Dubrovnik
Frapa
14.7.2014. 5:56:54h
Franjo Pašali: Bit će to najluksuznija marina s najskromnijom recepcijom!
Vlasnik marine Frapa, Franjo Pašalić na vlastitoj koži je, kaže, iskusio brojne načine za usporavanje ulaganja do točke odustajanja koju ipak nije prešao.
Dom Crossley / flickr.com

Vlasnik marine Frapa, Franjo Pašalić na vlastitoj koži je, kaže, iskusio brojne načine za usporavanje ulaganja do točke odustajanja koju ipak nije prešao. Pašalić je još preklani dobio 30-godišnju koncesiju za nautički centar u Gruškom zaljevu u Dubrovniku, no tek je prošlog tjedna uspio zgotoviti Studiju utjecaja na okoliš za taj projekt. Toliko dugo je trebalo pričekati jer ispitivanje uzoraka mora duž Lapadske obale traje punu godinu dana.

- To istraživanje odrađeno je u sklopu iste studije koju je Građevinski fakultet u Zagrebu ranije izradio za Atlantsku plovidbu, no kao što je poznato, sve smo morali raditi ponovno. Sad je i to prošlo, studija je završena i ocijenjena prihvatljivom. Ispravljene su sve greške napravljene kroz UPU Gruškog akvatorija kako bi se ispoštovala kategorizacija marine. Sad predstoji ishođenje lokacijske dozvole. Osigurali smo manje-više sve suglasnosti, a po dobivanju građevinske dozvole, najvjerojatnije u rujnu, krećemo s radovima – potvrdio je vlasnik tvrtke “Laguna trade” Franjo Pašalić ranije najavljeni jesenski rok početka izgradnje nove dubrovačke marine s više od 200 vezova za luksuzna plovila koja bi po dovršetku 2017. trebala zaposliti do stotinu ljudi, većinom Dubrovčana.
Pašalić se žali kako je u hodu naišao na još jedan problem koji teško da će pridonijeti atraktivnosti budućeg jahtaškog centra.

Recepciju marine, upravnu zgradu i popratne sadržaje slijedom važeće prostorne dokumentacije mora natrpati u 380 kvadrata: - Radiš marinu od 10 i više milijuna eura, a postavljaju ti nevjerojatne uvjete kako bi zadovoljili nečije prohtjeve. U skučeni prostor nagurat će se pet muških i ženskih WC-a, pet tuš-kabina, kapetana marine, mornare, administraciju i i recepciju. Morali smo pristati na tako malu kvadraturu, gospoda imaju utjecaja, jedva čekaju da nam podmetnu, ali izdržat ćemo. Marina će biti najbolja u ovom dijelu Jadrana – uvjeren je Pašalić. Pojašnjava kako će “mini” upravna zgrada biti malo više pomaknuta u akvatorij prema Orsanu, između dva gata.

- Sve smo napravili unutar kruga koncesije. Izvan koncesijskog dobra nismo izlazili, a naši konkurenti iz Atlantske plovidbe tražili su da upravna zgrada bude u njihovim prostorima. No, sve i da su u tome uspjeli, pitam vas kako bi recepcija bila u Hotelu Lapad ispred javne ceste ? Recepcija je početak i kraj svega, ljudi s jahti stalno prolaze, nešto traže. Zar bi svaki put trebali pretrčavati cestu? - negoduje Pašalić koji je nedavno Ministarstvu kulture dostavio nalaze arheoloških ispitivanja gruškog podmorja koja su na potezu od Vile Elize do Orsana pokazala tek bezvrijedne naslage mulja i otpada.

Investitor je još proljetos krenuo u nabavu infrastrukture za budući nautički centar. Bitve za vezivanje brodova i montažni gatovi radit će se izvan Dubrovnika, najvjerojatnije u Luci Ploče, a spajat će se na licu mjesta, uz bušenje pilota i podmorske radove. No, jesenskom terminu otvaranja gradilišta prethodi skoro prvo ročište pred Upravnim sudom u sporu tužitelja Atlantske plovidbe i Luke Dubrovnik protiv Vladine odluke o dodjeli koncesije “Laguni tradeu”.

Iz uprave dubrovačkog brodara potvrđuju kako je upravni spor po tužbi u tijeku te će se prvo ročište održati tijekom srpnja. Kažu kako je u smislu popratne izgradnje iz prostornoplanske dokumentacije potpuno jasno kolika i kakva ona može biti, a što je svima bilo poznato i prije podnošenja zahtjeva za koncesiju.
- Još jednom ističemo da je Atlantska plovidba, kroz svoje idejno rješenje, u cijelosti ispunila sve zahtjeve prostornog plana – poručuju iz Uprave AP.

Predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Božidar Memed, dosad jedan od najglasnijih kritičara Vladine odluke o dodjeli koncesije Pašaliću, tražio je da mu e-mailom dostavimo upit na koji je poslao očekivan odgovor – nema komentara dok traje sudski postupak. Franjo Pašalić je dotad kao ovlaštenik koncesije ispunio prvu obvezu provedbe postupka procjene utjecaja na okoliš i mora ishoditi lokacijsku dozvolu dvije godine od objave Vladine odluke o dodjeli koncesije u Narodnim novinama. Sada mora kroz sljedeće tri godine dovršiti izgradnju luke prema Studiji gospodarske opravdanosti Marine Gruž i programu ulaganja u izgradnju luke nautičkog turizma. Ako ne bude još posebnih zahtjeva, poput onih s muljem i analizom mora, čovjeku se možda i posreći.

Piše: Gabrijela Bijelić

Privezišteza barke
Sukladno UPU-u Gruškog akvatorija Lapadska obala trebala bi postati dvotračna prometnica. U tom pravcu, radove od ove jeseni najavljuje i gradonačelnik Andro Vlahušić. Uz proširenje prometnice na tom je potezu, točnije na Batali, planirana i komunalna marina s privezištem od 350 metara za barke domicilnog stanovništva. Osim nautičkih sadržaja, projekt uključuje i uređenje Tesline ulice od “Lapad stanice”, iza Robne kuće ‘Minčeta’ do križanja s ulicama Od Batale i Od svetog Mihajla. Lapadska obala dobiva pješački lungomare s drvoredom, zelenilom i odmorištima te parkirna mjesta i dva kolnička traka. U trasu ceste ugradit će se i nove vodovodne instalacije radi uklanjanja problema pucanja cijevi, nova javna rasvjeta i elektroinstalacije za stanare Lapadske obale i korisnike buduće komunalne i komercijalne marine.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved