31.7.2013. 5:58:46h
Ministar turizma za Index: Hrvatska nije preskupa, nudimo više nego drugi!
LJUBAZNOST je uz prirodne ljepote i razvedenu obalu ocijenjena kao jedna od najboljih karakteristika Hrvatske, tvrdi ministar turizma Darko Lorencin
leicaroo / flickr.com

"LJUBAZNOST je uz prirodne ljepote i razvedenu obalu ocijenjena kao jedna od najboljih karakteristika Hrvatske", tvrdi ministar turizma Darko Lorencin, koji je za Index prokomentirao aktualno stanje u hrvatskom turizmu, očekivanja od ove turističke sezone i planove za budućnost, ali i kritike na račun visokih cijena i odnosa prema turistima.

Za prvih pet mjeseci 2013. godine izneseni su pozitivni rezultati što se tiče broja turista i prihoda, ali što je sa rastom realne dobiti od turizma, budući da su se povećali i rashodi u odnosu na lani?

"Dobit trgovačkih društava ugostiteljstva i turizma u 2013. godini bit će poznata sljedeće godine nakon predaje godišnjih financijskih izvještaja. Do tada nemamo o čemu komentirati".

Smatrate li da je evidentirani rast prihoda uzrokovan fiskalizacijom, odnosno boljom kontrolom plaćanja i računa?

"Rast prihoda u turističkim djelatnostima prati rast turističkog prometa, što je sasvim logično. Na početku godine uvedena je niža stopa PDV-a od 10 posto, na najširi spektar usluga u turizmu i to je nešto što je sektor dugo čekao.

Drago nam je da ugostitelji imaju više gostiju, kako sami navode, no sigurno da je jedan dio uzrokovan fiskalizacijom. I to je u redu! Moramo uvesti red u naše gospodarstvo i smanjiti sive zone. Uvođenje fiskalizacije i niže stope PDV-a su bitni faktori koji su ove godine utjecali na realnije iskazivanje prihoda u ugostiteljstvu i turizmu.

No, moram napomenuti da su u pet mjeseci ukupni prihodi od turizma veći za 11,4 posto i to za 5,4 posto u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima (2,43 milijarde prihoda) i za 5,5 posto više u djelatnosti putničkih agencija (1,41 milijardi kuna). U te dvije djelatnosti, moram napomenuti, fiskalizacija nije odigrala ulogu".

Slažu li se brojke Ministarstva turizma s brojkama MUP-a i HAC-a koje pokazuju podbačaj u broju turista u prva dva srpanjska vikenda u odnosu na lani?

"U prvih šest mjeseci u Hrvatskoj je ostvareno 5 posto više dolazaka i 4,6 posto više noćenja. Rezultati predsezone nas vesele i bude optimizam za nastavka turističke 2013. godine.

Za službenu statistiku je nadležan Državni zavod za statistiku, dok MUP obavlja prvenstveno kontrolu vozila. Prema najnovijim podacima DZS-a za svibanj, ulazni cestovni granični promet u plusu je gotovo 6 posto, dok je ukupno promet na graničnim prijelazima bio veći 6,5 posto.

No, moram napomenuti kako je prošla godina bilježila rekordni rast fizičkih pokazatelja, dolazaka i noćenja, pri čemu je u srpnju ostvareno 3,6 posto više noćenja, a u cijeloj godini 4 posto više noćenja nego 2011. Istovremeno, te pozitivne rezultate nisu pratili podaci o broju ulaznih putnika na cestovnom graničnom prijelazima, pri čemu je prema DZS-u, u srpnju zabilježeno 10,2 posto, a na razini cijele godine 6,6 posto manje ulaznih putnika".

Piše: I.M.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved