Nova cesta
3.12.2013. 11:22:12h
Radi se cesta Neum - Stolac
Gradnja ceste koja bi Neum povezala sa ostatkom BiH počne, pa stane, i nikako da završi. Nakon raznih sastanaka o prometnom povezivanju Neuma s ostatkom matične države ništa se konkretno nije dogovorilo.
ToddMorris / flickr.com

Gradnja ceste koja bi Neum povezala sa ostatkom BiH počne, pa stane, i nikako da završi. Nakon raznih sastanaka o prometnom povezivanju Neuma s ostatkom matične države ništa se konkretno nije dogovorilo. Načelnik općine Neum dr. b pisao je bezbroj dopisa prema svim odgovornim institucijama, i opet, nema konkretan odgovor o gradnji spomenute ceste koja za Neum život znači. Gradnja ceste se treba ubrzati, na postojećoj trasi treba pojačati mehanizaciju, jer odugovlačenje nikome ne ide u prilog, a ako se već nema dovoljno sredstava za novu cestu, načelnik Matuško je tražio što hitnije proširenje i rekonstrukciju stare ceste, priopćeno je.

Ovim povodom u Neumu je boravio direktor JP Ceste FBiH Filip Vujeva, koji je s načelnikom Matuškom obišao radilište i kazao: „Radovi koji su već ugovoreni s izvođačem odvijaju se po dogovoru. Ipak, zbog nekih imovinsko pravnih problema malo se odužilo s izvođenjem radova, suglasnost i rješenja su postignuta sa vlasnicima zemljišta. Obećanje da će do kraja godine ovaj dio ceste biti urađen, sada poprima svoju pravu vrijednost, jer će radovi, barem što se tiče ovog dijela, biti gotovi, a lokalno stanovništvo moći će koristiti ovu prometnicu“.

Radi se o svega 5-6 kilometara prema zaleđu, i opet ništa nije riješeno. Već postojeća cesta, koja je izgrađena prije više od 30 godina, a takva je i danas, glavni je prometni pravac kroz općinu Neum. Suočeni s mnogim problemima iz prošlosti, ljudi se pitaju kako graditi budućnost, kako razvijati turizam, kao glavnu gospodarsku granu Neuma.

Koliko je ova prometnica zaista pogubna za neki kvalitetniji razvoj neumskog turizma i općine Neum u cjelini, pokazuju i neki konkretni podaci. Naime, zbog problema prijevoza tom prometnicom, svi su inputi skuplji 20-30 posto u odnosu na unutrašnjost BiH.

„Već godinama upozoravamo na štetnost i sve posljedice koje po Neum i neumski turizam donosi jako loša prometnica koja od središta Neuma, pa bilo za Čapljinu ili Stolac vodi uska i krivudava prometnica s dosta opasnih uspona i nizbrdica, koja je na većem dijelu toliko loša i neuvjetna da se i obični automobili jedva kreću i mimoilaze, prometovanjem teretnih vozila i autobusa problem postaje još veći. Jedina cesta koja vodi do ovog turističkog središta Bosne i Hercegovine, predstavlja opasnost za svakodnevni promet, a posebno u sezoni, kada se promet uveća i do nekoliko puta. Ovakva prometnica, sve više predstavlja opasnost za odvijanje bilo kakvog prometa a jedina je veza Neuma s unutrašnjošću BiH“, kazao je načelnik Matuško i dodao:

„Ovaj susret je pokazatelj napretka, u smislu konačnog povezivanja Neuma jednom dobrom, modernom i u najmanju ruku normalnom prometnicom“.

Što se tiče nastavka izgradnje prometnice, nakon provedene javne rasprave, usvojila se i nova trasa koja treba ići do Stoca, glavni projekt je u izradi, u skorom vremenu će biti i urađen, nakon malih izmjena koje smo uvažili od lokalnih predstavnika vlasti, koji su inzistirali na tunelu na jednom dijelu dionice, od Prapratnice do Hutova, projektno rješenje je usvojeno i prihvaćeno.

Nadamo se i novim kreditnim sredstvima, kako bi se mogla financirati daljna izgradnja ove ceste prema Stocu. Na zadnjoj sjednici vlade F BiH dobivena je podrška o novom kreditnom zaduženju za izgradnju ceste Neum – Stolac, ova cesta je na vrhu prioriteta i prva sredstva koja stignu bit će uložena u daljnu izgradnju ove dionice, kazao je direktor Vujeva.

Kada se može očekivati završetak spomenute ceste, odnosno kada će konačno Neum i Stolac bit spojeni pravom magistralnom cestom? Pitanje je dosta široko, teško se bilo što može reći, sve zavisi od kreditnih sredstava, koliko će ih biti, to ne možemo prognozirati, kazao je Vujeva.

Je li konačno došlo vrijeme za modernizaciju cesta, konkretno izgradnju „normalnog“ prometnog pravca prema Neumu? Ili će nakon urađenih par kilometara, ova cesta opet na čekanje, vidjet ćemo! Puno se puta odgovorni opravdavaju, kako općina Neum nije rješila imovinsko pravne odnose na trasi ceste, što nikako nije istina. Mora se znati kako je to ipak obmanjivanje javnosti, jer, ako je itko spreman, čak i u bescjenje dati svoju zemlju u svrhu izgradnje kvalitetne prometnice, onda su to stanovnici općine Neum, koji to i čine, iako se to javnosti prezentira na sasvim drugi način, kako bi netko sebe opravdao, dobio na vremenu, ili ništa ne uradio po ovom pitanju.

Hoće li F BiH pronaći sredstva za izgradnju normalne prometnice te povezati Neum s ostatkom BiH, sudeći po dosadašnjim obećanjima teško. Primjera radi, Kosovo za 3 godine izgradilo 117 kilometara autoputa, a BiH svega 50-ak za 13 godina. Pruga od Ploča do Metkovića, u dužini od oko 20 kilometara, radila se 9 mjeseci.

Cesta iz Neuma prema Stocu, u dužini od oko 50-ak kilometara, radi se od 80 – tih godina, s tim da se iz Neuma 6 kilometara radi više od 9 godina, a ni blizu nije završena.

Napreduje li BiH po pitanju izgradnje cesta? Ima li napretku kraja? Ostaje neizvjesno!

Neum je definitivno dobio još jedno obećanje.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved