Sramotni turizam
5.7.2014. 6:54:19h
Turizam na Hrvatski način: Kupanju uz bagere i miksere betona dok kraj vas niče javni WC
U SV. FILIPU I JAKOVU odlučili su ove sezone turiste dočekati inovativnom ponudom na plaži - bagerima, mikserima betona i gradnjom javnog WC-a.
Andreas Neumeier / flickr.com

U SV. FILIPU I JAKOVU odlučili su ove sezone turiste dočekati inovativnom ponudom na plaži - bagerima, mikserima betona i gradnjom javnog WC-a. Iako su svi građevinski radovi zabranjeni u špici sezone, Općinu to očito nije zasmetalo u naumu da pošalje radnike i strojeve među turiste. Zašto se javni WC nije izgradio na vrijeme, prije početka turističke sezone, odlučili smo nakon pritužbe čitatelja provjeriti kod općinskog načelnika te u lokalnoj turističkoj zajednici.

"Plaža je postala gradilište na kojoj se s kupačima izmjenjuju bageri, mikseri betona i radnici koji grade javni WC"

Građevinski radovi na plaži mnoge su zasmetali u mirnom godišnjem odmoru, a jedan od čitatelja Indexa jučer nam je poslao snimku i fotografije koje svjedoče o radovima.

"Šaljem vam fotografije snimljene na današnji dan koje vam zorno opisuju trenutno stanje na plaži u Sv. Filipu i Jakovu. Plaža je od jučer postala gradilište na kojoj se s kupačima izmjenjuju bageri, mikseri betona i radnici koji grade javni WC. Radovi se izvode bez ikakvih dozvola i projekta i to na pomorskom dobru. Uza sve to od 15.06. odlukom Općine Sv. Filip i Jakov su zabranjeni svi građevinski radovi, a da apsurd bude veći ove radove izvodi Općina", navodi čitatelj Indexa.

Krivo je vrijeme, a i pukla je cijev?

A evo što o svemu kaže za Index općinski načelnik Zoran Pelicarić: "Radovi koji su se izvodili na mjesnoj plaži ispod apartmanskog naselja `Croatia` u Svetom Filipu i Jakovu nisu do kraja završeni prije početka turističke sezone jer vremenske prilike to nisu dopuštale. Kako se radi o radovima koji su od javnog interesa i zbog izvanredne situacije do koje je došlo zbog puknuća cijevi čija sanacija je bila neophodna, pristupilo se završetku ranije započetih radova.

S radovima se započelo prije nego što je na snagu stupila Odluka Općinskog vijeća o zabrani izvođenja građevinskih radova tijekom turističke sezone no napomenimo i to da je odredbom čl. 6. st. 1. toč. 3. navedene Odluke propisano da se građevinski radovi iznimno mogu izvoditi uz prethodnu suglasnost Općinskog načelnika u slučaju kada se radi o radovima koji se izvode u javnom interesu, a koja suglasnost je i ranije izdana.

U ovom slučaju, Općina Sveti Filip i Jakov nije prekršila nijednu odredbu Odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova tijekom turističke sezone. Smatramo da je interes svih mještana Općine Sveti Filip i Jakov kao i naših gostiju podizanje razine kvalitete naše ponude pa tako i ponude naših plaža te se vodeći tom mišlju i pristupilo ovim radovima. Kao što smo ranije napomenuli, da su nam vremenske prilike to dopustile, radovi bi bili završeni prije početka turističke sezone. Završetak radova planiran je u ranim jutarnjim satima, u vrijeme kad na plaži nema kupača, no zbog tehničkih razloga izvođač radova je kasnio te se rok završetka radova, nažalost, prolongirao.

Radovi koji se izvode su zapravo saniranje postojećeg stanja i sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama (`Narodne novine` broj 21/09, 57/10, 126/10, 48/11, 81/12 i 68/13) za takvu vrstu radova nisu potrebne dozvole, a kao što smo napomenuli, Općina je izdala dozvolu za izvanredne radove".

Turistička zajednica: Izvođenje bilo kakvih radova nije primjereno kad su turisti na plaži pa smo odmah po dojavi intervenirali u Općinu

Iz Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov kažu kako se radovi više neće izvoditi, a o svemu su zatražili i pojašnjenje Općine, koja je za radove odgovorna.

"Svi radovi koji se odnose na javne površine i plaže izvršeni su na vrijeme i ne planiraju se dalje izvoditi. Nadležnost nad upravljanjem plaža je na Općini Sv. Filip i Jakov. Jučer se tijekom ranog jutra planirao izvesti jednostavni i kratki zahvat u prostoru koji se odnosi na pripremu podesta za postavu svlačionice i montažnog WC-a kojim se planira podići kvalitetu usluge na navedenoj plaži tijekom čitave sezone. Nažalost navedeni posao se umjesto u rano jutro kada je planiran izveo tijekom jutra. Namjera je da gosti budu zadovoljni poboljšanjem uređenja i podizanjem kvalitete usluge na navedenoj plaži.

Općina Sv. Filip i Jakov donosi Odluku o zabrani građevinskih radova tijekom turističke sezone kojom je regulirana zabrana radova od 15. lipnja do 15.rujna. Radovi koji su jučer izvedeni odnosili su se na jednostavne radove koji se mogu izvoditi izuzetno, ako su u javnom interesu, a shodno čl. 6.st.3 Odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova tijekom turističke sezone. Za navedene radove načelnik je donio Odluku o izvođenju radova jer su bili potrebni i izvode se u javnom interesu. Informacija koju sam dobila od Općine je da su svi radovi koji su bili izvođeni ranije u skladu s projektom, a uglavnom se odnose na radove za koje nisu potrebne dozvole jer se odnose na jednostavne radove, a sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama.

Svjesna sam da izvođenje bilo kakvih radova nije primjereno kada su turisti na plaži pa smo stoga i odmah po dojavi intervenirali u Općinu. Nadamo se i vjerujemo da se navedeno neće ponoviti jer je činjenica da radova više nema, a jučerašnji kratkotrajni zahvat će ipak donijeti poboljšanje uvjeta boravka turista na plaži. Nadam se da ćemo i ovu turističku sezonu uspješno odraditi i da neće biti značajnijih primjedbi na zadovoljstvo posjetitelja Sv. Filipa i Jakova", navela je za Index Klara Eškinja Glavan, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, koja nam je poslala i jutros snimljenu fotografiju kojom dokazuje kako radova na plaži više nema.

"Načelnik je besramno lagao"

No, čitatelj Indexa tvrdi kako priča o jednodnevnim radovima i puknuću cijevi nije istinita. "Načelnik je besramno lagao rekavši da se izvode izvanredni radovi na popravku komunalne infrastrukture, jer su takvi jedino dozvoljeni u ovom periodu. Tamo nikad nije bila cijev koja je mogla puknuti već su se bespravno spojili na kanalizacijski sustav kako bi budući WC imao odvodnju. Također je rekao da su radovi trajali samo jedan dan dok je istina da traju četiri dana i u tih četiri dana je bager dva dana bio parkiran na plaži cijelo vrijeme. Nitko nema ništa protiv gradnje javnog WC-a, ali ne na ovakav način i u ovom trenutku", kaže čitatelj.

Hoće li turistička sezona podbaciti?

Građevinski radovi usred turističke sezone zasigurno ne pomažu u poboljšanju turističke slike Hrvatske. Da bi ova turistička sezona mogla loše završiti nagovijestili su predsezonski rezultati. Svibanj je podbacio, a gledano u odnosu na prošlu godinu zasad bilježimo minus. Turistima odavno više nisu dovoljni sunce, more i plaža, već traže dodatne sadržaje koje im se rijetko gdje duž Jadrana nudi. Istovremeno, mnogi se trude "oguliti" turiste što je više moguće, pa cijene u špici sezone duž obale divljaju. A turisti to osjete, pamte i ne vraćaju se.

Piše: I. M.
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved