10.8.2013. 4:06:36h
Hrvatski turizam bilježi pozitivne rezultate
Broj noćenja neznatno porastao u prvih sedam mjeseci, no prihodi povećani za četvrtinu, za što je zaslužna i fiskalizacija
lennox_mcdough / flickr.com

Iako se nagađalo da će ovogodišnja turistička sezona u Hrvatskoj biti lošija od prethodnih, u prvih sedam mjeseci  bilježi se rast prihoda za 6,6 posto.

Obveze povezivanja blagajni s Poreznom upravom i izdavanja računa također su pridonijele ovakvom rezultatu.

Ljubica Milišić u Zadru iznajmljuje tri apartmana - svi su popunjeni do sredine rujna.

"Ja sam zadovoljna sezonom. Rano je počela ove godine sezona u Zadru, imali smo goste iz cijelog svijeta. I ja se ne mogu žaliti", kaže ona.

Ne žale se ni njezini gosti, ali ipak priznaju da vrijeme uglavnom provode na plaži.

Uloga fiskalizacije

"Cijene su u redu, kao i kod nas. Ali, ne trošimo mnogo. Većinu smo toga ponijeli sa sobom, da ne trošimo", kaže Andrejka Lajković, turistkinja iz Slovenije.

Antonio Parić, vlasnik zadarskog kafića na plaži, kaže da gosti sve manje troše, ali i da su prihodi veći u usporedbi s prošlom godinom, zbog fiskalizacije. Priznaje da prije nije prijavljivao sav prihod.

"U Zadru mogu biti zadovoljni ovom sezonom - po broju dolazaka imaju plus u odnosu na prošlu godinu od 4,3 posto. U problemima su Istra i Kvarner koji imaju manje gostiju nego lani. No, ukupno gledajući, na razini cijele Hrvatske, sezona je dobra. Bilježi se i porast dolazaka, ali i prihoda", javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

U prvih sedam mjeseci ove godine Hrvatsku je posjetilo više od 6,5 milijuna turista, što je porast za tri posto.

Ostvareno je više od 36 milijuna noćenja, ili za 2,6 posto više. Prihodi od turizma u prvih pola godine veći su za 6,6 posto. Najveći rast prihoda imaju restorani i kafići - 22 posto.

"Kada je riječ o porastu konzumacije, porastu prihoda hrane i pića, tu imamo dvoznamenkaste poraste i tu svakako jedan dio nosi i fiskalizacija", kazao je ministar turizma Darko Lorencin.

A dio gostiju odnose vize. Zbog njih Rusa je manje za čak 20 posto, ali, s druge strane mnogo je više Poljaka i Britanaca.

"Čin ulaska RH u EU dao im je dodatni razlog da se odluče za provođenje godišnjeg odmora na području naše zemlje", kazao je Lorencin.

Mjerodavni ministar tvrdi kako će sve biti u redu i u nastavku sezone, a najavljuje se i uspješna postsezona.

U strukturi turista najviše je stranaca, njih čak 2,8 milijuna, što je također blagi porast od 1,7 posto u odnosu na srpanj prošle godine, baš kao što je porastao i broj njihovih noćenja za 2,5 posto.

Zagreb ima najbolje rezultate

Domaćih je turista u srpnju bilo blizu 240.000, što je pad od 5,7 posto, a znatno veći pad, od čak 10,2 posto, bilježi i broj noćenja domaćih turista, potvrđeno je u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Ministarstvo turizma prethodno je objavilo i kako je u prvih pola godine ostvareno 6,6 posto više prihoda u turističkim djelatnostima, pa su prihodi iznosili 9,24 milijardi kuna, odnosno 1,23 milijarde eura.

Kad su konkretne brojke u pitanju, tijekom prvih pola godine ostvarena je zarada od 3,57 milijarde kuna (+1,1 posto) u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima, 1,75 milijardi kuna (+23 posto) u djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane te 1,58 milijarde kuna (+22 posto) u djelatnosti pripreme i usluživanja pića.

Zanimljivo je i kako se najboljim turističkim rezultatima u srpnju, unatoč popularnosti jadranskih destinacija, ipak može pohvaliti Zagreb, koji je zabilježio čak 14,6 posto više dolazaka i 18,4 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved