Slavonija
15.12.2013. 7:43:35h
Cestogradnja i privatna ulaganja oživljavaju slavonska gradilišta
Velike gospodarske investicije u Belju, Kanditu, Plamenu, Harburg- -Freudenbergeru, Saponiji...
Zdenko Pušić / glas-slavonije.hr

Zvuci građevinske mehanizacije posljednjih su godina na slavonsko-baranjskim gradilištima osjetno utihnuli, no “inventura” pred sam kraj ove godine pokazuje da je novih investicija, čak i onih velikih, ipak bilo.
Iako su radovi u velikom zaostatku u odnosu na ranije planove, ipak ohrabruje da je gradnja, možda i jednog od najvažnijih hrvatskih prometnih projekata - mosta preko Drave na trasi autoceste Slavonika, nastavljena. Dapače, pod palicom novog glavnog izvođača, zagrebačkog Viadukta, oni u posljednje vrijeme i dobro napreduju, premda se još ne zna kako će cijeli taj projekt okončati te povezati hrvatski dio trase cestovnog koridora 5C. Ohrabruje i kakav-takav nastavak radova na gradnji južne trase južne osječke obilaznice, premda i tu ništa nije sigurno što se tiče produljenih rokova njezinog završetka.
Nova radna mjesta
Možda još više nego ta dva cestovna objekta vesele gospodarska ulaganja u Osječko-baranjskoj županiji. Hvale je vrijedna i upravo dovršena, 140 milijuna kuna vrijedna, velika ovogodišnja investicija Belja. Riječ je zapravo o tri investicije u jednoj - farmi mliječnog govedarstva Mitrovac za 1.800 grla, bioplinskom postrojenju od 1,8 megavata i staklenicima rajčice površine 4,5 ha, a koje, prema riječima Gorana Pajnića, direktora kompanije, otvaraju i 100 novih radnih mjesta.
Premda je 22 milijuna eura vrijednu investiciju počeo u travnju, osječki Kandit objekte svoje nove tvornice u Industrijskoj zoni Nemetin već je građevinski dovršio, uskoro će početi i montaža proizvodne tehnologije, prva proizvodnja kreće u ožujku, a cjelovita do kraja lipnja ove godine. To će, prema riječima direktora Maria Müllera, omogućiti snažan rast proizvodnje te pozicioniranje Kandita na samo čelo regionalne konditorske industrije. Veliki doprinos županijskom gospodarstvu daje i ove godine izrađena nova tvornica strojeva za proizvodnju ulja belišćanskog Harburg-Freudenbergera, ali i dodatna ulaganja u nove tehnologije osječke Saponije u vrijednosti dva milijuna eura.
Za razvoj osječko-baranjskog županijskog turizma vrlo su važna novih 17 kilometara vinskih cesta i četiri vinska muzeja kroz projekt Wine-Tour snažno potpomognut sredstvima EU fondova, ali i sagrađena riječna pristaništa za kruzing turizam u Aljmašu i Batini.
U Brodsko-posavskoj županiji u ovoj godini dovršen jedan od najvećih građevinskih zahvata u Hrvatskoj - projekt vodoopskrbe i odvodnje vrijedan gotovo 30 milijuna eura, u većini sufinanciran sredstvima EU. U Brodu je pri kraju i gradnja bolničke poliklinike čija ukupna vrijednost građevinskih radova iznosi 33,6 milijuna kuna. U Novoj Gradiški jesenas je započela gradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo, vrijedne osam milijuna kuna, i ona će, prema najavama, biti završena sljedeće godine.
Pad u Virovitičkoj županiji
U Virovitičko-podravskoj županije u ovoj godini evidentan je pad investicija, no ipak završena je gradnja nekoliko važnih objekata, kaže Milan Vanđura, direktor Županijske komore Virovitica. Sagrađeno je pet područnih škola u Jošavcu, Lukaču, Rogovcu, Sedlarici i Starogradačkom Marofu, ukupne vrijednosti tri milijuna kuna. U virovitičkoj Poduzetničkoj zoni otvoren je novi prostor sajma Viroexpo te Poduzetnički inkubator, vrijednosti sedam milijuna kuna, za koji je iz sredstava EU osigurano 5,2 milijuna kuna. U sklopu zajedničkog prekograničnog projekta “Drava4Enjoy” obnavlja se dvorac kurija u Kapela Dvoru, u vrijednosti 2,12 milijuna eura. Završava se i gradnja studentskog restorana u Virovitici u vrijednosti 3,4 milijuna. Uz to pri završetku je i rekonstrukcija Palače Pejačević u vrijednosti većoj od 25 milijuna kuna, te još niz komunalnih investicija, među kojima i proširenje vodocrpilišta Virkoma Virovitica, u vrijednosti deset milijuna kuna. U Orahovici su pak nastavljene investicijske aktivnosti na gradnji solarne elektrane vrijedni 70 milijuna kuna, dok se u Pitomači završava gradnja Srednjoškolskog centra vrijednog 14 milijuna kuna.

Piše: Nikola Vukadinović/Marija Radošević/Sanja Butigan/Hrvoje Kusik

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved