Turistički program
14.5.2014. 14:48:40h
Slavonija i Baranja će popunjavati ponudu izvan špice turističke sezone
Slavoniju i Baranju posjetit će ovih dana desetci inozemnih turističkih novinara
/ glas-slavonije.hr

Kako dovesti više turista na istok Hrvatske kao jedinstvenu destinaciju bilo je ključno pitanje i glavni razlog jučerašnjeg sastanka ministra turizma Darka Lorencina s čelnicima Osijeka i Osječko-baranjske županije te turističkim djelatnicima.
Ministar je nakon sastanka novinarima naglasio kako je važno pitanje bilo kreiranje i održavanje turističkog proizvoda, u čemu privatni sektor ima velik značaj, te promidžba tog proizvoda. Iskustva iz razvoja turizma u unutrašnjosti Istre u velikom su dijelu primjenjiva i na Slavoniju i hrvatsko Podunavlje, kazao je Lorencin.
- Kada se govori o tom vidu turizma, neki su imali krivo mišljenje kako je u pitanju preusmjeravanje turista iz primorja u unutrašnjost. Turisti koji dolaze na more doista i žele sunce i more. Agroturizam predstavlja potpuno drukčiji segment turizma i na taj način treba i pristupiti formiranju turističkog proizvoda - ističe Lorencin. Dodao je da se na sastanku upravo razgovaralo o razvoju i predispozicijama razvoja nekih ključnih proizvoda zbog kojih turisti dolaze na ovo područje.
- U prvom redu, to je vinski turizam, prekrasna priroda, promatranje ptica, lovni turizam, biciklizam... Ključ je sada na mobiliziranju privatnog sektora da, u suradnji s javnim, snažnije krene u potporu ovih pojedinačnih proizvoda. Uloga javnog sektora oko koordinacije i sjedinjavanja inicijativa vrlo je značajna u početnoj fazi - istaknuo je Lorencin.
Kada je u pitanju turistički proizvod, ministar je pojasnio kako nije problem promovirati proizvod, nego problem može nastati u trenutku kada turist dođe i zatekne turistički poluproizvod ili proizvod koji nije prilagođen tržištu.
- I osobno ću se založiti da ova destinacija uđe u naš program predsezone i postsezone koji će imati zaseban tretman s još 15 - 20 destinacija diljem Hrvatske, na kojima ćemo primijeniti posebne instrumente kreiranja proizvoda i njegova praćenja kako bi u 2015. značajno zaživio - obećao je Lorencin. Istaknuo je kako Ministarstvo marketinški prati i liniju Osijek-London, napomenuvši kako su tu novinari iz Velike Britanije, još pet ih dolazi idućeg tjedna, a krajem svibnja još 25 turističkih novinara iz više europskih zemalja.
Župan Vladimir Šišljagić naglasio je strateški značaj turizma za Osječko-baranjsku županiju kazavši kako ta županija ima turistički proizvod - vjerski turizam s Aljmašem i katedralom, zdravstveni turizam s Bizovačkim toplicama, lov, ribolov, sportske manifestacije, Đakovačku ergelu te naposljetku gastro i enoponudu.
- U postupku smo brendiranja naših proizvoda. Imamo dobru suradnju s Ministarstvom turizma, no treba nam značajna potpora oko intenzivne promidžbe ovoga kraja - kazao je Šišljagić napomenuvši kako se ne može dogoditi da “uspostavimo zračnu liniju Osijek-London, a istovremeno zatvorimo cestu od zračne luke do grada.” Napomenuo je potrebu promidžbe i pristaništa za kruzere u lukama Batina i Aljmaš.

Piše: Igor Mikulić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved