Puno zainteresiranih
5.7.2014. 7:21:38h
Još jedno izgubljeno ljeto za otok Obonjan
Otok Obonjan ponovno postaje top-meta kojekakvih interesa krupnog i sitnog kapitala. Spominju se i konkretna imena budućih investitora, a još dojučer čak su i u Gradu vjerovali da bi ovog ljeta otok mogao biti u turističkoj funkciji.
Luke Ma / flickr.com

Otok Obonjan ponovno postaje top-meta kojekakvih interesa krupnog i sitnog kapitala. Spominju se i konkretna imena budućih investitora, a još dojučer čak su i u Gradu vjerovali da bi ovog ljeta otok mogao biti u turističkoj funkciji. Danas je jasno da od toga neće biti ništa, ali da je puno zainteresiranih za koncesioniranje i ulaganje na ovom nenaseljenom, a infrastrukturno relativno opremljenom otoku, potvrđuju i u gradskoj upravi.

No, prije svake priče s potencijalnim investitorima treba razriješiti odnose sa “Sunčanim Hvarom”, tvrtkom kćeri “Orco Property Group”, koja je prije šest godina (2008.) “bacila oko” na šibenski otok i sklopila ugovor s Gradom kojim se obvezala investirati nevjerojatnih 150 milijuna eura u ekskluzivne turističke kapacitete na Obonjanu, i to za probranu, bogatu klijentelu.

Naravno, od investicije nije bilo ništa, Grad je tužio “Orco grupu” zbog nepoštovanja ugovornih obveza, a “Orco” je uzvratio protutužbom zahtijevajući od Šibenčana povrat uloženog (?!). Angažirani su odvjetnici s obiju strana i počeo je mukotrpan proces pregovaranja kako bi se došlo do eventualno mirnog rješenja.

Ono je prije dva mjeseca doista bilo na vidiku, pa je šibenski gradonačelnik Željko Burić s puno optimizma najavljivao kako je šest godina duga trakavica s “Orco grupom” (“Sunčanim Hvarom”) došla kraju. No, nesuđeni koncesionar, koji je otok dobio na 40-godišnje upravljanje, zapao je u financijske teškoće i naposljetku ušao u postupak predstečajne nagodbe.

– Grad je sa “Sunčanim Hvarom” ispregovarao Obonjan i poslali smo im prijedlog sporazuma za rješavanje međusobnih odnosa koji podrazumijeva povlačenje svih tužbi i kontratužbi te povratak otoka u posjed Grada. Naš je ključni zahtjev da šteta za Grad Šibenik bude nula kuna, dakle da je nema. A kad Obonjan bude vraćen Gradu, ide novi natječaj kojim će se odrediti budući sadržaj i status ovog atraktivnog otoka – objašnjava gradonačelnik Burić.

U međuvremenu je u “Sunčanom Hvaru” došlo do promjene vlasničke strukture i bivši vlasnik Jean Ott izgubio je većinski paket, a u tvrtku je, s udjelom od 24,9 posto, ušla češka banka J&T. “Sunčani Hvar” ušao je u postupak predstečajne nagodbe, koja je, na svu sreću, uključila i sporazum tvrtke s Gradom Šibenikom o otoku Obonjanu.

– U ovom trenutku nema nam druge nego čekati da se predstečajna nagodba okonča. Zakonski je rok 120 dana, a postupak je pokrenut 26. svibnja. Rok prijava tražbina bio je do 26. lipnja. Trebamo čekati početak rujna da bismo mogli znati na čemu smo i kako dalje s Obonjanom – govori Burić.

Piše: Davorka Blažević
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved