Viši namet
18.6.2014. 6:19:27h
Boravišna pristojba bit će viša i ulagat će se u promociju i razvoj destinacije
Govoreći o očekivanjima od turističke sezone Lorencin je ocijenio da bi predsezona trebala biti u blagom porastu nakon nešto slabijeg svibnja.
Andres rus / wikipedia.org

Ministar turizma Darko Lorencin, za današnjeg je posjeta Kvarneru, u Vrhu na otoku Krku rekao da će se novim zakonom o turističkim zajednicama promijeniti model financiranja turističkih zajednica, a planira se i podići boravišna pristojba koja će biti značajniji izvor prihoda za uspostavljanje destinacijske menadžment organizacije (DMO). Hrvatska ima jednu od najnižih boravišnih pristojba na Mediteranu, a riječ je o namjenskom i korisnom prihodu za promociju i za razvoj proizvoda, izjavio je Lorencin nakon sastanka s direktorima turističkih zajednica Kvarnera. Potkraj lipnja, najavio je, Ministarstvo turizma izaći će se s prijedlogom povećanja boravišne pristojbe.

- Želimo uvesti destinacijski menadžment da ne gledamo u kalendare i prognoze vremena već da upravljamo našim odredištima. Na nama je da operativno prepoznajemo i otklanjamo zapreke privatnom sektoru, da turistička zajednica bude mjesto gdje će javni i privatni sektor još bolje komunicirati te koordinirati programe i projekte – kazao je Lorencin. Novi zakon o turističkim zajednicama koji je predstavio direktorima turističkih zajednica Kvarnera predviđa model kojim će se stimulirati udruživanje turističkih zajednica, po marketinškoj osnovi, po zajedničkom proizvodu ili ako same zaključe da im to koristi, a prilagodit će se i financiranje, dio novca s nacionalne razine bit će usmjeren na županijsku pa će im prihodi porasti.

Na novom natječaju za direktora glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Lorencin očekuje veći broj kandidata dodajući da se traži profesionalac koji će ostvarivati ciljeve i snažno promovirati Hrvatsku. Govoreći o očekivanjima od turističke sezone Lorencin je ocijenio da bi predsezona trebala biti u blagom porastu nakon nešto slabijeg svibnja. Najave su dobre i za rujan i listopad.

Lorencinu predstavljena tri projekta
Za današnjeg je posjeta Kvarneru i Primorsko – goranskoj županiji, ministar je također rekao da je ova županija jedna od onih koja utjelovljuje Hrvatsku u svojoj raznolikosti dodajući da su ministarstvu u fokusu takva odredišta i od velikog im je interesa pratiti zbivanja u njima.

Ministru su predstavljena i tri projekta koja je Primorsko – goranska županija , uz pomoć Ministarstva turizma, kandidirala za sredstva Europske unije. Radi se o projektu Visitor centar na ulazu u otok Krk, projektu Centar Veli na Cresu za bjeloglave supove, a treći projekt koji je u pripremi je Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici u Gorskom kotaru.

Piše: Tamara Opačak Klobučar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved