Dobra povezanost
29.4.2015. 14:29:15h
Promet je nevidljiva ruka turističkog razvoja
Poruka s panel diskusije konferencije Hrvatski turistički kongres u organizaciji Poslovnog dnevnika.
Jose Manuel mazintosh / flickr.com

Promet je nevidljiva ruka turističkog razvoja jer bez dobre i kvalitetne povezanosti s destinacijom turisti u nju neće ni doći, poruka je s istoimene panel diskusije konferencije Hrvatski turistički kongres u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Mreža sutocesta, ključna domaća prometna infrastruktura, nastavlja s procesom monetizacije kako bi se riješili dugovi koji se od rujna bilježe javni dug i deficit. "Ako želite smanjiti dug za tri postotna boda, a to je nužno, najelegantnijji način je da to učinite monetizacijom. Vlada nastavlja s projektom u kojem 49 posto HAC ONC-a ostaje u vlasništvu HAC-a i on ostaje upravitelj tog dobra, a 51 posto ide tržištu u javnoj ponudi dionica", rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Podaci Instituta za turizam govore da u Hrvatsku 88 posto turista stiže cestama, 21 posto zračnim prijevozom, a tek jedan posto ostalim sredstvima, uključujući i željeznicu. Iznimka su jedino turisti koji stižu u metropolu; njih više od 50 posto u Zagreb dolazi zračnim prijevozom. "Autoceste su u potpunosti u funkciji turizma što pokazuju brojke o prometu, ali ne nužno i ekonomije u cijelosti, a slično je i sa zračnim lukama", kaže Davor Krasić iz Instituta za turizam. Dok Hrvatska ima najviše autocesta prema ekonomskoj snazi, porazni je podatak da ujedno na njima ima i najmanji promet od svih usporedivih zemalja. "Našu prometnu politiku je kreirao građevinski lobi, a ne prometni stručnjaci i ekonomisti", ističe Krasić.

Piše: Ana Blašković
Link na cijeli članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved