Mali Lošinj
Kvaliteta i uspijeh
19.4.2014. 6:44:25h
Lošinj prepoznao važnost kvalitete usluga
Na danas održanom jubilarnom 10. Mystery shopping danu u Rovinju, direktorica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Đurđica Šimičić je u ime ureda Turističke zajednice primila nagradu za destinaciju koja je lider u istraživanju kvalitete usluga u turizmu Hrvatske. Nagradu dodjeljuje Heraklea, prva agencija za mystery shopping u Hrvatskoj, koja je odgovorna za mjerenje i unapređenje kvalitete usluga.
Andreas Klinke Johannsen / flickr.com

Na danas održanom jubilarnom 10. Mystery shopping danu u Rovinju, direktorica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Đurđica Šimičić je u ime ureda Turističke zajednice primila nagradu za destinaciju koja je lider u istraživanju kvalitete usluga u turizmu Hrvatske. Nagradu dodjeljuje Heraklea, prva agencija za mystery shopping u Hrvatskoj, koja je odgovorna za mjerenje i unapređenje kvalitete usluga.
Već nekoliko godina za redom, Heraklea uspješno organizira dan posvećen kvaliteti usluge u različitim sektorima poslovanja. Ovaj 10. jubilarni Mystery shopping dan odvijao se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, Ministarstva turizma, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske gospodarske komore, te Hrvatske turističke zajednice.
Premijerno su prezentirani rezultati istraživanja Tajni gost provedenog u sezoni 2013 godine. „Oba dana imaju za cilj dati sudionicima razne primjere uspješnih metoda za unapređenje poslovanja i dosezanja visoke razine kvalitete usluge koje zahtjeva današnji kupac i današnji gost. Sudionici su prisustvovali i godišnjoj dodjeli nagrade za posvećenost kvaliteti usluge.“ – istaknuli su iz agencije Heraklea – „Susret je namijenjen svima koji žele naučiti kako mogu postići zavidne rezultate, a pritom doprinijeti općem rastu kvalitete usluge u Hrvatskoj. Nije važno biti bolji od drugih, važno je biti kvalitetniji!“.
Lošinj je prva destinacija koja je 2011. uvela mjerenje kvalitete usluge na razini destinacije. Mjerenje je obuhvatilo sve lokacije s kojima bi tajni gost došao u kontakt; od trajekta do javnog prijevoza, hotela, kampova, ugostiteljskih objekata te raznih kulturnih ustanova, znamenitosti i točaka od interesa. Iako je ostvareni ukupni rezultat od 83% (od mogućih 100%) iznad razine hrvatskog prosjeka još uvijek postoje područja za unapređenje čijim uvođenjem se može postići još veća konkurentska prednost, u odnosu na ostale turističke destinacije.
Nagrade kao najbolji ocjenjeni (s ocjenom iznad 90 %) u projektu Tajni kupac na Lošinju su od 2011. do 2013.godine dobili: Miomirisni otočni vrt; Lošinjski muzej; Plavi svijet; Radionica, izrada i prodaja suvenira Tehkon; Turistička agencija Turist; Restoran Poljana; Restoran Diana; Restoran Klub kapetana, Restoran Marina; Restoran Za kantuni; Restoran Televrin; Restoran Veli Žal; Wellness Hotel Aurora; Family Hotel Vespera; Hotel Apoksiomen; Hotel Televrin; Hostel Veli Lošinj; Butiga Svi Gušti; Brod Krško-Aldo Šilovinac; Brod Devin; Sportski centar Čikat-Miljenko Makarun; Jadrolinija-poslovnica Mali Lošinj; TIC Mali Lošinj; Privatni smještaj-Sandra Maljić; Studio za aromaterapiju Laurus; Studio Laurus Slow Spa; Kamp Rapoća; Market Zagazine.
„Lošinj već godinama vodi brigu o kvaliteti usluge na razini cijele destinacije te nam je jako drago primiti ovu nagradu koja je dodatni poticaj i priznanje za donošenje strateških odluka. Uz pomoć naših tajnih kupaca te vjernih i novih gostiju, trudit ćemo se uvijek biti još bolji u svim segmentima turističke ponude na Lošinju te biti prepoznati kao destinacija izvrsnosti.“ – rekao je gradonačelnik Grada Malog Lošinja Gari Cappelli.
„Lošinj je zaslužio nagradu kao pionir u istraživanju kvalitete usluga u turizmu jer je među prvima počeo koristiti metodu unapređenja kvalitete usluga, svake godine uvodi novitete i na taj način prednjači na Jadranu i u rezultatima i u novim načinima istraživanja.“ - izjavila je direktorica Heraklea-e Sanja Gomuzak.
Budući da je kvaliteta usluge postala sinonimom uspjeha u turizmu, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja je lani počela dodatno provoditi ispitivanja zadovoljstva gostiju boravkom u destinaciji kroz on line ankete. Cilj provođenja ankete je da se dobivenim odgovorima unaprijedi usluga i poboljša kvaliteta boravka u destinaciji. Anketu su osim Turističke zajednice provodili i Jadranka kampovi d.o.o. i turističke agencije Cappelli, Puntarka, Mediteran, Palma, Turist, Val i Marina Nerezine s njihovim agencijskim gostima te jedan samostalni iznajmljivač, obitelj Paladin iz Nerezina. Prikupljeno je gotovo 700 odgovora gostiju na pet jezika i to na hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom i slovenskom jeziku.
Rezultati anketa su pokazali kako je glavni motiv dolaska gostiju na Lošinj odmor na moru (78,5%), dok smatraju kako su najvažnija atrakcija otoka njegove brojne prirodne ljepote (62,46%). Gotovo 80% gostiju koji su boravili na Lošinju upoznati su sa činjenicom da Lošinj već više od 120 godina razvija zdravstveni turizam dišnih puteva. Prilikom ocjenjivanja da li je razina kvalitete usluga bila na razini njihovih očekivanja najviše gostiju je najveće ocjene dalo uređenosti okoliša i ljubaznosti domaćina, dok su na razini destinacije najzadovoljniji bili očuvanosti prirodnog okoliša te sa uređenosti i opremljenosti šetnica. Čak 96,5% turista izrazilo je želju da se opet vrati na Lošinj i sljedeće godine, dok bi čak 99% osoba preporučilo Lošinj svojim prijateljima i poznanicima kao destinaciju za odmor.
I u 2014. godini planira se provođenje ispitivanja kvalitete usluge u sklopu projekta ''Tajni kupac''. Nastavlja se i provođenje online anketa o zadovoljstvu gostiju boravkom na Lošinju u uredu Turističke zajednice i turističkim agencijama. Novost je da se ove godine u prikupljanje podataka uključuju i svi zainteresirani iznajmljivači na području otoka Lošinja. Također se planira provođenje anketa u ugostiteljskim objektima. Gosti će na tabletima moći ocijeniti pruženu uslugu, ljubaznost osoblja, ponudu autohtonih jela i pića, cijenu u odnosu na kvalitetu jela, ali i dati prijedlog za najbolji specijalitet objekta. Svi zainteresirani za provođenje anketa moći će samostalno provjeravati odgovore svojih gostiju, njihove primjedbe i prijedloge, te u skladu s njima napredovati u kvaliteti.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved