Dubrovnik
22.8.2013. 2:20:20h
Talijani dokazali da vole Dubrovnik, a hoteli se popunili
Unatoč pesimističnim najavama o podbačaju posjeta talijanskih turista zbog gospodarske krize na Apeninima, i ovaj je dubrovački ferragosto pokazao kako je Talijanima Dubrovnik na srcu.
L. Richard Martin, Jr. / flickr.com

Unatoč pesimističnim najavama o podbačaju posjeta talijanskih turista zbog gospodarske krize na Apeninima, i ovaj je dubrovački ferragosto pokazao kako je Talijanima Dubrovnik na srcu. U proteklih dvadesetak dana na krajnji jug ih je stiglo više od 20 tisuća. Iz dubrovačke Turističke zajednice od početka kolovoza u svim oblicima smještaja bilježe 17- postotni porast noćenja s talijanskog tržišta u usporedbi s prošlom godinom, a .
-  Talijani su ostvarili 59 628 noćenja. Povećanje broja gostiju iz Italije svakako veseli jer je to očito odraz početka gospodarskog oporavka Italije, a ovi veseli Mediteranci svojim dolaskom donose i svojevrsnu živost u naš grad, te su zbog toga i omiljeni – kaže glasnogovornica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i dodaje kako su u tradicionalnom mjesecu godišnjih odmora talijanski turisti izbili na treće mjesto top-liste nacionalnosti koje pohode Grad. Po brojnosti ispred njih su samo gosti iz Velike Britanije i Francuske.
-  Od početka godine do 19.kolovoza u Dubrovniku je ostvareno 514.615 turističkih dolazaka ili 12 posto više nego u 2012. godini. Ostvareno je i 1,92 milijuna noćenja ili 10 posto više nego prethodne godine – izračunali su u TZ Grada Dubrovnika.
Manja srpanjska rupa, nastala najviše zbog viznog režima koji je dio turista s ruskom tržišta udaljio od Hrvatske, te manjeg bookinga iz Njemačke, prošlost je i za dubrovačke hotele. U osvit turističke sezone hotelski smještaj jedini je na dubrovačkom području bilježio pad prometa, kroz 6 posto manje ostvarenih noćenja, dok je promet u privatnom smještaju istodobno porastao za 25 posto.
-  Da nismo popravili rezultat u kolovozu, to bi bio znak za uzbunu. Razlike u cijenama smještaja nije bilo u odnosu na lani, tako da se cijena noćenja u dubrovačkih hotelima u kategoriji četiri zvjezdice kretala do 180, odnosno 200 eura, a u onima s pet zvjezdica iznad 250 eura – kaže predsjednik Strukovne udruge hotelijera pri Županijskoj gospodarskoj komori Dubrovnik Željko Miletić koji trend pozitivnog poslovanja hotela očekuje i tijekom rujna.

Piše: G. Bijelić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved