Brandiranje
21.4.2014. 7:37:09h
Na hrvatsko more zbog Modrića i Mandžukića
Vidim da je Azerbajdžan platio reklamu Atletico Madridu koji nosi natpis “Azerbajdžan – zemlja vatre”, da Barcelona nosi “Qatar Airways”, da nogometaši Seville imaju na prsima “Visit Malaysia”. Dakle, te se zemlje oglašavaju na prsima nogometaša najviše razine
Cha già José / flickr.com

Već i papige ponavljaju da su sportaši naša najbolja reklama u svijetu, kako za Šukera znaju u gotovo svakom kutku ovog planeta u kojem se prati nogomet, kako se na velikim sportskim pozornicama jako dobro može brendirati država...

S obzirom na to da se bliži Svjetskog nogometno prvenstvo u Brazilu, bit će zanimljivo pratiti što će hrvatska država poduzeti da iskoristi takvu spektakularnu pozornicu kako bi istaknula naše turističke potencijale. Znamo za jednu odličnu ideju, no nju, nažalost, kao da nema tko prihvatiti. A utakmica otvaranja SP-a protiv Brazila, koju bi moglo gledati više od milijardu ljudi, fantastična je prilika.

I navijači kao reklama
“Follow me to Croatia” ideja je Ante Bogdanića iz PR agencije “Proglas”, promovirana je u Ministarstvu turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici, no na nju nitko ne trza. Oni kao da se bave samo “zicer” varijantama privlačenja gostiju.

– Moja je ideja da se izrade majice s natpisom “Follow me to Croatia”, a ispod natpisa bio bi QR kod koji bi vodio ili na stranicu Hrvatske turističke zajednice ili na stranicu koja bi se zvala www.followmetocroatia.com. Te majice mogao bi dobiti svaki naš navijač uz kupljenu ulaznicu za utakmice u Brazilu, a mogle bi se dijeliti u našim navijačkim zonama. Osim toga, možda bi ih i naši nogometaši mogli nositi na presicama ili u miks-zonama ili barem u slobodno vrijeme između utakmica – kaže nam Bogdanić.

Stručnjaku koji priprema doktorat “Brendiranje države kroz sport” sve ovo potvrđuju primjeri iz nogometne Lige prvaka.

– Vidim da je Azerbajdžan platio reklamu Atletico Madridu koji nosi natpis “Azerbajdžan – zemlja vatre”, da Barcelona nosi “Qatar Airways”, da nogometaši Seville imaju na prsima “Visit Malaysia”. Dakle, te se zemlje oglašavaju na prsima nogometaša najviše razine. I dok drugi to čine na majicama njihovih klubova, Španjolci pak s “Visit Spain” idu po velikim košarkaškim natjecanjima. Sjećam se slike s Eurobasketa u Beogradu kada se za vrijeme utakmica Turske, Grčke ili Hrvatske oko terena vrtjela reklama “Visit Spain”. Dakle, Španjolci su igrali utakmicu protiv svoje turističke konkurencije, a nikome iz Hrvatske, recimo, nije palo na pamet da za vrijeme Eurobasketa u Sloveniji promovira Hrvatsku. A i tamo se u dvorani vrtjelo “Visit Spain”. Španjolci čak imaju i akademiju na kojoj se izučava promocija uz pomoć sporta.

I Skansiju se ideja sviđa
U Bogdanićevu akciju svojedobno se bio uključio i naš trofejni plivač Gordan Kožulj koji je pomagao promotorski i još to čini iz perspektive obrazovanog vrhunskog sportaša.

– Nas dvojica obišli smo mnoge sportaše, nogometaše, košarkaše, rukometaše, vaterpoliste, Kosteliće, Blanku, i svi su bili za to da prvu godinu ovog projekta odrade gratis. Radi popunjavanja proračuna hrvatskog sporta bili su voljni pojavljivati se na turističkim sajmovima, nakon zagrijavanja bacati majice s hrvatskim obilježjima u publiku, nositi znak “Follow me to Croatia” na kapama i slično. Zamislite da su hokejaši Medveščaka po Rusiji nosili “Follow me to Croatia”, a kakve li su samo prilike s Kostelićima propuštene, pa i s Cro Copom u Japanu.

Nažalost, na sve to nedavno smijenjena direktorica HTZ-a Meri Matešić nije uopće trzala. Doministru sporta Petru Skansiju nije se javila mjesecima:

– Projekt “Follow me to Croatia” svidio se ministru Lorencinu, ali bi se trebao svidjeti i onima koji vode HTZ. Mi smo prošlu jesen imali prezentaciju u Ministarstvu, no na tome je i stalo. Ministar Lorencin uputio nas je na HTZ, no oni su nam rekli da oni imaju razrađen program individualnog rada sa sportašima. Oni danas rade s Kostelićem, sutra s Mandžukićem, ali nemaju generalni plan rada sa sportašima. Logično je, ako HTZ ide na njemačko tržište, da to budu Mandžukić i Olić, no držim da individualna rješenja nisu dobra jer se novac raspline. Kada bi se to radilo programski, onda bi se i pojačao proračun za sport.

Skansi dodaje i da ne mora biti sve orijentirano samo na turizam.
– Može to biti usmjereno i prema prepoznatljivosti zemlje jer onaj tko je kreirao dres s kockicama napravio je najviše. Čujem da će Hrvatski košarkaški savez u sklopu svog novog sponzorskog ugovora dobiti tenisice s kockicama i to mi se čini sjajnom promocijom zemlje kroz sport. Zbog svega ovoga bi se u sklopu Ministarstva turizma ili HTZ-a trebala osnovati agencija za brendiranje države u koju bi se slijevale sve ovakve ideje koje mogu pridonijeti promociji i prepoznatljivosti naše države da se više ne bi događalo da ovakve ideje padnu u zaborav.

Piše: Dražen Brajdić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved