Zagreb
Zagreb sve bolji
24.7.2014. 6:24:34h
Porast turističkih posjeta: Zagreb sve više posjećuju Turci, Španjolci i Brazilci
Zagreb posljednjih godina bilježi stalni porast turističkih posjeta tijekom cijele godine. Na ulici se turisti lako prepoznaju po fotoaparatima i kartama Zagreba koje proučavaju kako bi obišli najzanimljivija mjesta, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).
Damien Smith / wikipedia.org

Zagreb posljednjih godina bilježi stalni porast turističkih posjeta tijekom cijele godine. Na ulici se turisti lako prepoznaju po fotoaparatima i kartama Zagreba koje proučavaju kako bi obišli najzanimljivija mjesta, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

U Tkalčićevoj ulici grupa od petnaestak brazilskih turista s vodičem obilazi spomenik prve hrvatske novinarke i spisateljice Marije Jurić Zagorke, a nakon toga idu u obližnji muzej pogledati radove hrvatskih naivnih umjetnika.

Turistički pratitelj i vodič Katarina Ramljak, koja radi sa Španjolcima, Portugalcima i Južnoamerikancima, kaže da u posljednje vrijeme u Hrvatsku sve više dolaze Brazilci. Sa svojom grupom proći će cijelu Hrvatsku, od Pule preko Zagreba obalom sve do Dubrovnika.

“Brazilci nekad idu u Sloveniju, nekad u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu”, kaže Katarina i dodaje da u BiH većinom posjećuju Mostar i Sarajevo, dok neki idu u Međugorje, ovisno o aranžamanima. Kaže da je većinom riječ o dobrostojećim gostima iz te južnoameričke zemlje, a predviđa da će na ova područja s vremenom dolaziti sve više.

Četveročlana obitelj iz baskijskog dijela Španjolske na Trgu bana Jelačića proučava kartu i brošuru koje su dobili u Turističkom informativnom centru (TIC). Posjetit će Istru, Split i Dubrovnik, a zatim odlaze u BiH, u Počitelj i Mostar. Annai, najmlađi član ove baskijske obitelji, izvrsno govori engleski i kaže kako žele vidjeti tragove rata u BiH, ali ih zanimaju i vjerski objekti.

U Turističkom informativnom centru koji se nalazi na glavnom gradskom trgu, neposredno uz veliku kartu grada Zagreba na kojoj su ucrtani svi turistički važni objekti, kažu kako turisti u njihov centar dolaze najviše po njihove besplatne, višejezične brošure i karte grada i raspituju se za lokacije. Upućuju ih najviše prema Katedrali, Trgu sv. Marka, kuli Lotrščak, Hrvatskom narodnom kazalištu, Arhivu, Glavnom kolodvoru i parku Zrinjevac.

U TIC po besplatne brošure na turskom jeziku dolazi i Kaan Buyukkopru iz Istanbula koji je u Zagreb upravo doputovao s ocem, majkom i sestrom. Kaan je već obišao stari dio Zagreba i Tkalčićevu ulicu gdje je primijetio i turski restoran. Zagreb ga se jako dojmio i kaže da je “cool” grad. Nakon Zagreba, Kaanova obitelj odlazi u Budimpeštu, a već su posjetili Ljubljanu i Beč. Njihov odmor traje samo tjedan dana, a Kaan kaže kako će BiH, Srbiju i Balkan posjetiti možda idući put, kad budu imali više vremena.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved