Krk
Smanjenje dolazaka
9.5.2014. 8:30:19h
Na Krku 13 posto manje noćenja nego lani
Kao što to uvijek u predsezoni biva, i na početku 2014. glavnina se turističkih gibanja na Krku još uvijek odvija unutar toplih i suhih hotelskih objekata koji su tijekom prva četiri ovogodišnja mjeseca ostvarili 52.149 noćenja
Kunstee / flickr.com

Otok Krk je tijekom prva četiri mjeseca 2014. godine posjetilo gotovo 28 tisuća posjetitelja od kojih nešto više od 25 tisuća stranih. U isto je vrijeme na Krku zabilježeno i nešto više od 88,5 tisuća noćenja što je u odnosu na isti period prošle godine 13-postotno smanjenje. Uvjerljivo najveći broj dolazaka i noćenja u dosadašnjem dijelu godine zabilježen je na području grada Krka kojeg je posjetilo 7,2 tisuće turista i zahvaljujući kojima su krčki hotelijeri i iznamljivači do sad »uknjižili« 25.255 noćenja. Prilično zadovoljnima za sad mogu biti i hotelijeri, vlasnici kampova i iznajmljivači s područja općine Omišlja odnosno Njivica na čijem je području do sad zabilježeno nešto više od 19 tisuća turističkih noćenja. Nešto »tanja« ostvarenja u odnosu na spomenuta dva krčka centra registrirali su domaćini s područja Malinske (14.215 noćenja), Baške (13.628) i Punta (12.932 noćenja).

   Razumljivo, najveći dio ovogodišnjih turističkih rezultata ostvaren je tijekom travnja koji je, zahvaljujući Uskrsu, ali i uvodu u prvosvibanjske praznike, otočanima sam »donio« 24,8 tisuća dolazaka te skoro 78 tisuća noćenja. Zanimljiv je i podatak kako su u strukturi dosadašnjih posjetitelja Bodulije apsolutno dominirali Slovenci. Za prigodno višednevno blagdansko i praznično uživanje u čarima Sloveniji najbližega otoka prema službenim se pokazateljima TZ-a otoka Krka tako odlučilo čak 8.487 slovenskih gostiju, njih 10-ak posto više no lani. Nakon Krku oduvijek sklonih susjeda, u dosadašnjoj su strukturi najbrojniji bili njemački posjetitelji kojih je u spomenutom periodu pristiglo 7,6 tisuća odnosno 5 posto više no lani. Na otoku je u istom periodu zabilježen i sasvim solidan dolazak Austrijanaca (3.389) te Talijana (2.492) kojih je također za sad gotovo 9 posto više no prošle godine.

   Kao što to uvijek u predsezoni biva, i na početku 2014. glavnina se turističkih gibanja na Krku još uvijek odvija unutar toplih i suhih hotelskih objekata koji su tijekom prva četiri ovogodišnja mjeseca ostvarili 52.149 noćenja. Upola manji broj turističkih noćenja (i to uglavnom u travnju) ostvaren je u otočnim kampovima koji su ukupnom ostvarenju pridodali svoja 24.704 noćenja. Kućna se radinost tek pomalo budi pa je tako u tom receptivnom segmentu Bodulije (koji u jeku sezone nosi gotovo polovicu krčkog turizma) do sad ostvareno 11,5 tisuća noćenja što je za četvrtinu lošiji rezultat u odnosu na usporediva prošlogodišnja ostvarenja.

Piše: Mladen Trinajstić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved