Rijeka
Ništa od ritma mora
21.6.2014. 8:05:10h
Stanari Pećina: Pitanje je plaža ili festival? Mi smo se odlučili za plažu
Predstavnici stanara, njih četrnaestero pretežno iz ulice Pećine kao glavne probleme ističu kršenje javnog reda i mira, zagađenje, sigurnost i nestanak riba iz lučice u vrijeme održavanja festivala
moarplease / flickr.com

» Festival Ritam s mora za ovo je ljeto svoje otplesao, kako je već poznato, zato što su organizatori iz Udruge Pajol podlegli pritisku stanara Pećina te otkazali manifestaciju. Iako su imali sve potrebne dozvole i svojevrsnu podršku Gradske uprave, zaključili su da nije ostvaren suživot festivala i okolnih stanara te odlučili da najavljenu trodnevnu glazbeno-ekološku manifestaciju neće održati.

   Uslijedila je pobuna javnosti, društvene mreže zasute su prigovorima mladih i onih koji smatraju da mladima treba otvarati, a ne zatvarati prostore za izlazak i konzumaciju kulture, no ono što je u toj javnoj komunikaciji izostalo, njena je dvosmjernost. Posredno su prenijeti stavovi fantomske sedmorke stanara, no njihov glas nije se čuo. Ovaj tekst pokušaj je ispravka te nepravde.

  Oboružani oprezom
Dogovori oko sastanka sa stanarima nisu prošli bez poteškoća: ponukani prijašnjim iskustvima, ali i oboružani oprezom, prvo su zahtijevali pitanja unaprijed te mogućnost da na njih odgovore bez dodatnih potpitanja. Kada na tu ucjenu nismo pristali, sastanak je konačno dogovoren te se na njega odazvalo četrnaestero stanara, pretežno iz ulice Pećine, koji su se identificirali kao predstavnici stanara. Sudionici sastanka, kojem su još prisustvovale i predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Pećine Miljana Badurina te tajnica MO Pećine Sonja Čuić-Pavlinić, poznati su redakciji imenima i prezimenima, no ovdje ćemo na njihovu molbu zaštititi njihov identitet.

   Uglavnom je nekoliko stanara artikuliralo glavne primjedbe na Festival, ali i beach bar Pajol. One su varirale od štetnih učinaka po javni red i mir Pećina, kršenja zakona na prošlogodišnjem izdanju festivala koje se nije sankcioniralo, sigurnosti, nepovoljnog utjecaja na floru i faunu Pećina pri čemu je naglašen i nestanak riba iz lučice u vrijeme održavanja festivala, pa sve do tumačenja da Ritam s mora nije nikakva kultura i da kao takav ne zaslužuje potporu Grada.

   Apostrofiran je problem zagađenja prostora. Prema stanarima, šest dodatnih WC-a koji bi se postavili nisu dovoljni za masu ljudi koja bi tamo prošla, kao što to nikako nije bio onaj jedan od prošle godine. Na našu primjedbu da je Udruga Pajol organizirala čišćenje prostora te da su za ovu godinu planirali postavljanje 11 kemijskih WC-a, rekli su da je čišćenja bilo, ali oko bara i plaže, a ne i njihovih kapija i okućnica, koje su alkoholizirani gosti koristili kao toalete.

  Plaža ili festival
Prema stanarima dodatni je problem prošle godine bio što organizatori nisu puštali u prostor festivala mlade s bocama, pa su oni ostajali ispred i radili nered. Udruga Pajol zato je na sastanku sa stanarima 14. svibnja ove godine predložila povećanje redarske službe s 11 na 24, prema savjetu policije, ali i organiziranje bolje propusnosti, no to nije zadovoljilo stanare. Oni smatraju da je prostor plaže Grčevo neadekvatan za održavanje takve manifestacije te da se radi o jednostavnoj odluci: plaža ili festival. Oni su se odlučili za plažu.
 

Kada smo napomenuli da je i sada njih na sastanku 14-ero, što je više od prijašnjih sedmero no i dalje predstavlja manjinu stanara, te ih upitali bi li pristali na održavanje referenduma u okviru Mjesnog odbora Pećine s pitanjem: Jeste li za održavanje festivalskih događanja na plaži Grčevo?, jasno su i nedvojbeno odgovorili da nisu za takvo rješenje.

   – Zašto bismo pristali na referendum koji bi nama moguće išao na štetu? – odvratio je jedan sudionik protupitanjem.

   A prostor plaže Grčevo po njima nije prikladan i zbog toga što su organizatori Festivala odlučili glazbenike smjestiti na ponton, pa se buka širila s mora prema zgradama, pri čemu je u kombinaciji s vibracijama bila nepodnošljiva. Tu je onda i pitanje sigurnosti. Rečeno je da bi nedopustivo puno vremena bilo potrebno da se nekog unesrećenog prebaci s plaže Grčevo do bolnice, svakako puno više nego što je za to potrebno s Kantride ili iz Hartere.

   – Mladima je ponuđena Hartera, imaju Gat Karoline Riječke, imaju puno prostora u gradu i oko njega, pa zašto baš plaža Grčevo? – rečeno je, pri čemu je istaknuto i da je jedan takav sličan događaj već otkazan zbog neadekvatnosti prostora. Bio je to Moonlight festival, kojem je nakon 2008. godine zbog prigovora stanara i utvrđivanja neispunjavanja uvjeta iz ugovora oduzeta koncesija.

   Dio stanara iskazao je i strah od mladih koji se opijaju i drogiraju, te očaj zbog policije koja im je na primjedbe odgovarala da organizatori imaju dozvole. Spominjale su se i šprice.
 

Cilj sastanka
Na kraju je artikuliran cilj sastanka.

   – Cilj je da čitateljima Novog lista pokažemo da je naša želja ostvariti suživot sa svima na Pećinama, pogotovo kupačima, i da možemo djelovati da ne dođe do toga da festival bude napravljen na način da se tamo ne može živjeti, rekao je jedan od sudionika.

   Valja reći da su primjedbe bile raznolike, i da stanari nisu uvijek djelovali usuglašeno. Iako su si međusobno povlađivali, bilo je onih koji su tvrdili da im festival ne smeta, ali i i onih kojima nije smetao samo festival, nego i Pajol bar uopće, govoreći da im se neopravdano produžuje radno vrijeme te da ne ispunjavaju sve ugovorne obaveze, kao što je saniranje otpadnih voda.

   Ovi pomirljiviji tvrdili su da im festival nije toliko problematičan, koliko sve oko njega. Jedan se stanar tako odvažio govoriti tek nakon što je sastanak službeno završio, rekavši da je i sam sudjelovao u organizacijama manifestacija te da zna koji se sve problemi pritom otvaraju. Iz njegove perspektive problem nije ono što se dešavalo dolje, na plaži, nego gore, na prilazima. Zabrinut za sigurnost mladih koji se nisu ni spuštali dolje, kaže, nije spavao sva tri dana održavanja festivala.

Piše: Davor Mandić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved