Dubrovnik
Veliki pad
7.5.2014. 11:07:59h
Ove godine Dubrovnik 150.000 gostiju i 34 milijuna kuna manje
Dubrovnik lani rekordan, od kruzera zaradili 40 milijuna eura
Woody Hibbard / flickr.com

Krkljanac sa 16.000 turista s kruzera i 20.000 klasičnih gostiju, kakav se ljetos u špici dogodio Dubrovniku, ove se godine neće ponoviti. Iako njihov broj godinama premašuje milijun, u 2014. domaćini očekuju s kruzera samo 850.000 gostiju. Jedni će žaliti za izgubljenih 150.000 jednodnevnih posjetitelja, drugi se toj vijesti vesele, a turističko-lučke vlasti Dubrovnika kažu da je to uobičajena oscilacija. Neke su kompanije, poput Celebrity Cruises, jednostavno promijenile rute i napustile istočni Mediteran.

– Neke traže veću zaradu, neke razvijaju nova tržišta, a kad se te dvije stvari poklope broj putnika uvijek znatno padne. No, isti mehanizam nakon godinu-dvije vrati i brodove i putnike – kaže Antun Asić, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, gdje očekuju neznatan pad prihoda s obzirom na to da su poskupili tarife brodarima za šest posto.

Svaki treći na izletu
Neke će oseka gostiju s kruzera jače pogoditi. Unatoč prigovorima da samo (pro)šeću Stradunom i od ponude koriste samo javne zahode, lanjskih je milijun turista s kruzera samo na kupnju, hranu, piće, suvenire i zabavu u prosjeku, prema HNB-u, trošilo po 235 kuna, te u Dubrovniku potrošilo oko 235 milijuna kuna. Iznos jest dvjestotinjak kuna niži od prosječne dnevne potrošnje klasičnih turista, ali ako je samo svaki treći takav gost otišao i na neki izlet, u Hrvatskoj je ostalo i dodatnih šezdesetak milijuna kuna.

Tu, dakako, nije kraj. Dubrovački taksisti, recimo, kažu da im čak 60 posto godišnjeg prihoda otpada upravo na putnike s kruzera, a zna se da nema jeftinije vožnje od desetak eura. Koliko takav oblik turizma donese Dubrovniku nema službenih podataka, ali tamošnji turistički radnici procjenjuju da taj iznos na kraju godine nije manji od četrdesetak milijuna eura. Usporedbe radi, Hrvatska od kruzera ukupno uprihodi oko 60 milijuna eura. Sezona kruzera se već zahuktala, a zbog minusa u broju gostiju izvjesno je da će i prihodi biti skromniji za 34 mil. kuna.

Ukrcaji 26 tjedana
No, današnjim pristajanjem broda “Thomson Celebration”, s 1254 putnika i 520 članova posade, otvara se novo, unosnije poglavlje u dubrovačkom kruzerskom turizmu. Dubrovnik će biti luka ukrcaja, a zahvaljujući tome samo će zračna luka imati dva posto više putnika.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved