Nikad bolje
12.6.2014. 11:59:43h
Najbolja turistička godina u Hrvatskoj
Očekuje se da će Hrvatska u porastima dolazaka ove godine biti pobjednica na Mediteranu.
Pero Kvrzica / flickr.com

U Hrvatskoj je u prvih osam mjeseci ove godine bilo 9,8 miliona turista i gotovo 59 miliona noćenja, što je u dolascima 4,2 posto i u noćenjima 5,6 posto više nego u istom razdoblju lani.

Statistika pokazuje da je ovo najbolja turistička godina po fizičkim rezultatima u historiji Hrvatske, te da će Hrvatska u porastima dolazaka ove godine biti pobjednica na Mediteranu, kazao je ministar turizma te zemlje Veljko Ostojić.

On je kazao da je iz dostupnih podataka do augusta vidljivo da Turska, Grčka, Italija, Francuska i Malta imaju minuse u odnosu na lani, dok pluseve dolazaka turista bilježe samo Španija i Kipar, ali manje od hrvatskih.

Očekuje se rekordan septembar
Predstavljajući prve podatke turističkih zajednica za osam mjeseci i za august, Ostojić je kazao da će prema trenutnom stanju i popunjenosti kapaciteta i septembar vjerovatno biti rekordan.

Za finansijske rezultate treba pričekati kraj godine, a Ostojić je ponovio očekivanje da će ukupna dobit od turizma ove godine biti tri do pet posto veća od prošlogodišnje, odnosno sedam milijardi eura.

I august je, po podacima sistema turističkih zajednica, u hrvatskom turizmu ove godine bio sjajan. U agustu je s 3,1 miliona dolazaka i 23 miliona noćenja za četiri, odnosno pet posto nadmašen isti mjesec prošle godine, rekao je Ostojić.

Sve jadranske županije i Zagreb su u kolovozu i u osam mjeseci zabilježile poraste u odnosu na prošlu godinu.

S najvećim porastima noćenja u osam mjeseci od po 10 posto ističu se Dubrovačko-neretvanska županija i Zagreb, dok je u apsolutnim brojkama najviše noćenja imala Istra, 18,5 miliona (ili šest posto više), koja je i u augustu zabilježila najviše noćenja, njih 7,2 miliona, ili dva posto više nego u augustu prošle godine.

Strani turisti tradicionalno su najviše pridonijeli dobrim rezultatima, ostvarivši po 90 posto ukupnih osmomjesečnih dolazaka i noćenja, te poraste za 5,2 posto u dolascima i 6,6 posto u noćenjima.

Zabilježen je porast noćenja Nijemaca  od 13 posto, što je Ostojić objasnio rezultatima ciljane promocije, pojedinačnih i drugih aktivnosti na tom tržištu, kao i 14 postotni porast noćenja Holanđana, koji su izuzetno važni za kamping, te devet posto više noćenja Poljaka.

Očekivano, Italijana je došlo i noćilo manje nego prošle godine, ali njihovih 4,3 miliona noćenja u osam mjeseci dobar je rezultat s obzirom na krizu u toj zemlji, pa to i dalje ostaje važno tržište, istakao je Ostojić.

Zbog dobrih rezultata, hrvatski ministar turizma je zahvalio i čestitao svim djelatnicima u turizmu na trudu, ali i upozorio da će se to teško moći ponoviti iduće godine bez novih investicija u proizvode i kapacitete, te dodatnog unapređenja ukupnog poslovanja turističkog sektora.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved