Omiš
Omiška tvrđa
9.5.2014. 9:04:11h
Omiški gradonačelnik Kovačić otvorio tvrđavu i odgovorio Tomasoviću: Jeste li dužni Gradu?
Omiška tvrđava Mirabella otvorena je za sve posjetitelje. Omiški gradonačelnik Ivan Kovačić nije čekao predviđeni datum otvaranja, odnosno 15. svibnja, nego je naredio da znamenita kula od ovog tjedna 'počne s radom', još jednom ponavljajući kako je riječ o brendu koji tijekom cijele godine mora biti dostupan građanima i turistima.
Moto Itinerari / flickr.com

Omiška tvrđava Mirabella otvorena je za sve posjetitelje. Omiški gradonačelnik Ivan Kovačić nije čekao predviđeni datum otvaranja, odnosno 15. svibnja, nego je naredio da znamenita kula od ovog tjedna 'počne s radom', još jednom ponavljajući kako je riječ o brendu koji tijekom cijele godine mora biti dostupan građanima i turistima.

Kovačić je žestoko odgovorio i Andri Tomasoviću, hotelijeru koji je prvi, preko stupaca Slobodne Dalmacije, upozorio na činjenicu da je Mirabella zatvorena premda na ušću Cetine odavno borave gosti koji bi je rado obišli.

- Gospodin Tomasović krajnje se nekorektno ponaša. Njegovi javni napadi na Grad, jer ovo mu nije prvi put, nisu ništa drugo nego pokušaj pritiska, s obzirom da mu uskoro istječe ugovor za najam parking mjesta ispred njegova hotela. On pred javnosti izigrava žrtvu, a zaboravlja da je od Grada dobio brojne beneficije. Uostalom, ne bi bilo loše, kad mu je već tako drago pričati s novinarima, da pojasni koliko plaća štekat ispred hotelske kavane i je li nam možda dužan koju kunu - kaže Kovačić.

RANIJE

U Omišu trenutačno boravi 241 gost. Nije to, istina, broj zbog kojega bi trebalo padati u nesvijest, poglavito kad se zna da je lani u ovo isto vrijeme na ušću Cetine bilo prijavljeno ravno 400 turista, no u doba teške ekonomske krize i borbe za svaki euro nije ni zanemariv podatak.

Uglavnom, taj 241 gost u Omišu nema što raditi. Tako barem tvrdi Andro Tomasović, vlasnik hotela “Plaža”, u kojemu se ovih dana odmaraju dvije trećine (prijavljenih) omiških gostiju.

– Kod nas vam je sve naopako. Umjesto da gradski oci rade na razvijanju turističke ponude, oni se trude da i ono što imamo upropaste, odnosno da gostima prisjedne svaki dan boravka u Omišu – počinje svoju jadikovku Tomasović.

Boli ga, veli, to što grad i početkom svibnja spava zimski san. I što ljude koji primaju plaću da bi promišljali gospodarsku, pa tako i turističku gradsku politiku, boli briga za sliku o Omišu koju će turisti odnijeti u svijet.
Atrakcije postale problemi

– Ispada da su svi ovi gosti, koje sam uspio navabiti kvalitetom svoje ponude, i koji su ne samo napunili moj hotel, nego i doslovno oživili cijeli grad, teški nesretnici, jer su od svih mogućih atraktivnih destinacija u Dalmaciji izabrali baš onu jednu jedinu koja na papiru možda i izgleda primamljivo, ali je u stvarnosti, barem dok ne počne ljeto, potpuni promašaj – kaže Tomasović.

Najbolji je primjer, navodi hotelijer, tvrđava Mirabella, koja se do 15. svibnja nalazi pod ključem.
Dostupni i izvan sezone

– Je li vi možete zamisliti da Grad svoj najprepoznatljiviji simbol drži zaključan?! Ja se trudim gostima organizirati dan, voditi ih na izlete, a kad me pitaju kad ćemo vidjeti onu tamo kulu, jer nisu slijepi, Mirabella je prvo što vide kad ustanu, bude mi neugodno kad im moram kazati da obilazak nije moguć jer nam nema tko otvoriti vrata i naplatiti ulaznicu – zgraža se Tomasović.

Razgovori s gradonačelnikom, veli, nisu urodili plodom. Ivan Kovačić mu je, objašnjava, rekao da zaključana Mirabella nije nikakav problem, te mu je dao i savjet.

– Savjetovao mi je da svaki put, dok tvrđava ne bude službeno otvorena za posjetitelje, kad imam grupu zainteresiranu za obilazak dođem kod njih u Grad po ključ, te da sam povedem goste – krsti se Tomasović nad malomišćanskim, da ne kažemo rokoprčevskim, poimanjem turizma u Omišu.

Tomasović i Kovačić, javna je tajna, nisu u ljubavi. Još otkako je Kovačić slagao novo Turističko vijeće, uklanjajući iz njega Tomasovića, a stavljajući svoje ljude, ovaj se dvojac gleda preko nišana. Tomasović jednostavno smatra da je “Plaža” prevažna za Omiš i da bi se Grad prema njezinu vlasniku sukladno tome trebao i odnositi, a Kovačić drži da je Tomasović od Grada dosta dobio, te da je vrijeme da prestane ucjenjivati. Ipak, u ovom slučaju gradonačelnik nevoljko priznaje da je Tomasović u pravu i da će ubuduće Mirabella posjetiteljima biti dostupna i u dane izvan turističke sezone.

– Neisplativo nam je plaćati radnike na Mirabelli u vrijeme kad nema mnogo turista, no slažem se da zaključana vrata nisu rješenje i da trebamo naći način kako da i gosti i Grad budu zadovoljni. U svakom slučaju, ovakva se situacija više neće ponavljati, jer Mirabella je naš brend, pa treba i građanima i gostima biti dostupna tijekom cijele godine – zaključuje Kovačić.

Piše: Vinko Vuković
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved