Dubrovnik
Licemjerju nikad kraja
25.5.2014. 9:50:44h
Zbog Vlahovića i Milanovića skidaju Dubrovnik s liste gradova svjetske baštine?
Ove godine će se u lipnju u Dohi (Katar) održati 38. sastanak UNESCO-ove Svjetske baštine, a jedna od tema bit će nimalo ugodna za Vladu Zorana Milanovića te gradonačelnika Dubrovnika Andru Vlahušića. Naime, UNESCO će raspravljati o projektu golfa na Srđu te projektu izgradnje na predjelu Bosanka ponad Dubrovnika te utjecaju tih projekata na spomeničku baštinu.
Dennis Jarvis / flickr.com

OVE GODINE će se u lipnju u Dohi (Katar) održati 38. sastanak UNESCO-ove Svjetske baštine, a jedna od tema bit će nimalo ugodna za Vladu Zorana Milanovića te gradonačelnika Dubrovnika Andru Vlahušića. Naime, UNESCO će raspravljati o projektu golfa na Srđu te projektu izgradnje na predjelu Bosanka ponad Dubrovnika te utjecaju tih projekata na spomeničku baštinu.

Preliminarni izvještaj pun je oštrih kritika na rad hrvatskih državnih službi i ministarstva, a prijeti se izbacivanjem Dubrovnika s lista zaštićenih spomeničkih cjelina UNESCO-a.

UNESCO: Zaustavite sve radnje!

Dokument UNESCO-a u posjedu je Indexa, kao i nalog da se hitno prestane sa svim radnjama na predjelu Srđa i Bosanke. Zbog svega se spominje i slanje promatračke misije!

Riječ je o jednoj od najvećih afera HDZ-a, a potom i Kukuriku koalicije, vezanoj uz izgradnju golf naselja na Srđu te posljednjeg slučaja izgradnje naselja na predjelu Bosanka ponad Dubrovnika.

U vrlo kritičkom izvještaju UNESCO se zgraža kako nisu mogli od hrvatske Vlade dobiti sve tražene dokumente o projektima, a otkrili su kako ne postoji Studija zaštite kulturnog naslijeđa, a koja je morala prethoditi projektima na Srđu i Bosanci.

Izvještaj izrijekom ne spominje imena odgovornih osoba, no prema nadležnosti jasno je da se UNESCO "obrušio" na HNS-ovce i to ministrice prostornog uređenja (Anka Mrak Taritaš) i kulture (Andrea Zlatar Violić), gradonačelnika Dubrovnika (Andro Vlahušić), a dio "zasluga" za novu hrvatsku blamažu ide i na račun Darka Lorencina, ministra turizma.

UNESCO: Radovi bi mogli imati nepovratni utjecaj na dijelove Dubrovnika koje smo zaštitili

Nevjerojatno zvuči kako se praksa Vlade da ne daje informacije o projektu golfa na Srđu lokalnom stanovništvu i medijima, prelila na institucije UNESCO-a. Da nije predana sva dokumentacija UNESCO-ov izvještaj napominje na više mjesta.

Valja naglasiti kako je izvještaj UNESCO-a napravljen na prijedlog hrvatskih civilnih udruga, koje su obavijestile ovu krovnu međunarodnu spomeničku instituciju kako će se na predjelu Srđa i Bosanke ponad Dubrovnika graditi apartmanska naselja. UNESCO naglašava kako su prostorni planovi prihvaćeni od nadležnih državnih službi te od Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

"Državne vlasti nisu nam dale podatke vezane uz izgradnju i kakav bi to moglo imati utjecaj na zaštićena područja Dubrovnika. Prema dokumentaciji koju smo uspjeli prikupiti došli smo do saznanja kako bi upravo najavljeni radovi mogli imati nepovratni utjecaj na dijelove Dubrovnika koje smo zaštitili", stoji u izvještaju UNESCO-a.

Dubrovnik je jedan od 22 slučaja o kojima će UNESCO raspravljati od 15. do 25. lipnja u Kataru. Kod izvješća za Dubrovnik izražena je zabrinutost za budućnost naslijeđa Grada.

"Izgradnja na Srđu i Bosanci mogla bi iskorijeniti jasnu razliku koja je povijesno postojala između urbanog dijela Dubrovnika i srednjovjekovne arhitekture", stoji u izvještaju UNESCO-a.   

UNESCO: Gdje je Studija?
Također, u izvještaju UNESCO-a naglašava se kako državna tijela nisu dala dokumente iz kojih bi bilo vidljivo kako je organizirano očuvanje zaštićene spomeničke cjeline s obzirom na utjecaj izgradnje na staru gradsku jezgru Dubrovnika te jasnu granicu zaštićenog dijela od dijela za gradnju.

"Preporučujemo da država odmah zaustavi sve radnje na projektima dok se ne napravi sveobuhvatna studija i procjene utjecaja na zaštićenu spomeničku cjelinu", stoji u preporukama UNESCO-a te se dodaje da Dubrovniku nedostaje Studija koji bi pokazala utjecaj velikog broja gostiju koji dolaze u Dubrovnik sa cruisera, što je opet povezano s velikim brojem ljudi, odnosno turista koji u vrlo kratko vrijeme posjećuju zaštićene cjeline Dubrovnika.

"Nedostaju detalji upravljanja Grada Dubrovnika te strategija razvoja turizma", stoji u izvještaju UNESCO-a u kojem se dodaje da se mora napraviti Studija o trenutnoj situaciji u Dubrovniku, a koja je vezana uz stanje zaštićene spomeničke baštine te utjecaj budućih planova, odnosno izgradnje jer bi oni mogli imati "štetne učinke" koji bi mogli zaprijetiti da Dubrovnik nestane s liste zaštićenih spomeničkih cjelina UNESCO-a.

Propali referendum
Izvještaj UNESCO-a koji će biti detaljno prikazan za mjesec dana u Kataru spominje i promatračku misiju koja bi trebala vidjeti koliko je zapravo štetan utjecaj razvojnih planova Grada Dubrovnika na zaštićenu spomeničku cjelinu te mogu li ti planovi zadovoljiti kriterije za upis u Svjetsku baštinu.

Podsjetimo kako je u travnju prošle godine zbog projekta golfa na Srđu u Dubrovniku održan i referendum. Iako je protiv projekta bilo 10.051 glasača, a za projekt njih 1.846, referendum nije uspio jer na njega nije izašla većina građana. Na referendum se odazvalo 31,51 posto birača.

No, tijekom referenduma postalo je jasno kako Vlada i lokalna vlast nisu dali odgovore na sva pitanja. Tako je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Branko Grčić zaprijetio da bi država u slučaju da golf projekt na Srđu propadne morala platiti masnu odštetu, nikada ne objasnivši na temelju čega. Ministar turizma Darko Lorencin pozvao je građane Dubrovnika da se ne bune protiv golfa pritom ne želeći kazati što je Vlada sve obećala golferima i oko čega se vode pregovori između Banskih dvora i investitora golfa na Srđu. Premijer Zoran Milanović sve je to samo šutke promatrao.

Šutnja vlade i lokalne uprave na bitne upite
"U Kukuriku koaliciji inzistiramo na dosljednom poštivanju zakona od strane svih investitora. S obzirom na činjenicu da prijedlog Urbanističkog plana uređenja za golf resort na Srđu nije usklađen s Prostornim planom Dubrovačko-neretvanske županije, ovakav projekt nije moguće realizirati", govorio je Milanović u predizbornoj kampanji, dok je danas neka sasvim druga priča.

Upravo je tu bio i srž problema kod projekta golfa na Srđu a to je - netransparentnost, koja je vidljiva i u izvještaju UNESCO-a.

Lokalna vlast i Vlada, iako su to dužni, nikad građanima nisu dali osnovne informacije o projektu. U većini slučajeva bili su primorani iznositi neke detalje nakon što su pojedini dokumenti ili izjave procurili u javnost. Kukuriku koalicija, a ni Vlahušić, nikad nisu objasnili zašto su prije bili izričito protiv projekta, a danas su njegovi najveći pobornici.

Zbog golfa se u Dubrovniku dogodilo i nemoguće, a to je "Dubrovački dogovor" odnosno savez HDZ-a, HNS-a i SDP-a s nekoliko manjih stranaka kako bi se u Gradskom vijeću izglasao prostorni plan u korist investitora. 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved