5.8.2013. 0:59:14h
Povratak u Srednji vijek: 'Želimo obnoviti Pašku alku'
Prema povijesnim dokumentima, obduja je bila neka vrsta zagrijavanja za alku - rekla je Ivana Portada i dodaje da su u alci sudjelovali alkari konjanici, a u obduji su sudjelovali kopljanici.
Sobrecroacia.com / flickr.com

Oko tri tisuće turista pogledalo je 3. Paški srednjovjekovni sajam koji je održan na Trgu Petra Krešimira IV. u Pagu. Sajam je organizirao Centar za kulturu i informacije Pag, a sudjelovali su članovi i članice grupe "Paška alka", članovi Udruge uzgajivača paške ovce "Rogujica“ iz Paga te obrtnici iz cijele Hrvatske koji izrađuju replike srednjovjekovnog oruđa, oružja, obuče, odjeće i raznih predmeta od metala.

- Paški srednjovjekovni sajam je prikaz srednjovjekovne tradicije grada Paga - rekla je Ivana Portada, voditeljica organizacije programa u Centru za kulturu i informacije Pag i predsjednica udruge "Paška alka“. - Uz to, na sajmu se okupljaju obrtnici koji njeguju tradiciju srednjeg vijeka te zabavljači koji izvode razne srednjovjekovne programe. Sajam je jedan od programa koji nas vodi konačnom cilju, a to je obnavljanje Paške alke, igre koja se u Pagu održavala stoljećima. Vjerujem kako će se u srednjovjekovne programe uključivati i obrtnici iz Paga te kako će u tome vidjeti priliku za predstavljanje svojih proizvoda. U obnavljanje srednjovjekovnih običaja Paga uloženo je jako puno truda i zahvaljujem se članicama i članovima grupe "Paška alka“ koji pripremaju i održavaju srednjovjekovne programe. Također se zahvaljujem Gradu Pagu na potpori - rekla je Portada.

Članovi Udruge "Paška alka“ su pred Kneževim dvorom održali turnir u streličarstvu, na kojem su sudjelovali i posjetitelji. Uslijedilo je natjecanje u obduji, igri u kojoj sudjeluju kopljanici, a meta je alka.

- Prema povijesnim dokumentima, obduja je bila neka vrsta zagrijavanja za alku - rekla je Ivana Portada i dodaje da su u alci sudjelovali alkari konjanici, a u obduji su sudjelovali kopljanici.

Veliku pozornost publike privukao je dvoboj na gredi, igra u kojoj dva natjecatelja stoje na gredi i kopljem pokušavaju jedan drugog srušiti. Članovi i članice „Paške alke“ su održali i natjecanja u starim igrama te su izveli niz srednjovjekovnih i renesansnih plesova. U programu su sudjelovale i paške čipkarice jer je paška čipka nastala u srednjem vijeku. Članovi Udruge uzgajivača paške ovce „Rogujica“ su na sajam doveli ovce i ovna iz stada „Paške sirane“ te su prikazali tradicionalno ovčarsko oruđe, način obrade ovčje kože, a predsjednik udruge Ante Donadić je publici pokazao striženje ovaca. Velika atrakcija sajma bila je klada, srednjovjekovna sprava za kažnjavanje. Udruga „Paška alka“ obnavlja srednjovjekovnu tradiciju Paga, a u srednjovjekovnim programima članovi udruge nastupaju u odorama pučanki i pučana, plemkinja i plemića, gradske straže, streličara, gradskog vijećnika, paškog alkara i dobošara. Srednjovjekovnu tradiciju Paga grupa „Paška alka“ predstavila je u brojnim programima u Pagu, Zadru i Rijeci, a nastupila je i u Slavkovu kod Brna u Češkoj.

Piše: Josip Portada

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved