Zadar
Dan nakon
18.7.2014. 9:25:31h
Gospodo iz TZ-a, je li vrijeme za mirovinu?
Da može, a vjerojatno nekako može, pokojni Tomislav Ivčić bi se dobro iznenadio kad bi čuo da “Deep Purple”, kultni bend iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, na Đilu (Ravnicama) svira njegovu himnu Zadru, “Kalelargu” (dakle ne Široku ulicu) i da još znaju “Dva Bracanina”.
Munichmaedchen / flickr.com

Da može, a vjerojatno nekako može, pokojni Tomislav Ivčić bi se dobro iznenadio kad bi čuo da “Deep Purple”, kultni bend iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, na Đilu (Ravnicama) svira njegovu himnu Zadru, “Kalelargu” (dakle ne Široku ulicu) i da još znaju “Dva Bracanina”. Taj anegdotski izlet u dalmatinski folklor izveo je na koncertu u utorak klavijaturist slavne grupe Don Airey, nasljednik pokojnog Jona Lorda, za vrijeme jedne od beskrajno dugih i uglavnom dosadnih solo dionica kojima su se, kao nekad kad su te akrobacije bile “in”, “parplovci” pokušali dokazati pred polupraznim terenom nekadašnjega glavnog zadarskog atletskog vježbališta.

“Deep Purple” su, pojačani izvornom hrvatskom zvijezdom Gibonnijem, uspjeli prodati tek nešto više od 3000 ulaznica, a koncept koncerta bio je složen tek za rijetke heavy metal fanove koji se u vrijeme najveće slave grupe uglavnom nisu ni rodili. Svirali su pjesme sa zadnjih albuma, manje-više nepoznate, s tim da su godine učinile svoje na kondicijskoj spremi članova.

Duge solo dionice služile su tek za stanku već umornom Ianu Gillanu, najboljem glasu rocka ikad, i basistu Rogeru Gloveru. Impozantnu spremu pokazao je jedino bubnjar Ian Paice, koji je po tko zna koji put savršeno odradio “The Mule”. Tek na bljeskove događala se kemija između publike i benda, koji je, čini se, nakon tisuća nastupa otišao u fazu totalne konfekcije ma kako je Gillan stalno ponavljao, dodvoravajući se publici, “unbelievable”. Nešto malo žara stiglo je tek na kraju s najpoznatijim rock rifom ikad (uz “Satisfaction” Rolling Stonesa”) “Smoke on the Water”.
S jednim bisom

S jednim bisom “Deep Purple” su svirali ukupno sat i 45 minuta. Nedovoljno za ulaznicu od 290 kuna.
Nakon svega se ispostavilo da je više ljudi došlo na “Zadarock”, kako se nazvao ovaj, recimo, spektakl s formom muzejskog antikviteta, zbog Gibonnija. Izišao je na pozornicu tek u ponoć, pun volje da dostojno pozdravi “Deep Purple”, svoje idole iz mladosti, a pružio je i više od toga. Bez zadrške i puna srca odradio je puna dva sata i dao više od slavnih uzora bar za koplje.

Tko je u cijeloj priči o koncertu slavnog ali “prošlo-svršeno vrijeme” benda, na gubitku? Publika svakako. Dobila je manje od očekivanog. Organizatori? Gubitak će se tek zbrajati jer “Purple” i cijela logistika ne koštaju malo. Turistička zajednica grada Zadra? Svakako. Promašeni i preskupi koncept Zadra kao atraktivne koncertne destinacije, s ovom će pričom definitivno pasti u vodu. Jer, umjesto da grad Zadar, atraktivna turistička destinacija, svakog dana ljeti živi punim plućima jer ima sve uvjete za dobre, ali ne skupe zabave, veliki se novac baca na bivše zvijezde, po okoštalom guštu čelništva TZ-a.

Baš bi bilo zgodno vidjeti koliko su to novih noćenja ostvarili “Deep Purple” u Zadru, tko je to radi njih ovdje došao i kolika je potrošnja ostvarena. Na čemu? Na “žuji”? Gospodo, potjerali ste “Harley” feštu, od “Ultre” vam se diže kosa na glavi, razjurili ste “Garden festival”... A da konačno i vi, kao “Deep Purple”, odete u (ne)zasluženu mirovinu?

Piše: Mario Vuksan
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved