Split
Trljaju ruke
14.7.2014. 5:52:18h
Zapadna obala je nautički hit: privezište već zaradilo 200.000 kuna!
Ma šta god tko mislio o našem bivšem poteštatu Željku Kerumu, "njegova" zapadna obala pokazala se kao pravi hit, kako među Splićanima koji se tamo svakodnevno šetaju, tako i bogatim jahtašima koji se privezuju svojim brodovima i troše dolare, eure i rublje.
Näystin / flickr.com

Ma šta god tko mislio o našem bivšem poteštatu Željku Kerumu, "njegova" zapadna obala pokazala se kao pravi hit, kako među Splićanima koji se tamo svakodnevno šetaju, tako i bogatim jahtašima koji se privezuju svojim brodovima i troše dolare, eure i rublje. Iako nije nautička luka s priključcima za struju i vodu, privezište zapadne obale tijekom svibnja i lipnja zaradilo je više od 200 tisuća kuna!
Prekooceanski bolidi

- Gradonačelnik Ivo Baldasar prepoznao je važnosti zapadne obale za naš turizam i ovaj dio grada sada postaje prava nautička meka. S obzirom na to da nam je ovo prva sezona, mi smo prezadovoljni prihodima - trlja ruke Perislav Bonačić, direktor „Splitske obale“, gradske tvrtke koja upravlja zapadnom obalom i naplaćuje vezove.

- Iako nismo imali ni reklamu, nama sve više dolaze jahte s više od 40 metara dužine. Odnosno, dolaze nam pravi \'prekooceanski bolidi\'. Prije neki dan imali smo na vezu jahtu od 47 metara i samo jedan dan veza za takvu jahtu košta 9 i pol tisuća kuna - kaže Bonačić, na čije se riječi nadovezao Joško Siriščević, voditelj zapadne obale, kazavši kako je „jedna agencija za jahtu od 47 metara dužine rezervirala vez na devet dana“.

- Dakle, bit će to čisti prihod od gotovo 90 tisuća kuna. Bez obzira što nemamo ni struju, ni vodu, to jahtaše ne odbija u dolasku.

Od 1. svibnja kada smo počeli naplaćivati vezove, pa do danas, imali smo na vezu 162 broda raznih dužina. S ovim trendom, uz dodatnu promociju i ako dobijemo status luke nautičkog turizma, vjerujem da tijekom sljedeće godine, tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, možemo ostvariti prihod od milijun kuna - procjenjuje voditelj Siriščević, istaknuvši podatak kako se na zapadnu obalu vezuju brodovi prosječne dužine od 15 metara.
Za brod od 15 m dnevno 1130 kuna

- Tijekom srpnja i kolovoza dnevna cijena veza za brod od 15 metara dužine je 1130 kuna. Za istu dužinu broda od 1. listopada do 1. svibnja, dnevna cijena je 650 kuna, a od početka do kraja lipnja je 820 kuna - kaže voditelj Siriščević. Dnevna ljetna cijena broda od 8 metara dužine je 550 kuna, dok bi vlasnik jahte od 80 metara dnevno morao platiti čak 17 i pol tisuća kuna. U srcu sezone cijene veza su oko 20-ak posto skuplje od cijena u ACI-jevoj marini.

Direktor „Splitske obale“ kazuje nam kako je Hidrografski institut upravo obavio batimetriju dubine vezova zapadne obale, a što su podaci koji su postali i službeni objavom na nautičkim kartama Jadrana.

Piše: Denis Krnić

Vez na bitvama
Na potezu od 500 metara nove zapadne obale, jahte se bočno mogu privezivati samo za bitve s obzirom na to da još nema mogućnost priveza u moru, a nema ni struje ni vode. Nautičarima se, dakle, naplaćuje vez na bitvama koje su definirane kao komunalna oprema.

Romane i ‘Luna’, čekamo vas!
- Ako ima mjesta, možemo primiti brod dužine do 90 metara i gaza do 4 i pol metra, kaže direktor Bonačić koji ima velike promotivne planove s jahtašima privlačne zapadne obale.

- Želja nam je dovesti Abramoviča - kaže mirno.
- Kojeg Abramoviča - pitamo ga u čudu.

- Pa Romana Abramoviča da nam dođe s jednom od svojih jahti. Neće biti bolje reklame od fotografije Abramoviča na zapadnoj obali. Već smo poduzeli korake preko nekih osoba koje ga poznaju - kaže Bonačić.

Ako je Abramovič prošlog ljeta sa svojom jahtom „Luna“ iz Tivta doplovio u Šibenik i tamo se privezao uz staru gradsku obalu, onda nema razloga da ga ne ugostimo i na našoj novoj zapadnoj obali. Romane, čekamo te!

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved