Šibenik
Hoteli
27.5.2014. 5:53:56h
Šibenik postaje - grad hotela
Lani je Šibenik bio 'grad festivala', hoće li ove godine postati - grad hotela? Najave o (do)gradnji novih hotelskih kapaciteta u staroj gradskoj jezgri pristižu jedna drugu. Zadnja - a zasigurno ne i posljednja - je u kući Marenzzi pokraj Medulića, u kojoj bi splitski investitor uredio čak 16 soba, jacuzzi i wellness.
Moto Itinerari / flickr.com

Lani je Šibenik bio 'grad festivala', hoće li ove godine postati - grad hotela? Najave o (do)gradnji novih hotelskih kapaciteta u staroj gradskoj jezgri pristižu jedna drugu. Zadnja - a zasigurno ne i posljednja - je u kući Marenzzi pokraj Medulića, u kojoj bi splitski investitor uredio čak 16 soba, jacuzzi i wellness.

Hotel se najavljuje i u prostoru Srpske pravoslavne crkve, u kojem je prije bio Radio Šibenik i Šibenski list, kojeg bi uredili ruski investitori, a pored smještaja agilni paroh Milorad Đurđević ponudu bi dodatno proširio i sa - crkvenim muzejom.

Hotel u starom pogonu Revije, na samoj šibenskoj rivi, namjerava graditi i šibenski arhitekt Zoran Popović, s partnerima. Dogus grupa ušla je u veliku turističku investiciju s hotelima na Kulini, zajedno s marinom za mega - jahte u Mandalini, po projektu Nikole Bašića.

Tu je, dakako, i Raspršeni hotel, projekt kojim šibenska gradska uprava želi pod jednu 'recepciju' staviti sve brojnije iznajmljivače soba i apartmane, ali i ugostitelje iz stare gradske jezgre.

Ispočetka je priča bila virtualna, ali se sada već naziru i stvarni efektivi, zajedno s čitavim već nizom hostela u kojima odsjedaju 'backpackeri'. Očito, kroz Šibenik turisti više ne prolaze nego se u njemu sve duže i češće zadržavaju.

Za razliku od godina prije kada je turističkih gužvi u Krešimirovom gradu bilo najviše kada je vrijeme bilo oblačno ili kišovito - Šibenik bi se punio tek kad turisti u Vodicama i Primoštenu ne bi zbog vremena mogli kupati i sunčati.

Svjedočimo, dakle, dramatičnoj promjeni u životu Šibenika. Dvadeset godina od rušenja dimnjaka TEF-a grad od industrijskog postaje - gotovo pa isključivo - turistički.

U tom bi smislu 2014. mogla biti prijelomna godina. Koja će pokazati može li Krešimirov grad na tom turističkom valu graditi novi gospodarski uzlet, zajedno s revitalizacijom tvrđava, i zemljišta bivšeg TEF-a koji oslobođen INA-ine hipoteke daje gradskoj upravi mogućnost da konačno vlada vlastitim gabaritima od 'mosta do mosta'. Nada u Pode pokazala se izlišnom - trenutak istine bio je davanje 60 tisuća četvornih metara infrastrukturno opremljenog zemljišta nečem što se zove 'sajam automobila'...

Piše: Zdravko Pilić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved