UBER-VRUĆE!
1.9.2015. 4:37:56h
Kako će Uber utjecati na turističku sezonu u Hrvatskoj 2016.?
Hrvatska živi od turizma, što već znamo. Zašto onda očekujemo da će se Uber, najveća svjetska ‘taksi’ tvrtka i ‘vaš privatni vozač’, zadržati isključivo na glavnom hrvatskom gradu? I zašto pretpostavljamo da će ih zanimati prvenstveno hrvatski korisnici? Britanci, Šveđani, Amerikanci pa čak i Nijemci bi nakon slijetanja u Zagreb, Split ili Rijeku mogli, umjesto poziva taksistima, kliknuti svoju aplikaciju – za Uber!
Aaron Parecki / flickr.com

Već vas sigurno boli glava od rasprava vezanih za Uber, posebno jer se čini da je situacija prilično jasna. Kažem čini, jer iako je Agencija za tržišno natjecanje izjavila kako treba pričekati te vidjeti kako će se Uber prilagoditi hrvatskom tržištu prije no što se iznose prebrzi zaključci, taksi prijevoznici te određene političke stranke iz vlastitih razloga (kontriranje konkurenciji te jeftini politički bodovi, ovisno o strani) naglašavaju kako će Uber biti ilegalan u Hrvatskoj.

Ako pretpostavimo da će Uber na tržište ući s Uber Black uslugom koja podrazumijeva profesionalne vozače, u Hrvatskoj postaje lojana konkurencija domaćim taksistima. Primjer Blacklanea, digitalne limuzinske tvrtke koja već legalno djeluje u Hrvatskoj, pokazuje kako je to ne samo moguće, već i vjerojatno.

Osobno sam se nedavno vratio iz Indije u kojoj je taksistička svakodnevica nešto drugačija od hrvatske pa i regionalne. Na raspolaganju, ovisno o veličini grada, imate auto-rikše, loše taksije bez klime koji se raspadaju, malo bolje taksije s klimom, taksije koji integracijom s aplikacijama žele biti konkurencija Uberu, indijski Uber zvan Ola te sam Uber. Za razliku od naših tržišta, na raspolaganju vam je cijeli niz usluga među kojima možete odabrati onaj koji vam najviše odgovara.

Gledajući Uber iz perspektive nekog tko živi u Hrvatskoj, zaboravljamo prednosti koje jedna takva usluga daje onima koji iz inozemstva dolaze u naše gradove, posebice radi li se o turistima koji žele uživati u ljepotama Jadrana ili pak tradiciji Zagreba koju Turistička zajednica Grada Zagreba u zadnje vrijeme intenzivno promovira putem digitalnih kanala.

Piše: Ivan Brezak Brkan
Link na cijeli članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved