22.8.2013. 0:27:44h
Hrvatska je cjenovno i nadalje konkurentnija od većine europskih turističkih zemalja
Hrvatska je ostvarila snažan rast turizma od 2000. do 2012. godine, što je rezultiralo povećanjem njezina udjela na europskom turističkom tržištu.
Goran Zec / flickr.com

Hrvatska je ostvarila snažan rast turizma od 2000. do 2012. godine, što je rezultiralo povećanjem njezina udjela na europskom turističkom tržištu.
Analiza cjenovne konkurentnosti hrvatskog turizma u istom razdoblju upućuje na njezino pogoršavanje. Ipak, Hrvatska je cjenovno i nadalje konkurentnija nego većina europskih turističkih zemalja, dok necjenovni pokazatelji konkurentnosti upućuju na njezin relativno lošiji položaj. Istaknuli su to u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) analizirajući koliko je konkurentan hrvatski turizam. U HNB-u su tako naveli da se međunarodna konkurentnost najčešće analizira na osnovi cjenovnih i necjenovnih pokazatelja konkurentnosti. Cjenovne aspekte konkurentnosti turizma u HNB-u su razmatrali pomoću indeksa realnoga efektivnog tečaja u turizmu, necjenovne pomoću ocjena Svjetskoga ekonomskog foruma. Usporedili su tečajne i cjenovne promjene u odnosu na zemlje iz kojih dolazi najveći broj stranih gostiju kao i promjene u odnosu na zemlje koje su Hrvatskoj glavni turistički konkurenti. Uključeni su tako konkurenti Austrija, Bugarska, Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Njemačka, Portugal, Španjolska, Turska i Velika Britanija. Analiza HNB-a je pokazala kako da se u razdoblju od 2000. godine cjenovna konkurentnost turizma pogoršala.
"Međutim, valja naglasiti da je gubitak cjenovne konkurentnosti u turizmu bio zamjetljivo slabiji nego u međunarodnoj razmjeni robe prerađivačke industrije. Pogoršanje cjenovne konkurentnosti turizma ostvareno je većim dijelom u pretkriznome razdoblju. Nasuprot tome, u posljednje dvije godine cjenovna se konkurentnost turizma poboljšava, čime je djelomično nadoknađen gubitak konkurentnosti ostvaren u prethodnim godinama", naveli su u HNB-u te dodali kako gubitak cjenovne konkurentnosti nije obilježje samo hrvatskog turizma. Slična kretanja zabilježena su i u većini promatranih zemalja.
Hrvatska, prema ovim podacima, pripada među zemlje s umjerenim gubitkom konkurentnosti, zajedno s Italijom i Austrijom. U ostalim zemljama gubitak cjenovne konkurentnosti u turizmu bio je zamjetno veći nego u Hrvatskoj, a u posljednje dvije godine, kada se cjenovna konkurentnost hrvatskog turizma poboljšala, kretanja su bila pozitivna i u većini konkurentskih zemalja.

Piše: A.Juričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved