Split
Hidroavioni
29.11.2013. 15:19:06h
Od Splita do otoka uvode se hidroavioni
U otvorenom pismu koje je Građanska inicijativa Split (GIST), udruga koja se zalaže za participativno i transparentno upravljanjem gradom, uputila gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru zamjera mu proizvoljno i samovoljno upravljanje gradom.
razvan.orendovici / flickr.com

U otvorenom pismu koje je Građanska inicijativa Split (GIST), udruga koja se zalaže za participativno i transparentno upravljanjem gradom, uputila gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru zamjera mu proizvoljno i samovoljno upravljanje gradom. Među improviziranim rješenjima koja gradonačelnik predstavlja, a koja su donesena bez javnog natječaja i javne rasprave, uz Istočnu obalu, Stari plac, Turističku palaču, Hrvojevu ulicu u pismu se našao i projekt koji hidroavione dovodi na Matejušku. Kao i svi ostali navedeni projekti, i ovaj ulazi u područje stare gradske jezgre i njenih kontaktnih zona koje su pod zaštitom UNESCO-a. Dok se ne donose Plan upravljanja povijesnom jezgrom Splita, na čijem nacrtu prijedloga rade i članovi udruge GIST, sve intervencije u to područje upitne su ako ne i problematične.

3

Ali u slučaju hidroaviona nije upitno samo njihovo pristajalište u splitskoj luci, već i medijska kampanja koju kompanija European Costal Airlines provodi. Već nekoliko godina pokušava uvjeriti građane i nadležne državne institucije kako će od ovog projekta profitirati ne samo investitori već i cijela Hrvatska. Tako se negdje od 2011. godine u medijima svako malo pojavljuju tekstovi o preporodu koji bi udaljeni otoci mogli doživjeti uvođenjem brzih i efikasnih hidroavionskih linija, često se spominje podrška kancelarke Merkel te pristupačne cijene. Navedeni broj ljudi koje bi zaposlio ovaj projekt raste iz godine u godinu. U sklopu zagovaranja hidroavionskog prijevoza kompanija je u rujnu otvorila i facebook stranicu pod nazivom European Coastal Airlines na kojoj u jednom od postova pozivaju građane za potporu u ishodovanju potrebnih dozvola te najavljuju prvi let najkasnije u svibnju iduće godine. Slobodna Dalmacija objavila je razgovor s Klausom Dieterom Martinom, čelnikom kompanije, koji objašnjava kao će hidroavionski prijevoz dramatično poboljšati veze s otocima, naglašavajući da će se veze održavati tokom cijele godine te da će cijene letova biti pristupačne.

Link na cijeli članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved