Lopar
Ubijanje prirode
16.12.2015. 5:55:22h
Šumocid u Loparu pod krinkom zaštite od požara?
Ja tu novu cestu ne bih ni nazvao protupožarnom, nego požarnom cestom, jer je sve drugo osim protupožarne ceste te sam mišljenja da će upravo ona biti razlog požaru.
Nicolas Raymond / flickr.com

Loparski turistički djelatnik Branko Paparić nije zadovoljan načinom na koji se razvija turizam u njegovom mjestu, prije svega zato što smatra da se taj razvoj odvija na štetu prirode. Posebno ga je zasmetala izgradnja protupožarnog puta uzduž loparskog poluotoka, koja je u tijeku. Kada je ta točka bila na sjednici Vijeća, prosiku šume objašnjavalo se potrebom za što boljom zaštitom od požara, ali i boljom prometnom komunikacijom s još uvijek prilično egzotičnim plažama na sjevernoj strani poluotoka. Paparić smatra da je draž upravo u toj slaboj dostupnosti Sahare, Ciganke i ostalih loparskih pješčanih ljepotica, kao i činjenici da se gosti trebaju pomučiti da bi do njih došli pješačenjem kroz šumu.

– Ja tu novu cestu ne bih ni nazvao protupožarnom, nego požarnom cestom, jer je sve drugo osim protupožarne ceste te sam mišljenja da će upravo ona biti razlog požaru. Na prezentaciji projekta i sam komandir DVD-a Lopar Predrag Andreškić izjavio je da ta protupožarna cesta ne služi ničemu. Umjesto da se ova velika investicija usmjeri u čišćenje i održavanje šume, na nju se šalju bageri i motorne pile. Ne čudim se lokalnim političarima koji ili ne vide da sijeku granu na kojoj sjede, ili nemaju dovoljno senzibiliteta prema turizmu i ljudima koji su šumu sadili i lugarima koji su je kroz desetljeća čuvali, nego se čudim Hrvatskim šumama i gospodinu Belamariću koji, umjesto da šumu čuva i spriječi ideju gradnje ceste u začetku, radi projekt za »šumocid« i nepovratno uništava veliki dio šume i pjeskovitog područja, ističe Paparić.

Geološki atak
Kako dodaje, još su stari Rimljani Lopar zvali Monte di sabbia, što znači brdo pijeska. Zahvati poput šumske prosike, smatra, izmijenit će geološke osobine Lopara po kojima je jedinstven u Hrvatskoj.

– Hvala tom »brdu pijeska« na poljoprivredi i stočarstvu kojim su se bavili naši preci i takozvanom turizmu kojim se mi sada pokušavamo baviti. Turizmom bi se trebalo baviti drugačije, na način da potičemo i pomažemo sumještane da se okrenu poljoprivredi, da subvencioniramo i pomognemo, na primjer, uređenje tradicionalne loparske kuće i izložbenog prostora gdje bi tu kuću oplemenili starim alatima i nošnjom. Trebali bismo proširiti priču o netaknutoj prirodi. Staviti veliku tabelu kod Turističke zajednice sa slikama i opisom svake plaže posebno te napraviti prospekte za tu priču, urediti prilaze, postaviti koševe, i to sve skupa dobro naplatiti. Ali umjesto toga, mi u šumu šaljemo bagere, radimo »šumocid« i na ovako krhko kvarcno područje donosimo tisuće kubika kalcija, dakle kamena koji nema veze s ovim područjem – dodaje Paparić.

Paparić smatra da se o ovakvim zahvatima u prirodu treba postići širi konsenzus, nego što je to odluka izabranih vijećnika.

Nužan referendum
– Mišljenja sam da prije svakog ovako važnog projekta, nakon čije realizacije više nema povratka na staro, treba kritiku uzeti ozbiljno. Trebalo je razgovarati pa, ako treba, podignuti sve na viši stupanj demokracije i napraviti referendum, da se vidi što mještani misle. Ovako je sva odgovornost upravo na onima koji su dobili povjerenje većine mještana. Moje je mišljenje da ovakve ideje vode samouništenju i da su isključivo kontraproduktivne. Da nemamo primjera oko sebe i da smo novi u tome, ne bih ništa rekao. Ali dovoljno je da pogledamo poluotok Frkanj i šumu Dundo, pa da vidimo što radi kapital kada mu otvoriš takozvanu protupožarnu cestu. I to na području gdje šumarski fakultet ima nastavno-pokusni objekt koji nije bez razloga smješten upravo u šumi Dundo. A kako će to u Loparu izgledati kad apetiti za još bliži pristup plaži porastu i kad svrdlo tajkuna još dublje zabuši, možemo samo pretpostaviti – kaže Paparić, zaključivši citatom Đure Tomljenovića, urednika TV emisije Turistička klasa.

– On je dao savjet svima nama: »zaboravite riječ turizam, nudite svojim gostima svoj način života, svoje pjesme, svoj govor, svoje plaže, konobe, svoje smokve, vino, svoje emocije, svoju stinu i dišpet, svoju hrvatsku dušu i baštinu koju naslijediste od svojih otaca. To je ono najvrednije što imate…«, rekao je Paparić.

– A Lopar ima što ponuditi, samo što mu je turizam trenutno pomutio glavu pa se ponaša kao »ćifal u vodi«, zaključio je.

Piše: Ivor Balen

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved