4. u Europi
17.7.2014. 6:28:58h
Odmor tročlane obitelji u kampu od 34 € po danu
Od otvaranja kampova do kraja Tijelova, 23. lipnja, kamping sektor ostvario je 6,5 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom je Dalmacija ostvarila rast od 0,7 posto, Kvarner od 5,4, dok je najveći rast imala Istra, i to 8,1 posto, iznijevši 67 posto svih noćenja
Robert S. Donovan / flickr.com

 Ministar turizma Darko Lorencin, sudjelovao je jučer na sastanku Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske (KUH) koji se održao u kampu Straško na otoku Pagu. Tom je prilikom ministar s kampistima razgovarao o aktualnom stanju kampinga u Hrvatskoj, izmjenama i dopunama zakonodavnog okvira, daljnjem razvoju te tijeku sezone.
   Ministar je na sastanku naglasio da, prema Državnom zavodu za statistiku, kampovi u ukupnim smještajnim kapacitetima čine udio od čak 25 posto te stoga predstavljaju vrlo značajan segment ukupne turističke ponude. Inače, prema Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, udio kampova trebao bi ostati na približno istoj razini, uz unapređenje kvalitete i obogaćivanje ponude. Tom je prilikom ministar najavio i pomake po pitanju turističkog zemljišta.

   – Ministarstvo turizma ovih dana kreće u konzultacije s Ministarstvom pravosuđa po pitanju turističkog zemljišta, a sve s ciljem pokretanja investicija u kamping segment, naglasio je. Također, dodao je da Ministarstvo turizma kontinuirano provodi konzultacije s partnerima, pa tako i KUH-om, o mogućnostima eventualne korekcije boravišne pristojbe, a vezano uz razvoj destinacijskog menadžmenta. Naime, KUH je među prvima oštro reagirao na najavljeno povećanje cijene boravišne pristojbe, ističući da povećani namet samo može smanjiti konkurentnost sektora. Na jučerašnjem sastanku je predsjednik Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš izrazio zadovoljstvo dosadašnjim dijelom sezone, odnosno rezultatima ostvarenim u prvih šest mjeseci te, unatoč neizvjesnom srpnju zbog lošijih vremenskih prilika, izrazio optimizam za cjelokupnu sezonu.

Porast broja noćenja
Konkretno, od otvaranja kampova do kraja Tijelova, točnije, do 23. lipnja, kamping sektor okupljen u KUH-u ostvario je točno 6,5 posto više noćenja u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U KUH-u su istakli da se u pravilu u tom razdoblju ostvaruje oko 19 posto ukupnih godišnjih noćenja u kampovima, a osim problematične rupe u srpnju, najave za kolovoz i rujan su uglavnom veoma optimistične za sve kampove. Po regijama, do završetka blagdana u lipnju, Dalmacija je ostvarila rast od 0,7 posto (s 14 posto noćenja u kampovima u promatranom razdoblju), Kvarner od 5,4 posto s udjelom od 19 posto u kamping prometu, dok je najveći rast imala Istra, i to 8,1 posto, s time da je u ovoj regiji ostvarena većina od čak 67 posto ostvarenih noćenja u kampovima Hrvatske.

   Inače, provjerili smo što o sezoni misle i u udruženju kampova Top Camping, gdje navode da se još lani znalo kako će se kretati popunjenost uvjetovana uglavnom vjerskim praznicima. Jerko Sladoljev, predsjednik udruge Top Camping, kazao je da je bilo jasno da će svibanj biti poluprazan, da će lipanj nadoknaditi sve minuse te će stanje popunjenosti biti i do desetak posto bolje. Najave za kolovoz su, pak, bolje od prošle godine, a rujan puno bolji po predbilježbama i rezervacijama od prošlogodišnje posezone.

Poljaci iznenađenje
Po putanju tržišta, Sladoljev je kazao da je njemačko tržište moralo podbaciti do svibnja jer nije bilo vjerskih praznika koji uvjetuju putovanja, ali kako Nijemci neće u završnici podbaciti do kraja sezone. Bolji su i Poljaci koje je ove godine ova kamping udruga animirala velikom distribucijom materijala kroz predstavništvo u Varšavi. Zanimljivo, Poljaka ima i u Italiji, i to u velikom povećanju, što je novi trend. U ovoj udruzi ukazali su i kako su lošiji rezultati postignuti s nizozemskog i danskog tržišta.

Kratka sezona velik izazov
Kampovi u sastavu Valamara ove godine bilježe bolji buking nego lani, u ponekima i do 25 posto bolji, s time da su već u lipnju imali 9 posto više noćenja nego u istom lanjskom mjesecu. Označavajući kratku sezonu i dalje velikim izazovom kamping poslovanju, Josipa Cvelić Bonifačić, direktorica prodaje, marketinga, upravljanja prihodima i razvoja kampova u Valamar hotelima i ljetovalištima, iznosi podatke da je lani ukupna prosječna popunjenost svih kampova bila 96 dana, a tek kod tri kampa nešto viša – 129 dana u kampu Krk te 117 dana u kampovima Orsera i Ježevac. Ti se kampovi i ove sezone unatoč nešto lošijem vremenu dobro pune, posebno kamp Krk koji je i lani, u svojoj prvoj godini rada nakon obnove na višu kategoriju i uz dodatne sadržaje, zabilježio porast noćenja od čak 89 posto u odnosu na 2012. Inače, Valamar je dosad u svoje kampove na Jadranu uložio 300 milijuna kuna. (Hina)

   – Ove goste sam u mnogo većem broju zatekao kod naše konkurencije u kampovima Veneta, i to u predsezoni, pa mi se čini da smo kod njih podbacili u ciljanoj promidžbi, cijenama i dosadašnjim nastupima na tim tržištima koja nisu u rastu. No nije kako bi trebalo biti ni po pitanju ponude jer smo za te emitivne grupe skuplji od naše konkurencije u odnosu cijena i kvalitete. Općenio, bolja popunjenost se osjeća kod onih kampova koji su kvalitetniji u ponudi i to ne samo zvjezdicama, nego pogotovo tamo gdje se osjeća i nematrijalna kvaliteta, dakle ljubaznost, emocije, doživljaji, atmosfera. I naravno oni kampovi koji su uspjeli uvjeriti gosta da je više dobio nego što je platio, koji imaju najizraženiji trend vraćanja stare klijentele koja je prepoznala taj, prije svega ljudski faktor u koji se danas najmanje investira, reći će Sladoljev dodajući kako u odnosu na konkurenciju stojimo još uvijek dobro, čak bolje nego zaslužujemo zahvaljujući staroj slavi.

   – Hrvatska je u kampovima već desetak godina stalno u plusu. Doduše malom, ali u odnosu na Europu ima dobru karizmu. Često si postavljam pitanje kako je to moguće i čini mi se da ipak nešto sa statistikom nije u redu.
 
Država pritišće
Naime, Hrvatska je prije pet godina u svojoj kamping strategiji obznanila da će se godišnje otvarati najmanje dva kampa. To se nije dogodilo, ukazao je ovaj dugogodišnji turistički djelatnik. Također je naveo kako novih kampova ima malo, a ulaganja se odnose na unaprjeđenje kvalitete i proširenje ponude postojećih. S druge strane, u Dalmaciji su četiri kampa zatvorena, i to, reći će, zbog problema oko prostornih planova, zakonske regulative oko turističkog zemljišta, vlasništva i slično.

   – Dakle nije u pitanju zatvaranje zbog rezultata, već država pritišće zakonima i porezima jer joj je kasa na žalost svih nas sve praznija, istaknuo je Sladoljev. Komentirajući aktualnu situaciju, podsjetio je da su hrvatski kampovi na visokom 4. mjestu po cijenama u Europi, s prosječnom cijenom jednodnevnog odmora tročlane obitelji u kampu od 34,19 eura.

Piše: Alenka Juručić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved