Hvar
Veliki pobačaj
24.7.2014. 6:55:07h
Hvar ovo ne pamti: sada možete birati gdje ćete spavati!
Nakon što su elektronički mediji protekle dane proglasili “udarnim turističkim vikendom” na temelju dužine automobilske kolone kod Lučkog i na Svetom Roku, očekivalo se da će ovoga tjedna posvuda na priobalju biti vreva gostiju, prepuni hoteli i privatni smještaj, baš kao što to priliči kraju srpnja i “špici” sezone. Ali, nije tako.
Radek Vitoul / flickr.com

Nakon što su elektronički mediji protekle dane proglasili “udarnim turističkim vikendom” na temelju dužine automobilske kolone kod Lučkog i na Svetom Roku, očekivalo se da će ovoga tjedna posvuda na priobalju biti vreva gostiju, prepuni hoteli i privatni smještaj, baš kao što to priliči kraju srpnja i “špici” sezone. Ali, nije tako.

Okrenete li broj bilo kojeg hotela na Jadranu za odmor u ovom tjednu, tek rijetki će vas odbiti zato što su puni. U najvećem broju ima slobodnih soba, a privatni smještaj se tek pošteno zahuktava s jačim punjenjem. Kampovi su zbog lošeg vremena u Dalmaciji poluprazni i, sve u svemu, malo tko se hvali do sada učinjenim u sezoni.

Na statistiku koja pokazuje suprotno, većina odmahuje rukom uz komentar: “Važno je samo ono što ti ostane u novčaniku nakon sezone, a ne statistika.”

Perjanica Dalmacije
Grad Hvar kao jedna od turističkih perjanica Dalmacije, najbolji je primjer nezadovoljstva domaćina ovogodišnjom sezonom. Jer, riječ je o otočnom biseru s tradicijom turizma dugom 150 godina, koji se ne mora tek dokazivati na tržištu, jer je prepoznat i na svim svjetskim “top-listama” najpopularnijih odredišta na Jadranu. Pa, ipak u dosadašnjem dijelu sezone u Hvaru nema zadovoljnih.

– Turističke agencije rade ove godine u Hvaru puno lošije nego lani, internet i direktni booking je učinio svoje. Na izlete gosti idu puno manje jer su to mladi koji spavaju do poslijepodne. Oni se vraćaju s noćnog provoda u vrijeme kada ujutro kreću izleti! U subotu navečer hvarska Pjaca bila je poluprazna, nema šušura, gužvi koje su bile prije. Na kraju srpnja možete birati gdje ćete spavati u Hvaru, što je prije bilo nemoguće.

Sve je to posljedica sveopćega kaosa u turizmu u kojemu nitko nikoga ne kontrolira, a ljudi koji posluju legalno ispadaju budale. Organizirane skupine lovaca na goste pune cijele kuće, a Hvar nema ni jednog inspektora da to kontrolira. Usred sezone nam ukidaju brodske linije, pa gdje to ima?! Ova država živi od turizma, a radi sve protiv njega – izričit je Rikardo Novak, dugogodišnji turistički radnik i vlasnik agencije “Pelegrini Tours” u Hvaru.

– Hvar gubi svoj turistički identitet. Gostiju je manje, ja ću ove godine imati 30 posto manji promet nego lani. “Babe” s kartonima skaču po gostima ispred katamarana i autobusa i nude krevet za 50 kuna, to je stvarnost današnjeg turističkog Hvara! Agencije i obrti koji legalno rade mogu slobodno zatvoriti “butigu” i uzeti sami karton s natpisom “zimmer frei” i stati ispred katamarana.

Ova sezona u Hvaru je tri koraka unatrag i razočaranje na svim poljima. Pa sad govore kako nam je Split ukrao goste! Pa neka je, svaka čast Splitu jer tamo gosti ostaju sedam dana i na Hvar dođu samo u posjet. Tko nam je kriv što ih ne znamo zadržati – ogorčeno nam kazuje iznajmljivačica koja želi ostati anonimna.

‘Ubi nas Ultra’
U Turističkoj zajednici Hvara brojke govore kako je na današnji dan lanjske godine bio sličan broj gostiju, ali ove je godine puno više kapaciteta pa odatle i nerazmjer u punjenju.

– Naša statistika pokazuje da su hoteli do sada u srpnju bolje popunjeni nego lani, “Ultra” je tu puno učinila, ali je privatni smještaj u padu, oko pet posto lošiji od lani uz puno novih kapaciteta. Kampovi su zbog lošeg vremena poluprazni. Partijanerski turizam je orijentacija koju nismo željeli, ali je imamo i gosti nam ostaju sve kraće – kaže Tanja Miličić, direktorica Turističke zajednice Hvara.

Hosteli ‘na crno’
Kao poseban problem, hvarski turistički radnici spominju sve veći broj hostela koji se otvara u Hvaru, a koji, osim smještaja, pružaju i ugostiteljske usluge u kućama i toče piće iako za to nisu registrirani. Trenutno se, kažu u Hvaru, odličan četverokrevetni apartman može naći za 120 eura, odnosno 35 eura po osobi, a hosteli u šesterokrevetnim sobama s jednom kupaonicom na katu naplaćuju isto toliko.

Piše: Ružica Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved