Obiteljski smještaj
9.5.2014. 8:21:22h
Klaudio Grdović: Jači smo od hotela, a nemamo pravo glasa
U Županijskoj gospodarskoj komori Zadar nedavno je osnovana Sekcija Zajednice obiteljskog smještaja za područje Zadarske županije, koja će koordinirati aktivnosti ukupno 12 strukovnih skupina obiteljskog smještaja: Zadar, Nin, Zaton, Privlaka, Vrsi i Vir, Biograd na Moru, Bibinje, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Pakoštane, Drage, Vrgada i Vrana, Ravni kotari, Bukovica-Zrmanja, Gračac-Una, Podvelebitski kanal, Pag, Kolan i Povljana, Dugi Otok i Ugljan-Pašman.
Hotel Pavlov / wikipedia.org

U Županijskoj gospodarskoj komori Zadar nedavno je osnovana Sekcija Zajednice obiteljskog smještaja za područje Zadarske županije, koja će koordinirati aktivnosti ukupno 12 strukovnih skupina obiteljskog smještaja: Zadar, Nin, Zaton, Privlaka, Vrsi i Vir, Biograd na Moru, Bibinje, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Pakoštane, Drage, Vrgada i Vrana, Ravni kotari, Bukovica-Zrmanja, Gračac-Una, Podvelebitski kanal, Pag, Kolan i Povljana, Dugi Otok i Ugljan-Pašman.

U Zadarskoj županiji, četvrtoj u Hrvatskoj po dolascima (434.200) i noćenjima (3.408.701) turista u privatnim smještajnim kapacitetima nakon Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske i Istarske županije, broj postelja u privatnim smještajnim kapacitetima (69.352) čini čak 61 posto ukupnog broja postelja (114.024), u čemu prednjače grad Zadar, Biograd na Moru, Vir, Sveti Filip i Jakov, uz velik potencijal otoka i zaleđa.

Predsjednik Sekcije Zajednice obiteljskog smještaja i turizma Zadarske županije pri ŽGK Zadar Klaudio Grdović, privatni iznajmljivač iz Zadra, ima velike planove za rad novoosnovane organizacije.

Može i treba više

– U turizmu nikada nije dovoljno. Koliko god da radite, uvijek može i treba više, jer objektivno, to nam je jedino ostalo s obzirom da se ne vidi neka velika budućnost u gospodarstvu. Dubrovnik je posebna priča, Istra i Kvarner su dvostruko bolji od nas i trebali bismo nešto promijeniti da bismo njih sustigli, a to je povećanje sezone na barem četiri-pet mjeseci. Klimu imamo, preduvjeti su tu, ali nam treba veća promidžba i sadržaji. Mi smo imali na Puntamici prije tri godine Metalfest. Za mene je to bilo vrlo uspješno organizirano i predobro u turističkom smislu.

Apartmani su svi bili puni, trgovine su bile ispražnjene kompletno, radili su i kafići, restorani, prijevoz... Sve to u svibnju ili na početku lipnja, u vrijeme kad nam apartmani inače nisu puni. Mi smo takvi da ćemo uvijek izvući iz konteksta neki pojedinačni incident da bismo to sve doveli u pitanje, a zapravo je riječ o uspješnoj manifestaciji koja je produžila sezonu. Slično kao i Gardenfest u Petrčanima, koji se preselio u Tisno.

Mi smo ga izgubili, ali nema veze, glavno da je ostao u Hrvatskoj. Takvi su događaji nama potrebni u predsezoni: koncerti, motociklisti, biciklisti, stvari povezane s glazbom, zabavom, sportom, rekreacijom. Treba se time pozabaviti i omogućiti tim ljudima da dođu i organiziraju takve stvari, izići im u susret. Realno, mi nemamo puno hotela u Zadru. Što imate više hotelskih kuća, možete se bolje i reklamirati.

Ali hoteli su i skuplji, tako da dosta gostiju traži smještaj u apartmanima koji su jeftiniji i onda se to nadopunjuje jedno s drugim. U špici sezone, svi smo mi puni. Koncert Santane u kolovozu zvuči super, ali je pitanje što dobivamo time kad u tom razdoblju možemo i podrume iznajmljivati s obzirom na popunjenost. Nama trebaju sadržaji u svibnju kojima ćemo privući goste, treba osmisliti i ponudu za Japance i Kineze koji dolaze u predsezoni.

– Može li Zajednica obiteljskog smještaja “zamijeniti” udrugu iznajmljivača za kojom već dugo postoji potreba?

– Uspostavljanje sekcije krenulo je od Krka i Lošinja zbog jasne potrebe, jer i kod nas 65 posto smještajnih kapaciteta pripada malim, privatnim iznajmljivačima. Jači smo od hotela, a nemamo pravo glasa, nitko nas ništa ne pita. Nije to pitanje samo iznajmljivača. Ako se želimo baviti turizmom, onda moramo omogućiti i ugostiteljima da rade do 4 ujutro, pustiti i trgovine da rade do 4 ujutro, proglasiti turističke zone...

Ne možemo tražiti da živimo od turizma, a od ponoći već policajci pišu prijave zbog prekoračenja glazbe. Moramo vidjeti kako rade Grčka, Španjolska, ali ne čak toliko daleko, pa u Lošinju kafići i trgovine rade do 4 ujutro, nedjeljom se tamo radi, a to je također hrvatska država. Oni znaju da u sezoni moraju povući, a kod nas gosti dođu nakon kupanja u zatvorene dućane.

Gosti se moraju negdje zabaviti i grad bi morao dati neke ustupke jer ne možete samo gledati kako ćete naplatiti, morate turistima nešto dati zauzvrat. Dosta je bilo toga, evo vam more i sunce i apartman. To je gotovo.

Korisni seminari

– Čime vaša zajednica misli konkretno pridonijeti u tom smislu?

– Namjeravamo organizirati korisne seminare za naše članove, kako urediti okućnice, apartmane, kako privući goste, poboljšati kvalitetu usluge. Potrebno je da zajednički nastupimo u artikuliranju naših interesa prema zajednici u kojoj djelujemo, ako treba dignuti glas, jer zapravo je to naš problem, svih nas koji živimo od turizma. I udruživanje, jer mi, mali iznajmljivači, ne možemo primiti jedan autobus Danaca ili Šveđana, ali nekoliko nas može smjestiti 60 gostiju odjednom.

Pregovaramo s gostionicama i restoranima o tome da gost kod nas ima smještaj, a kod njih doručak ili ručak. Mene puno gostiju pita gdje mogu dobiti doručak. Mogu ih uputiti samo u pekaru, a kad bismo se nas nekoliko iznajmljivača dogovorili s nekim restoranom da mu šaljemo svaki dan pedesetak gostiju na doručak ili ručak, dobro bi bilo i njemu i nama. Ideja je puno, treba samo raditi. Svjestan sam da sam kao predsjednik novoosnovane Zajednice na određeni način pokusni kunić, ali nema veze.

Ako me i smijene, doći će nakon mene netko drugi tko će nastaviti dalje i postići neki cilj. Nisam ni u jednoj stranci i politika me ne zanima jer nas je ona dovela do ruba katastrofe. Zanimaju me samo rezultati u turizmu; ako budemo nešto napravili – super, a ako ne, doći će netko drugi. Bitno je da se naš glas čuje – zaključuje Klaudio Grdović.

Piše: Mišel Kalajžić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved