Split
Turistička patrola
21.7.2014. 6:58:43h
Split više nije samo luka nego mjesto za odmor
Smještaj - Turistički preporod Split dočekuje sa samo 2100 kreveta u hotelima
Steve Moses / flickr.com

Netom završeni Ultra festival zasigurno je pridonio splitskoj turističkoj eksploziji koja se upravo događa, na radost Splićana i (svakog) ministra turizma.

Od tranzitnog grada, Split je postao krajnje odredište za odmor, o čemu zorno svjedoče i brojke: rekorder je predsezone s rastom od nevjerojatnih 23 posto po broju noćenja u odnosu na prošlu godinu, čime je dvostruko prebacio neupitne šampione Hvar, Supetar i Brela. Krvna slika grada esencijalno se promijenila u korist mladih na ulicama, čuju se jezici sa svih strana svijeta.

Ostaju u Splitu
No, za razliku od proteklih godina, mlađe turiste više se ne susreće samo s golemim ruksacima na leđima na proputovanju prema nekom od otoka. Danas, oni ostaju u Splitu. Kako su se u svemu snašli domaćini? Ne baš najsjajnije, čini se da ih je ekspanzija zatekla. Nezavršena brza cesta do Klisa, omiška obilaznica i cesta do Resnika, najveće zračne luke na Jadranu, kojom se putuje u dugim kolonama, tek su dio problema.

Plaža Bačvice mogla bi ponovno biti ponos grada kad bi se uredila u manje nametljivom, više tradicionalnom stilu, ali nije. Turistička ekspanzija natjerala je mnoge na uređivanje apartmana, soba i hostela, pa se više nego proteklih godina može vidjeti domaćine kako već u trajektnoj luci oblijeću oko gostiju nudeći im smještaj, uglavnom u središtu grada.

Prometne gužve
No, svoj turistički preporod Split dočekuje sa samo 2100 kreveta u hotelima, stoga je imperativ staviti “Marjan”, “Ambasador” i “Central” u funkciju, ali i sagraditi nove hotele na Bačvicama i Trsteniku, kako je najavljeno. Teško se oteti dojmu da Splićani “furešte” i dalje doživljavaju kao strano tijelo, pa im se najčešće nevoljko nađu pri ruci. Minus za Split je i nesnosna prometna gužva, osobito vikendom dok se odvija smjena turista, kada ponajviše do izražaja dolazi negostoljubivost domaćina koji često nemaju strpljenja za goste svoga grada.

Međutim, kulturna ponuda i dalje je najveća prednost, a osim senzacionalnih povijesnih znamenitosti, na turističku kartu Splita valjalo bi ucrtati i glasovitu peškariju i pazar, mjesta koja precizno crtaju onaj opjevani, dobri duh žitelja ovog dalmatinskog bisera.

>>Prvi dizajnerski hostel koji obožavaju turisti među najboljima je u svijetu

>>Komadić zemaljskog raja u kojem nema boli

>>Selo Škrip – O pet tisuća godina otočke povijesti svjedoče bedemi, sarkofazi, crkve, reljefi, iskopine...

PLUS
Bolje da izumre selo nego običaj, no sudeći po prizorima u sjeni kipa Grgura Ninskog, ovdje nema takve bojazni. Valjda usmenom predajom, Splićani su gostima povjerili da dodirivanje palca Meštrovićeva djela donosi sreću i ostvarenje želja.

MINUS
Uza sve razumijevanje za ekonomske prilike, i za činjenicu da se ni jednom lukom ne mota kazališna publika, samoproglašeni perači stakla u redovima za trajekt pljuska su u lice hrvatskog turizma. Odbijete li “uslugu”, znaju biti i agresivni.

Restoran Zvonimir, Stobreč
Hotelski restoran često je sinonim za neinventivni jelovnik, pa je upravo stoga restoran “Zvonimir” u istoimenom hotelu u Stobreču, naslonjenom na Split, ugodno iznenađenje. Kuhinja je domaća, prava dalmatinska, a cijene povoljne.

SPLIT - Ukupna ocjena: 85
• Urednost, izgled mjesta, čistoća, zaštita okoliša - 7

• Kvaliteta i raznolikost smještaja - 9

• Ugostiteljska ponuda - 10

• Gostoljubivost - 8

• Večernja zabava - 9

• Kulturni, izletnički i rekreativni sadržaji - 9

• Opskrbljenost i šoping-ponuda - 9

• Uređenost i opremljenost plaža - 7

• Inovativnost, originalnost i autohtonost ponude - 8

• Opći dojam - 9

Poredak:
1. Bol - 95

2. Dubrovnik - 91

3. Korčula - 90

4./5. Makarska - 89

4./5. Hvar - 89

6. Split - 85

7. Vis -

8. Trogir -

9. Šibenik -

10. Vodice -

11. Zadar -

12. Novalja -

13. Rab -

14. Baška -

15. Cres -

16. Mali Lošinj -

17. Crikvenica -

18. Opatija -

19. Rovinj -

20. Pula -

21. Medulin -

22. Poreč -

23. Umag -

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved