kao show. Jedan gađa drugog kuglicom sladoleda na udaljenosti od nekoliko metara, trudeći se pogoditi ga u usta. Obično ne uspije, a sladoled završi na šetnici. Bez veze.

Restoran Cicibela
Ukusno uređen, nudi velik izbor ribe i plodova mora kakvog se ne bi postidjeli ni restorani u metropoli. Imaju odličan biftek, a drže i do prezentacije na tanjuru. Atrakcija restorana Cicibela je drveni brodić pretvoren u stol za cijelu obitelj koji je svake večeri pun.

Piše: Renata Rašović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved