Rijeka
Turizam bez turista
13.7.2014. 6:00:53h
U iduće dvije godine u Rijeku dolaze samo tri kruzera
Za desetak dana planira se potpisati ugovor o koncesiji za Putnički terminal sa zajednicom ponuditelja Forum ugostiteljstvo i Riva Marina, ali će slijedom tog ugovora ovoga ljeta biti vidljive tek neznatne promjene
Lyn Gateley / flickr.com

Ove godine više neće biti kruzera u riječkoj luci, a naredne je najavljeno jedno ticanje, te za 2015. godinu dva ticanja. Rijeka i kruzeri ostaju na skromnim brojkama, po svemu sudeći još barem nekoliko godina, a sve poslije toga trenutno je teško prognozirati, iako postoje određene novosti u pokušajima i planovima jačanja putničkog i kruzing prometa u Rijeci.

Za desetak dana planira se potpisati ugovor o koncesiji za Putnički terminal sa zajednicom ponuditelja Forum ugostiteljstvo i Riva Marina, ali će slijedom tog ugovora ovoga ljeta biti vidljive tek neznatne promjene. Na Molo Longu za najviše mjesec dana u funkciji bi trebalo biti parkiralište ispred zgrade Putničkog terminala i ispred zgrade Lučke kapetanije Rijeka, a sve ostale promjene i novi sadržaji bit će uvedeni do kraja godine, odnosno za narednu turističku sezonu. 

Pondtoni na Rivi Boduli u ljeto 2014.
Na dijelu obale između Rive Boduli i Karoline Riječke bit će postavljeni pontoni i uređen dodatan broj vezova za brodice, koji bi morali biti na raspolaganju za ljeto iduće godine. Idejno rješenje je već izrađeno, te je u tijeku izrada maritimne studije. Tim projektom bi se riješio problem manjka vezova za brodice i omogućio vez za putničke jedrenjake za što je iskazan interes.
  
Polazna luka za turističke jedrenjake
  
   Najavljuje se i prilika da Rijeka postane polazna luka za manje kruzere – turističke jedrenjake i to u organizaciji najvećeg njemačkog turističkog operatera za Hrvatsku – tvrtki I.D. Riva Tours sa sjedištem u Münchenu, kojima bi riječka luka bila polazna i završna točka.

Veći gaz

Ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak naglašava kako za neke veće promjene ovoga ljeta nije bilo dovoljno vremena, ali i da će u roku od 45 dana od potpisa ugovora o koncesiji biti u funkciji ugostiteljski objekt na Gatu Karoline Riječke. Uređenje i pružanje usluga od koncesionara na pomorskom putničkom terminalu predviđeno je u četiri faze od kojih najkraća traje mjesec dana do najviše sedam mjeseci kada bi trebalo proraditi i pružanje usluga u objektu bunkera.

Mezak također dodaje kako bi za narednu i sezonu 2015. godine trebali biti poboljšani tehnički uvjeti za primanje većih kruzera.

– Planiramo urediti privez na dijelu obale koji je nekoliko stotina metara udaljen od zgrade na putničkom terminalu i tamo bismo uz korištenje distancera kod priveza dobili nekoliko metara veći gaz i omogućili prihvat kruzera do devet metara gaza, što su brodovi kapaciteta oko 2.500 putnika. Nažalost, brodari u kruzing industriji planiraju itinerere i odabiru destinacije 18 do 24 mjeseca unaprijed tako da je shodno tome buking za sezonu 2014/2015 u tijeku i tu teško možemo očekivati neki veći iskorak.

Ipak, osobno sam inicirao da nešto pokušamo učiniti, pa ćemo u rujnu obaviti radne sastanke u stožerima ključnih kruzing brodara kako bismo se približili konkretnom planiranju i konačnim rezervacijama, ističe Mezak dodajući kako je riječ o zajedničkom radu na promociji Rijeke i okolice Lučke uprave Rijeka, Grada Rijeka i turističkih zajednica Rijeka i Kvarner. 

Mezak dodaje kako je za brendiranje Rijeke kao kruzing destinacije neophodno odrediti sadržaje i izlete za sve posjetitelje u Rijeci i okolici.

Rampa Torpedo
– Mi smo osnovali Sektor za europske projekte i tu planiramo aplicirati pojedine projekte za sufinanciranje iz europskih fondova. Jedan od njih je i projekt revitalizacije lansirne rampe Torpedo na čemu radimo zajedno s Gradom i Ministarstvom kulture kako bi se konačno uredio i otvorio jedan od najvažnijih i najatraktivnijih spomenika riječke industrijske baštine.

Do kraja godine iz zgrade na lukobranu seli Dezinsekcija i u taj ćemo prostor također uvesti nove sadržaje, koji će oplemeniti šetnicu, naglašava Mezak, koji još uvijek ne može precizirati sadržaje u uskoro bivšoj zgradi Dezinsekcije, ali kaže da su u Lučkoj upravi otvoreni za sve sugestije, kao i da je moguće razmišljati i o muzejskom sadržaju, koji bi svakako dao novu vrijednost najatraktivnijoj riječkoj šetnici. Predviđena je i obnova svjetionika na kraju lukobrana, a opcija je i izgradnja novog, većeg i atraktivnijeg svjetionika ukoliko se za takvu namjenu osiguraju sredstva.

Piše: Darko Pajić 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved