Vis
16.8.2013. 5:06:17h
Turistička patrola: Vis je ovogodišnji pobjednik!
U skrivenim uvalama tirkizna boja mora prelijeva se u modru, tko se onda ne bi zaljubio u otok
ItalianCasual / flickr.com

Nakon što su reporterske ekipe Večernjeg lista u potrazi za skrivenim draguljima naše obale obišle 21 mjesto na Jadranu, odlučeno je o pobjedniku Večernjakove turističke patrole, ove je godine to – Vis, s osvojenih maksimalnih stotinu bodova.

Vrtovi mirisnih limuna

Ljepota koju ćete boravkom na Visu tek imati prilike otkrivati, no teško da ćete uspjeti doprijeti do svih tajni koje otok skriva, naprosto vas preplavi još dok morem klizite prema luci. Pogled na viške palače sačuvane kroz godine duge i burne povijesti vraćaju vas u neko prošlo doba kada su tu vladali Englezi, Francuzi, Talijani, Austrijanci, Grci, ostavivši djelić sebe u nasljeđe Visu. Danas su te palače s vrtovima mirisnih limuna pretvorene ili u obitavališta novih vlasnika, uglavnom stranaca, ili u restorane s bogatom gastronomskom ponudom. Vrtovi i terase restorana ugodno su mjesto na kojem ćete predahnuti kada se umorite od šetnji uskim uličicama, razgledavanjem dijela koji se zove Luka i u kojem su od davnina živjeli ribari te viškog Kuta, u kojem se rodio i književnik Ranko Marinković, a kojeg su nastanjivali bogatiji vinari.

Na Visu ćete uvijek pronaći nešto što će vas oboriti s nogu. Na otoku brojne su skrivene uvale – pješčane, kamene, šljunčane – i do njih nije uvijek jednostavno doći. No, bez obzira na to što vam se može učiniti da makadamska cesta što vijuga niz otok nema kraja, kad stignete na cilj bit će vam drago što ste si priuštili putnu dozu adrenalina. Jer more je na Visu kristalno čista, tirkizna se boja prelijeva u modru, a prirodne plaže, uzduž kojih ne tutnje banane te ostali popratni sadržaji mnogih jadranskih odredišta, jednom su riječju čarobne. Baš kao i cijeli Vis.

Jedna od najpoznatijih viških uvala je Stiniva, koja se nalazi na južnoj strani otoka i do koje se dolazi prolazom kroz "morska vrata." Ta šljunčana plažica do koje se ne može automobilom, opasana je dvjema liticama, a od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća zakonom je zaštićeni spomenik prirode.

Pješčane plaže potražite u Milni, prvom poznatom viškom ljetovalištu, ili uvali Zaglav, do koje se dolazi pješice iz Milne. U Komiži, kolijevci ribarstva na Jadranu, najpopularnija je plaža Kamenica, smještena nedaleko od središta mjesta.

Lijepa je i uvala Pritišćina, zatim pješčana Stončica, a za plažu Srebrnu, koja se nalazi nedaleko od Rukavca, kažu da je jedna od najljepših na otoku. Ljubitelji stjenovitih plaža doći će na svoje u vikendaškom naselju Ženka. Na Visu je i nudistička plaža te plaža za kućne ljubimce. Što se tiče opremljenosti plaža, negdje će to biti tuševi, negdje ležaljke i, maksimalno, oboje. No, sve drugo u viškim bi uvalama uistinu bilo suvišno.

Među top 10 otoka

Lijepa je i zanimljiva i unutrašnjost otoka. Tu se "kriju" konobe, stare kamene kuće, kompleksi bivše jugoslavenske vojske, na najvišem dijelu otoka, brdu Humu, Titova je pećina ... Valjda stoga što je Vis godinama, zbog JNA, bio izoliran i zatvoren za turiste, sačuvan je ovaj otočni biser, što je prepoznala i Svjetska organizacija za zaštitu okoliša uvrstivši ga među deset najočuvanijih otoka na Mediteranu. Na Visu se njeguje proizvodnja autohtonih proizvoda, poput hiba – pogače od smokava. Nenametljivi, a opet ljubazni domaćini uvijek će vam rado ispričati kamo na Visu otići, što vidjeti. Višanin Nikola Bulić provest će vas kroz srce svoga grada, satima kazivati o njegovoj povijesti i tako vas navesti da s "njegovim" otokom postanete prijatelj i brzo se u njega zaljubite.

Piše: Marina Borovac

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved