Rogoznica
Radovi u sezoni
22.6.2014. 6:47:56h
Turisti bježe pred bagerima i mikserima
Unatoč zabrani gradnje usred turističke sezone, širom Jadrana se i dalje praši i buči. Nakon što su se nekidan protiv teške mehanizacije koja tandrči turistima oko glava pobunili mještani Omiša, sada su se na noge digli i stanovnici u uvali Dražica pokraj Ražnja u općini Rogoznica.
Martin Abegglen / flickr.com

Unatoč zabrani gradnje usred turističke sezone, širom Jadrana se i dalje praši i buči. Nakon što su se nekidan protiv teške mehanizacije koja tandrči turistima oko glava pobunili mještani Omiša, sada su se na noge digli i stanovnici u uvali Dražica pokraj Ražnja u općini Rogoznica.

Tamošnji mještani, vikendaši i gosti jučer su oštro prosvjedovali zbog građevinskih radova koji su se unatoč zabrani gradnje od 15. lipnja do 15. rujna nastavili punom parom. Grade se apartmani i to na parceli udaljenoj samo desetak metara od mora, tik uz plažu i jedinu cestu kojom se svi oni koriste.

Radove izvodi tvrtka “Filips” d.o.o., a investitor je Neven Kulušić iz Zagreba. Zbog građevinske mehanizacije koja po cijeli dan blokira jedinu cestu prema moru, gotovo je nemoguće doći do uvale u kojoj vlasnici tamošnjih tridesetak objekata posjeduju više od 150 turističkih ležajeva što je velikom broju iznajmljivača jedini izvor prihoda.

Kako nas ‘vozaju’
Zbog radova i buke koja traje od 7 sati ujutro pa sve do kasnih večernjih sati turisti napuštaju uvalu Dražicu i apartmane u koje su se već smjestili. Za probleme u Dražici pročulo se preko društvenih mreža, pa je jedna grupa turista odustala od unaprijed rezerviranih apartmana jer nisu željeli slušati buku te udisati prašinu na odmoru koji su već uplatili.

Iznajmljivači su očajni jer je sve više turista koji, nakon što se smjeste i iskuse što znači provoditi odmor uz buku bagera, brzo se snalaze i pronalaze drugi smještaj napuštajući Dražicu.

- Jedan njemački turist je gradilište snimao kamerom i rekao kako jedva čeka da tu sliku postavi na internet da “obiđe“ svijet, dok je skupina čeških turista koji nisu mogli proći cestom radi miješalice koja je zaustavila promet zgroženo međusobno šaputala “mafija... mafija“ - kazala nam je Sunčica Gaćina čija vikendica se nalazi u neposrednoj blizini gradilišta.

Dodala je kako su mještani i vikendaši bili tolerantni do 15. lipnja dokle nije počela službena zabrana radova.

- Nitko tim vlasnicima gradilišta riječi nije rekao iako je i tada sve bučilo i prašilo. No, više to nismo u mogućnosti radi obveza prema našim gostima.

Zvali smo načelnicu Općine Rogoznica, pa onda i Ministarstvo graditeljstva u Zagrebu koje nas je uputilo na ispostavu u Šibeniku. Oni su nas pak uputili na rogozničku Upravu, a tamo su kazali kako su napravili sve što je u njihovoj nadležnosti te da trebamo ponovo zvati Zagreb. Mi onda ponovno zovemo Zagreb, oni nas šalju u Šibenik… i tako kao loptice skočice već pet dana šećemo, kazuje nam Jurko.

- Imam kuću s dva apartmana. Već mi je jedna skupina turista zbog ovoga horora otišla te sam u strahu hoće li i me napustiti i ovi koji bi trebali doći. Oni uporno nastavljaju s radovima i ne zna se kad će stati. Pogledajte, danas rade potporne zidove, miješalica je u punom pogonu.

Turisti ne mogu od građevinskih strojeva ni doći na plažu. Nešto kupača ima, oni trpe teror mehanizacije, ali nema ih ni blizu kao inače jer ta bi plaža u ovo doba već bila puna kao šipak. Neki iznajmljivači su prisiljeni primati turiste po upola manjoj cijeni kako bi im ostali. To je strašno, jada se Zagrepčanin Boris Bajić čija kuća se nalazi dvadesetak metara od gradilišta.

Nemoćna općina
Turisti ne mogu vjerovati da se u Hrvatskoj ne poštuju zakoni. Kako je to moguće, začuđeno se pita gledajući nadrealnu scenu bagera i kupača jedna Slovakinja koja se u Dražicu vraća već tri godine i samo zbog njezine ljepote ne želi sada otići.

Donačelnik Općine Rogoznica Ljubo Županović veli kako je upoznat sa slučajem.

- Nepoštivanje općinske odluke o zabrani građevinskih radova od 15. lipnja do 15. rujna je naš veliki problem. Nije ovo jedini slučaj. Ima njih na pretek.

Ne radi ovo naš svit iz Rogoznice, to su sve došljaci. Oni lijepo u Zagrebu i ostalim gradovima zimuju kao medvjedići i onda se pred ljeto probude te dođu ovdje graditi. I što ja tu mogu napraviti: idem na teren, pa upozoravam graditelje. Izvlače se da nisu na vrijeme dobili potrebnu dokumentaciju za gradnju.

Doživljavam pri tome neugodne scene. Da samo vidite kako skaču kada im se obratim! Još bi se i tukli! Komunalno redarstvo uredno reagira, ali bez uspjeha jer bi zadnju riječ trebala imati građevinska inspekcija, zaključio je Županović.

Piše: Gordana Dragan
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved