Šibenik
Nije dobro
10.7.2014. 9:01:26h
Krivci za loš rezultat na šibenskom području: vrijeme, blagdani i loša struktura
Šibensko-kninska županija je prvo turističko polugodište završila - “na popravnom”. Jedina je županija u Hrvatskoj koja za prvih šest mjeseci bilježi pad noćenja, za 3,8 posto, a prema statistici Ministarstva turizma, i pad dolazaka stranih gostiju za 0,6 posto.
Alistair Young / flickr.com

Šibensko-kninska županija je prvo turističko polugodište završila - “na popravnom”. Jedina je županija u Hrvatskoj koja za prvih šest mjeseci bilježi pad noćenja, za 3,8 posto, a prema statistici Ministarstva turizma, i pad dolazaka stranih gostiju za 0,6 posto. U prvoj polovini godine evidentirano je 203.309 dolazaka turista koji su ostvarili 952.032 noćenja.

Od službene statistike koju je objavilo resorno ministarstvo, ponešto je ipak povoljnija bilanca TZ županije, koja kaže da je prvih šest mjeseci po broju gostiju također u plusu za 0,6 posto, dok je noćenja 2,55 posto manje nego lani. Lipanj vraća pomalo optimizam, pa je u tom mjesecu posjeta 7 posto više nego lani, a noćenja 4,5 posto.

No, lipanjski pomak je bio nedovoljan da bi anulirao minus na polugodišnjoj razini. Kako bilo, u konkurenciji Istre, Kvarnera, triju dalmatinskih i Ličko-senjske županije, te Grada Zagreba, Šibensko-kninska županija ima apsolutno najlošije rezultate, i jedina je u minusu u odnosu na lanjsko polugodište. Zašto? Tko je zakazao, gdje su uzroci ovog pada i mogu li se u drugom dijelu sezone negativne bilance popraviti i zaostatak nadoknaditi?

Direktorica TZ županije Željana Šikić ovih je dana krivca za manji dolazak turista pronašla u lošim vremenskim prilikama i lošem rasporedu vjerskih blagdana (Uskrs). Ali, zar to nije bilo i u ostatku Hrvatske isto, a ipak je minus zabilježila samo Šibensko-kninska županija?!

- Istina je da su vremenske prilike i blagdani bili isti za sve u Hrvatskoj, ali je struktura naših turističkih kapaciteta drugačija nego u ostalim turističkim županijama - tvrdi direktorica TZ županije.

Šikić upozorava da je gro kapaciteta, čak 65 posto, u privatnom smještaju, a oko 20-ak posto u kampovima. Hotelskih kapaciteta je svega 16 posto.

- Kada se dogodi da je u predsezoni, kao što je slučaj ove godine, lošije vrijeme, a i vjerski blagdani nezgodno padnu, tada je nešto slabiji rezultat očekivan. U takvim situacijama turistički promet se oslanja na hotelski smještaj, a kod nas se dogodilo da u Vodicama, od tri hotela, čak dva nisu bila otvorena prva tri mjeseca, i to je ukupno generiralo lošiji rezultat.

Uza sve to, treba napomenuti da u ovu šestomjesečnu bilancu nije ukalkuliran nautički turizam, a kako smo mi izrazito nautička županija, na kraju će se sigurno u dobroj mjeri na turistički skor županije odraziti i rezultati nautičara - objašnjava Željana Šikić.

Na isti način prvi dio sezone komentira i predsjednik Turističkog vijeća županije, župan Goran Pauk. Posebno ističe kako se na ukupne turističke efekte reflektiraju rezultati Vodica i Šibenika, a oba grada su u prvih pet mjeseci imala značajan pad, Vodice 17 posto, a Šibenik 13 posto minusa.

U lipnju je Šibenik doživio pravi turistički bum i ostvario plus od čak 22 posto, dok su Vodičani i dalje 10 posto u minusu. Lipanj, dakle, nije uspio nadoknaditi prevelik manjak gostiju iz prvih pet mjeseci i zato imamo negativno polugodište - smatra Pauk.

No, s druge strane upozorava na činjenicu da županija ima oko 450 hektara tzv. crvenih turističkih zona od čega je samo 25 posto u funkciji, bilo da je izgrađeno ili je planskom regulativom predviđeno za izgradnju.

- Županija - veli Pauk - ima potencijala, ali i loše planiranje. A lokalna samouprava na to može utjecati samo tako da u planovima osigura zone turističke izgradnje, no, nažalost, ulaganja u turizam - konstatira župan - vrlo se teško realiziraju.

Piše: Davorka Blažević
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved