Bit će razočaranih
4.5.2014. 6:26:15h
Stručnjaci upozoravaju novih 700 iznajmljivača: 'Furešti van neće trčat vanka centra!'
Konkurencija privatnih iznajmljivača postala je golema i gotovo da ne poznajem nikoga tko se nije počeo baviti turizmom. No, zabluda je da će svi moći biti cijelu sezonu puni i da će zgrtati novac.
Antonio Manfredonio / flickr.com

Konkurencija privatnih iznajmljivača postala je golema i gotovo da ne poznajem nikoga tko se nije počeo baviti turizmom. No, zabluda je da će svi moći biti cijelu sezonu puni i da će zgrtati novac. Split jest postao turistima jako zanimljiv, ali porast broja kreveta je ogroman. Puni će biti samo oni koji imaju odlično uređene apartmane u centru, a pod tim mislim na Palaču, Radunicu i Varoš, te oni koji spuste cijene i potrude se oko prezentacije i marketinga. U suprotnom bi se mogli razočarati.

Govori nam tako Anamarija Cicarelli, vlasnica splitskog Savjetovališta za obiteljski smještaj “Interligo”, prvog takvog specijaliziranog savjetovališta u Hrvatskoj.
Vlastiti stanovi Nadalje doznajemo kako je velik broj novih iznajmljivača došao iz redova ljudi koji su se odlučili za sezonsko iznajmljivanje vlastitih stanova, koje preko godine iznajmljuju studentima ili sami u njima žive, pa se ljeti sklone u vikendicu ili na selo da bi turistima napravili mjesto. No, ima i onih koji su dizali kredite i kupovali nekretnine u strogom centru, pa se sada tresu hoće li ih uspjeti vratiti.

Na internetskim forumima, gdje se iznajmljivači kriju iza nadimaka, dade se iščitati kako se puno njih razočaralo što im novac nije počeo padati s neba i što uopće nema zainteresiranih za njihov apartmanić ili sobu. A da je konkurencija oborila cijene smještaja, naročito onoga izvan centra, svjedoče i oglasi po internetu.

Tako se ovih dana dade rentati na par noći sasvim lijep stančić na Gripama za manje od 30 eura! No, u Palači se bez veće muke već sada pune i luksuzne sobe u kojima noćenje dođe preko 100 eura.

- Nužno je imati lijepo namješten smještaj, konkurentnu cijenu, ali i znati se prezentirati. To je zahtjevan posao, koji iziskuje i znanje i stalni rad. Uzalud je imati predivan apartman s pogledom na more ako gosti za njega ne znaju... U svakom slučaju, “2 plus 2 apartmani”, kakvih je najviše u Splitu, u pravilu ne mogu postići više od 60 eura po noćenju u sezoni. Oni veći, “4 plus 2” kreću se oko 80 eura - ističe naša sugovornica.

Difuzni hoteli


Ona drži kako je neizbježno da će se mali iznajmljivači, naročito početnici bez iskustva koji imaju stanove izvan strogog centra Splita, morati početi udruživati u difuzne hotele, koje će puniti profesionalci.

- Nešto slično već su napravili privatni iznajmljivači u Šibeniku. Onima koji imaju stanove u Palači to nije potrebno, ali ostali će se morati udružiti - smatra Cicarelli.

A da se u Splitu posljednjih mjeseci događa prava poplava novih iznajmljivača potvrđuje nam i Stjepanka Marčić, voditeljica Odjela za turizam u Uredu državne uprave. Njihova je adresa, naime, polazna točka svake iznajmljivačke priče, barem one legalne. I malo je reći da im je gužva!

- Dnevno zaprimamo oko 40 zahtjeva za registraciju novih objekata za iznajmljivanje, koji se nalaze ne samo u gradskoj jezgri već i u rubnim dijelovima grada, pa čak i u okolnim mjestima kao što su Žrnovnica, Srinjine, Sitno, Mravince...

Još uvijek većinu predmeta uspijevamo rješavati u roku kraćem od mjesec dana, ali s obzirom na veliki broj zahtjeva i obvezu obavljanja očevida svakog objekta, ne mogu jamčiti da će to biti moguće i u sljedećem razdoblju jer su u našoj nadležnosti još i utvrđivanje uvjeta za rad svih ugostiteljskih objekata, brodova za izlete i krstarenja, turističkih agencija, turističkih vodiča i pružanje ostalih turističkih usluga - ističe Marčić, dodajući da je na području županije u 2012. i 2013. godini došlo do znatnog porasta broja iznajmljivača i porasta od preko 24.000 kreveta u privatnom smještaju.
Splitski fenomen

Split je, primjećuje Marčić, ipak svojevrstan fenomen jer se u njemu u posljednje dvije godine broj kreveta u privatnom smještaju udvostručio, pa je početkom 2014. raspolagao sa 6763 kreveta u sobama, apartmanima i studio-apartmanima.

- U ovom je trenutku skoro nemoguće precizno utvrditi ukupni broj iznajmljivača i kapaciteta kojim raspolažu jer se podaci bitno mijenjaju iz dana u dan. Činjenica je da i dalje imamo trend porasta.

Samo na splitskom području - a pod tim mislim na grad, Slatine, Podstranu i Šoltu - od početka 2014. zaprimljeno je 690 novih zahtjeva za izdavanje odobrenja za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu od kojih je skoro 500 u Splitu i koji će na tržište staviti preko 3500 novih kreveta u sobama i apartmanima - tvrdi Stjepanka Marčić.

Piše: Diana Barbarić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved