Vukovar
Dunav
30.4.2014. 6:11:36h
Dunavom će od listopada ploviti multimedijalni brod za turiste
Od listopada ove godine Dunavom će zaploviti multimedijalni brod, koji će prevoziti turiste od Vukovara do Vučedola, čime će biti obogaćena turistička i kulturna ponuda toga kraja, izjavila je na press konferenciji Zrinka Šesto, vlasnica i direktorica vukovarske agencije Danubium tours, idejnog začetnika ovog projekta.
Goran.Smith2 / wikipedia.org

Od listopada ove godine Dunavom će zaploviti multimedijalni brod, koji će prevoziti turiste od Vukovara do Vučedola, čime će biti obogaćena turistička i kulturna ponuda toga kraja, izjavila je na press konferenciji Zrinka Šesto, vlasnica i direktorica vukovarske agencije Danubium tours, idejnog začetnika ovog projekta.
Multimedijalni je brod osmišljen u suradnji sa Ministarstvom turizma, Vukovarsko-srijemskom županijom, te Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj, rekla je Šesto.
Ideja je nastala 2008. godine, brod je još u brodogradilištu, u drugoj je fazi izgradnje, a porinuće se očekuje na jesen. Projektiran je za 60 posjetitelja, jednopalubni je sa nadgrađem, cijeli je ostakljen, a služiti će kao višenamjenski prostor za održavanje raznih manifestacija. Na ovaj način želimo dodatno valorizirati Dunav, koji nije dovoljno iskorišten, te osmisliti jedan posve novi turistički proizvod, brod za kratke rute od Vukovara do Vučedola, gdje se uskoro otvara Muzej vučedolske kulture. Kako kontinentalni turizam sudjeluje sa tek pet posto ukupnog hrvatskog turizma, ovime želimo i te brojke malo poboljšati. Projektant broda je tvrtka Marina studio iz Zagreba koji ga i grade sa svojim podizvođačima, a cijeli je projekt težak milijun i 860 tisuća kuna. Valja još reći da je brod i ekološki prihvatljv, jer će ga pokretati sdunčeva energija, pa je i to prilika za povlačenje nekih sredstava iz EU, rekla je Šesto.
Grad Vukovar godišnje posjeti 80 tisuća gostiju, koji ostvaruju 50 tisuća noćenja, istaknuo je vukovarsko-srijemski županijski pročelnik za turizam i kulturu, Marijan Pavliček, dodavši kako je cilj u Vukovaru razviti dugotrajni turizam, posebice onaj riječni, tako da bi do 2020. godine taj grad trebalo godišnje posjećivati 200 tisuća gostiju, uz 300 tisuća noćenja.
HBOR je podržao ovaj projekt iz razloga što ovaj brod nije samo turistička ideja, već je to i sasvim konkretan proizvod, koji bi mogao postati i jak izvozni adut, rekla je izvršna direktorica Hrvatska banke za obnovu i razvoj, Ivanka Marčinković-Putrić. Kredit od milijun i 600 tisuća kuna je plasiran na rok od 12 godina, uz kamatu od tri posto, te tri godine počeka.

Piše: Ratko Peter
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved