Zagreb
11.8.2013. 4:28:04h
Španjolci najčešći gosti u metropoli
Poslije Španjolaca, Zagreb je najatraktivniji Amerikancima (5,5 tisuća), Nijemcima (5,3 tisuća) te Englezima (4,5 tisuća)
Marko Maras / flickr.com

Mnogobrojni turisti iz svih dijelova svijeta kao jednu, barem usputnu destinaciju za ovoljetni odmor odabrali su i Zagreb. U proteklom mjesecu glavni grad posjetilo je 90 tisuća domaćih i stranih gostiju koji su u prosjeku grad turistički razgledavali dva dana. Ove godine bilježi se porast od oko 17 posto gostiju pa su u Turističkoj zajednici zadovoljni.

Dok je domaćih gostiju iz drugih dijelova zemlje bilo oko devet tisuća, od 81 tisuće stranih gostiju, najviše njih, 5700, došlo je iz Španjolske. Poslije Španjolaca, Zagreb je najatraktivniji Amerikancima (5,5 tisuća), Nijemcima (5,3 tisuća) te Englezima (4,5 tisuća). Među prvih deset su i Francuzi, Talijani, Nizozemci, Austrijanci, Poljaci te gosti iz Koreje. Najmanje gostiju, po njih četvero, došlo je iz Omana, Lihtenšajna i Kine. Od susjednih zemalja, Zagreb je najzanimljiviji Srbima. Njih je 1327 posjetilo je grad u srpnju, iz BiH u isto je vrijeme bilo je 1125 gostiju, a nakratko su svratila i 983 Mađara, 932 Slovenca te 206 Crnogoraca. Ako se podacima pridruže proteklih šest mjeseci, metropolu je do sada u 2013. posjetilo 433 tisuća turista. Turiste, osim gradskih ljepota, privlače i marketinški stručnjaci iz 46 hotela, 21 hostela te 47 apartmana. Gosti grad razgledavaju sve više i ZET-ovim turističkim autobusom koji se prema riječima glasnogovornika Tomislava Jurića koristi sve više.

– Za razliku od početnih godina, ovog ljeta autobusi su jako dobro popunjeni jer se njima u kratkom vremenu obiđu glavne atrakcije – kazao je Jurić. Dodao je kako je turistima atraktivna i uspinjača koja odnedavno vozi sve do ponoći jer sve do tada ima i zainteresiranih putnika.

Piše: sb/VLM

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved